Απλοποίηση διαδικασιών βίζας για Τουρκία και άλλες χώρες ζητούν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

21 Φεβρουαρίου 201300:50

Mε ερώτησή τους προς τους ΥπουργούςΕξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Θωμάς Ψύρρας ζητούν απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους και άλλους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τουρισμό, ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της Θράκης. Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρουν:
Τουρκία: το 2010 ταξίδεψαν 520.000 Έλληνες τουρίστες και μόλις 215.000 Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Ο τουρισμός από την Τουρκία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου. Το 2011, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τους Τούρκους κατόχους πράσινων διαβατηρίων να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς βίζα, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 520.000. Το 2012, με τα προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, οι Τούρκοι τουρίστες έφτασαν περίπου τις 600.000. Παρά την διευκόλυνση με τα «πράσινα διαβατήρια», οι διαδικασίες για την απόκτηση βίζας είναι ακόμη πολύπλοκες και χρονοβόρες, το δε κόστος της βίζας είναι υψηλό για τους εισερχόμενους από την Τουρκία στην Ελλάδα τουρίστες.
Ρωσία: σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάργηση της βίζας από την Ρωσία προς την Ε.Ε. κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Μέχρι τότε επισημαίνεται η ανάγκη να αυξηθεί το προσωπικό της πρεσβείας, αλλά και ο αριθμός εκδόσεων θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, συγκρίνοντας μάλιστα με αποτελέσματα ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία. Υπάρχει επίσης το αίτημα για απ’ ευθείας έκδοση βίζας από τους τουριστικούς πράκτορες στα προξενεία παρακάμπτοντας τα visa centers.
Κίνα: το 2012, στην Ευρώπη ταξίδεψαν 82.000.000 Κινέζοι, με συνολική κατανάλωση 64,4 δις. ευρώ. Στην Κίνα σήμερα υπάρχουν περαιτέρω δυσκολίες που αφορούν στα κέντρα θεώρησης, καθώς επιτρέπεται να υπάρχουν κέντρα μόνο στις πόλεις όπου εδρεύουν προξενικές αρχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παρουσία της Ελλάδας να περιορίζεται σε τέσσερις κινεζικές πόλεις.
Βραζιλία: κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται κινητικότητα σε 45.000.000 Βραζιλιάνους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα και επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Για τους Βραζιλιάνους, η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό επιλογής και για πολλούς «όνειρο ζωής» να έρθουν στην χώρα μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπάρχει η πρόθεση για απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας, ιδίως στις περιπτώσεις που παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, σε χώρες όπως οι παραπάνω;
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση της βίζας, ή έστω, η περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης για τους γείτονες, με δεδομένο μάλιστα ότι οι Έλληνες επισκέπτονται την Τουρκία χωρίς να απαιτείται βίζα;

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr