Διπλός φόρος για ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ

14 Νοεμβρίου 201318:00

Να συνδυάσει το ΕΤΑΚ με ένα νέου τύπου… ΦΜΑΠ, που θα επιβάλλεται όμως από τα 300.000 ευρώ αντί τα 400.000 ευρώ, όπως ίσχυε παλαιότερα, επιχειρεί το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων, που εκπονείται στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι βουλευτές κατάφεραν να επιβάλλουν στο οικονομικό επιτελείο αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι: ένας φόρος ανά ακίνητο, αλλά από ένα ύψος περιουσίας και πάνω αναμένεται να ενεργοποιείται και ένας επιπλέον φόρος σαν τον ΦΑΠ που επιβαλλόταν από τα 200.000 ευρώ και άνω.

Με βάση τις ως τώρα προτάσεις και την επεξεργασία τους με τα μοντέλα απόδοσης του νέου συστήματος, έρχονται πέντε μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ακινήτων:

– Αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου θα γλιτώσουν επιβάρυνση 160 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ, αφού θα μείνουν αφορολόγητα τα αγροτικά ακίνητα στην περιφέρεια. Για τα αγροτεμάχια θα πληρώσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ.
– Ελάφρυνση 300-500 εκατ. ευρώ θα δουν οι μικροϊδιοκτήτες στα αστικά κέντρα αλλά ιδίως στην περιφέρεια, εν σχέση με όσα πλήρωναν με το ΕΕΤΑ ή θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ.
– Τα βάρη αυτά θα μετακινηθούν στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 140.000 και άνω θα φορολογηθεί με μεγαλύτερους συντελεστές από όσο αρχικά σχεδιαζόταν.
– Ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας από 300.000 ή 350.000 ευρώ και άνω θα πληρώνουν φόρο και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, πέραν του φόρου που αναλογεί μεμονωμένα για κάθε ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον, για να μην αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει υψηλότερο αφορολόγητο για το νέο φόρο περιουσίας, με παράλληλη εφαρμογή υψηλών συντελεστών στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα πρότυπα του ΦΜΑΠ. Στην πρόταση αυτή πάντως φέρεται να αντιδρά η Ν.Δ.

Οι αλλαγές στο σχέδιο του φόρου ακινήτων κρίθηκαν επιβεβλημένες, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στις ΚΟ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι εκ των οποίων προειδοποιούσαν ανοικτά ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν πέσει η κυβέρνηση.

Πηγή: newmoney.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr