Ανέστης Βαφειάδης, Πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ν. Ροδόπης: Επτά χρόνια προσπάθειας για την ανάδειξη του Eπιχειρείν της Κομοτηνής

18 Σεπτεμβρίου 202306:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Άλλη μία «Λευκή Νύχτα» (πιο επιτυχημένη αυτή τη φορά) πέρασε στην εμπορική ιστορία της πόλης μας!

Οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ.κ. Κική Κωνσταντινίδου και Ανέστης Βαφειάδης κάνοντας τον απολογισμό τους δήλωσαν στην ς ικανοποιημένοι από την διοργάνωση και την ανταπόκριση του κόσμου υποσχόμενοι ότι η προσπάθειά τους θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Η «Λευκή Νύχτα» αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διευρυνθεί η αντίληψη του “εμπορικού κέντρου” και να ανακαλύψει ο καταναλωτής και ειδικά ο επισκέπτης της πόλης και την άλλη πλευρά της πόλης μας . Ταυτόχρονα επιβάλλεται να αναδειχθεί το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ μέ “όχημα”εκδηλώσεις κάθε είδους, ομορφιάς, γευσιγνωσίας, παιδικής ψυχαγωγίας με μουσικά σχήματα, χορευτικές παραστάσεις και γιορτινή διάθεση με την τήρηση βεβαίως της αστικής ασφάλειας και της ενεργοποίησης όλων των μηχανισμών που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες μαζικής προσέλευσης καταναλωτικού κοινού.

Η “Λευκή Νύχτα” στη Κομοτηνή πλησιάζει!

Η επιλογή της ημέρας αλλά και ο χαρακτήρας των κεντρικών εκδηλώσεων αποτελούν βασικούς συντελεστές για την εξασφάλιση επισκεψιμότητας και τόνωσης της αγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας οργανώνονται «λευκές νύχτες» κυρίως Παρασκευή ή Σάββατο, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα ή και αργότερα.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των λουκέτων λόγω πανδημίας έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι το εμπόριο –δηλαδή η κυκλοφορία του χρήματος από ιδιώτες σε καταστήματα- έχει αλλάξει. Κατ’ αρχήν η έννοια επεκτείνεται, πλέον, σε κάθε μορφή κατανάλωσης. Έτσι είτε κάποιος αγοράζει ρούχα, παπούτσια ή βιβλία, είτε τρώει και πίνει, ενισχύει την αλυσίδα της αγοράς και στο τέλος της ημέρας όλοι κερδίζουν. Επίσης, είναι σαφές ότι η καλή και δίκαιη σχέση ποιότητας – τιμής στο ράφι δεν αρκεί. Όπως δεν αρκούν οι προσφορές και οι εκπτώσεις, που άλλωστε είναι συνεχείς.

Ας ελπίσουμε ότι στη νέα οικονομική/εμπορική χρονιά που διανύουμε θα βελτιστοποιηθούν οι προσπάθειες, θα βελτιωθεί το κλίμα και θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία αρχών και φορέων ώστε να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία με την παράλληλη ανάδειξη της εντοπιότητας και προώθησης των χαρακτηριστικών της τοπικής ταυτότητας.

Ωστόσο, ο πιο αρμόδιος για να κάνει ένα πρώτο απολογισμό για την Έβδομη Λευκή Νύχτα της Κομοτηνής είναι ο κ. Ανέστης Βαφειάδης από την ΟΕΒΕΣ Ν. Ροδόπης και προσφάτως εκλεγείς Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων & Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε το Komotinipress:

Η Έβδομη Λευκή Νύχτα Κομοτηνής συμπίπτει με τα 7χρόνια συνεχούς προσπάθειας να αναδείξουμε την αγορά μας το επιχειρείν της πόλης μας μέσα από αυτή την ιδιότυπη γιορτή η οποία αγκαλιάστηκε και αγκαλιάζεται από το σύνολο των συναδέλφων επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών συμπολιτών μας

Η Έβδομη Λευκή Νύχτα Κομοτηνής έχει διττή σημασία τόσο σίγουρα την τόνωση του τζίρου των επιχειρήσεων μας όσο και την γνωριμία με την αγορά της πόλης μας ώστε και τις επόμενες επισκέψεις οι καταναλωτές να επιλέξουν την τοπική οικονομία την ενίσχυση της φυσικά σε αυτό βοηθούν και οι παράλληλες δράσεις που γίνονται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δράσεις που έχουν σκοπό Την διασκέδαση των επισκεπτών.

Η ενίσχυση αφορά όλο το είδος των επιχειρήσεων τόσο των εμπορικών καταστημάτων όσο και της εστίασης αυτό φυσικά την επαύριο σημαίνει δυνατότητα κατανάλωσης σε όλες τις επιχειρήσεις όλο των ειδών αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της οικονομίας .

Νιώθω πραγματικά περήφανος που ήμουν πρωτεργάτης στην προσπάθεια αυτή ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ροδόπης που καταφέραμε μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο και την υποστήριξη των λοιπών φορέων να κάνουμε πραγματικά παράδοση αυτές τις εκδηλώσεις που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας

Η Κομοτηνή είναι όπως όλοι γνωρίζουμε από τις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές της χώρας και φυσικά χρήζει αλλαγών σε στρατηγικής σημασίας παράγοντες όπως η αλλαγή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης μια που το τωρινό ασφυκτιά οικονομικά μόνο γύρω από το κέντρο της πόλεως καθώς απαγορεύεται οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να αδειοδοτηθούν και να ιδρυθούν πέραν των ορίων του κέντρου της .

Προσπάθεια μας είναι να αλλάξει άμεσα γρήγορα αυτό το σχέδιο κι με παράλληλες άλλες παρεμβάσεις να βρούμε τον αναπτυξιακό δρόμο για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας.

Αρθρογράφος