Αξιοποίηση γεωθερμίας στη Θράκη

26 Απριλίου 201314:50

QΟ αέρας ανανέωσης «πνέει» στη Θράκη από την αξιοποίηση -και στη γεωργία- της γεωθερμίας, με την οποία είναι ευλογημένη η περιοχή.

Επτά επιβεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία εντοπίζονται στην περιοχή, ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για άλλα δύο. Το άμεσα απολήψιμο θερμοενεργειακό δυναμικό στις ιζηματογενείς λεκάνες του Δέλτα του Νέστου, της Ξάνθης – Κομοτηνής και του Εβρου φαίνεται να ξεπερνά σε ισχύ τα 100 MW, με δυνατότητες αύξησης της ισχύος αυτής στο άμεσο μέλλον. Σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα στη γεωργία, οι εν λόγω επενδύσεις αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη προοπτική.

Οπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο εκτάσεις 225.400 τ.μ. και 225.132 τ.μ. για 10 και 25 χρόνια αντίστοιχα σχολάζουσας γης στην περιοχή Ερασμίου στον Νομό Ξάνθης κατοχυρώθηκαν σε δύο εταιρείες κατόπιν σχετικής δημοπρασίας. Σκοπός των επενδύσεων είναι η κατασκευή θερμοκηπίων για κηπευτικά, όπου θα «ανοίξουν» 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και 40 εποχικές σε καθεμιά από τις εγκαταστάσεις. «Στόχος μας είναι η θερμοκηπιακή παραγωγή ντομάτας» λέει στην «Κ» εκπρόσωπος της μιας εταιρείας. «Το 20% του κόστους παραγωγής αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Με τη χρήση γεωθερμίας, προσδοκούμε στην εξοικονόμηση τουλάχιστον του 15%». Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα εισάγει περί τους 600.000 τόνους ντομάτας από χώρες όπως η Ολλανδία. Συνεπώς, το παραγόμενο το 2014 προϊόν θα προορίζεται για τις εγχώριες αγορές. Ακόμα, βέβαια, υπάρχει πολύς δρόμος, καθώς η κατασκευή της εγκατάστασης θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι οιωνοί είναι πολύ θετικοί. «Θα εκμεταλλευτούμε το ζεστό νερό, το οποίο σε βάθος 500 μ. φτάνει τους 65 βαθμούς Κελσίου», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος. «Στις Θερμοπύλες το γεωθερμικό πεδίο είναι ενεργό από το 300 π.Χ.».

Τι όμως είναι εν τέλει η γεωθερμία;

«Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμίας (EGEC), είναι η ενέργεια υπό μορφή θερμότητας που βρίσκεται αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της γης», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Γεωθερμίας Απόστολος Αρβανίτης από το ΕΚΒΑΑ – ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών). «Συναντάται υπό τη μορφή νερών, ατμών ή μειγμάτων αυτών». Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία όταν η θερμοκρασία τους υπερβαίνει τους 25 βαθμούς, η τοποθεσία όπου εντοπίζονται, χαρακτηρίζεται γεωθερμικό πεδίο. Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω μορφής ενέργειας είναι πολλαπλά. «Ως θερμικό προϊόν προσφέρεται έτοιμο προς χρήση και αποτελεί αξιόπιστη και ασφαλή ενεργειακή πηγή, με μικρό λειτουργικό κόστος και συνεχή παροχή ενέργειας: 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο», σημειώνει ο δρ Απ. Αρβανίτης. «Σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ η γεωθερμία δεν έχει ουδεμία περιβαλλοντική επίπτωση: δεν αλλοιώνει το φυσικό τοπίο ούτε επηρεάζει τη χλωρίδα και την πανίδα». Η γεωθερμία, τέλος, έχει υψηλό συντελεστή αξιοποίησης (μέχρι 90%) και υψηλό δείκτη διαθεσιμότητας (της τάξης του 90%).

Στην αρχαιότητα
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ελλάδα πέρα από ήλιο και άνεμο, είναι προικισμένη και με γεωθερμικά πεδία, γνωστά από την αρχαιότητα. «Οι θερμές πηγές θεωρούνταν στην αρχαιότητα ότι είχαν θεραπευτικές ιδιότητες» υπενθυμίζει ο δρ Απ. Αρβανίτης «γι’ αυτό τα Ασκληπιεία και άλλοι ιεροί χώροι (π.χ. ναοί) βρίσκονταν κοντά τους». Αναφορές γίνονται στα πρώτα Ομηρικά έπη και σε μεταγενέστερα κείμενα των Ηρόδοτου, Πλούταρχου, Παυσανία, Αριστοτέλη, Αθήναιου, Στράβωνα κ.ά. «Ακόμα και ο ημίθεος Ηρακλής συνδέθηκε και με τη γεωθερμία, εξ ου και οι Θέρμες του Ηρακλή». Είθε, οι απόγονοι να την αξιοποιήσουν ορθά!

Αμεσες χρήσεις
Πλείστες οι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, ως άμεση πηγή ενέργειας (χωρίς ηλεκτροπαραγωγή) και παραγωγή θερμότητας με τη βοήθεια γεωθερμικών αντλιών. Οι άμεσες χρήσεις της αφορούν μεγάλο εύρος εφαρμογών: λουτροθεραπεία (ιαματικά λουτρά και πισίνες αναψυχής), θέρμανση κολυμβητικών δεξαμενών, τηλεθέρμανση οικισμών, αγροτικές χρήσεις (θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, υπεδάφια θέρμανση, θέρμανση κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων), υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανικές χρήσεις, όπως αφαλάτωση νερού, επεξεργασία γάλακτος, χώνευση βιολογικής λάσπης, παραγωγή αποσταγμένου νερού, ανάκτηση πετρελαίου, εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών, ξήρανση ξυλείας, ανάκτηση χρήσιμων αλάτων και CO2 κ.ά.

Πηγή:kathimerini.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr