ΑΠΘ: Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια για την αιθαλομίχλη- ΔΠΘ: Καμιά ανησυχία για τα 180 μικρογραμμάρια – Περιφέρια: Θα λάβει απαραίτητα μέτρα όπως σε Ευλογιά και Ιό Δυτικού Νείλου,εξασφαλισμένη επιτυχία

3 Ιανουαρίου 201402:57

Επιτακτική χαρακτηρίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της αιθαλομίχλης καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες οι καθηγητές κκ. Μπένος και Παντής κάνουν λόγο για μακροχρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στα υποπροϊόντα καύσης βιομάζας και ακατάλληλης ξυλείας και επισημαίνουν ότι η καρκινογένεση δεν έχει ασφαλή όρια έκθεσης.Οι καθηγητές καλούν για μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως αναφέρουν:

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ.

«Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Από ό,τι έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952, υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Εκτός όμως από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα , προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα θεωρούμε ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις.

Ιωάννης Δ. Παντής, Καθηγητής Οικολογίας ΑΠΘ

Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ».

ΔΠΘ: Καμιά ανησυχία

Από την άλλη τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γνωστοποίησε στο XanthiPress.gr ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, όσο και οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες και καύση των συστημάτων θέρμανσης, καταγράφηκαν δύο μικρές υπερβάσεις των ανώτατων ορίων καθώς με όριο τα 150 μικρογραμμάρια μετρήθηκαν τιμές που έφτασαν τα 160 και τα 180 μικρογραμμάρια κυβικού μέτρου συγκέντρωσης. «Δεν είναι τρομακτικές» σημειώνει

Το ερώτημα βέβαια είναι πως είναι δυνατόν το 160 και 180 μικρογραμμάρια να μην είναι επικίνδυνα, όταν το όριο των 150 μικρογραμμαρίων είναι Ελληνική “πατέντα”, με το όριο στην υπόλοιπη Ευρώπη να είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Καμιά ανησυχία από την Περιφέρεια- Μετά τις επιτυχίες σε Ιό Δυτικού Νείλου και Ευλογιά, και στην Αιθαλομίχλη η επιτυχία αντιμετώπισης είναι εξασφαλισμένη

Η Περιφέρεια για ακόμα μια φορά θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού είχε και τις διαβεβαιώσεις του Καθηγητή Σπύρου Ραψομανίκη.
Αν όμως πιστέψουμε τους Καθηγητές του ΑΠΘ και λάβουμε πιο είναι το πραγματικό όριο στην Ευρώπη, η Περιφέρεια -και αυτό δεν αφορά μόνο αυτή αλλά όλη την Ελλάδα- θα πρέπει να ανησυχεί και μάλιστα έντονα.

 

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr