Ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής ΑΜ-Θ της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των Φοιτητικών Εκλογών

25 Μαΐου 202409:59

Χαιρετίζουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλης της χώρας που ανέδειξαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά με ποσοστό 32,85%,  αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ με ποσοστό 25,23%. Μέσα και απ’ τις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Σφίγγουμε το χέρι ιδιαίτερα στους 1.165 φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι οποίοι με την ψήφο τους ανέδειξαν και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την ΠΚΣ σε 1η δύναμη με ποσοστό 33,66%, αφήνοντας και στο ΔΠΘ στη δεύτερη θέση την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ που συγκέντρωσε το 30,08% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτό εκφράζει ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΠΘ βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, δεν «τσιμπάνε» στα παραμύθια περί αναβάθμισης του ΔΠΘ και θα συνεχίσουν από καλύτερες θέσεις, μέσα απ’ τους συλλόγους τους τον αγώνα ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία, για σύγχρονες υποδομές, για αύξηση του προσωπικού!

Η ΠΚΣ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης και πρώτη και αυτοδύναμη στους εξής Φοιτητικούς Συλλόγους των τμημάτων του ΔΠΘ:

  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
  • Χημείας
  • Κοινωνικής Εργασίας
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Πληροφορικής
  • Φυσικής
  • Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία
  • Ελληνικής Φιλολογίας

Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τους γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και με την ψήφο τους.

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει όσο κι αν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αυτοανακηρύσσεται σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά, εξαφανίζοντας δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα όπως αυτούς της Καβάλας, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να εμφανίζεται πρώτη σε τμήματα που δεν κατέβασε καν ψηφοδέλτιο, όπως σε αυτά της Ιστορίας και Εθνολογίας, της Κοινωνικής Εργασίας στην Κομοτηνή.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ αποδεικνύει ποιον βλέπει ως το μόνο στρατηγικό της αντίπαλο και αυτή και η κυβέρνηση και με ενέργειες όπως αυτή που συνέβη την επομένη των φοιτητικών εκλογών στην Κομοτηνή, όπου δεκάδες μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ μαζεύτηκαν μετά τα μεσάνυχτα κάτω απ’ τα γραφεία του ΚΚΕ και φώναζαν τα γνωστά τους συνθήματα.   

Μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών, χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν ένα συντριπτικό χτύπημα τόσο στη ΔΑΠ όσο και στην κυβέρνηση της ΝΔ, απορρίπτοντας  το νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νόμο των οποίο το φοιτητικό κίνημα όλης της χώρας είχε καταδικάσει με μαζικότατες φοιτητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Στις φοιτητικές εκλογές, εκτός από την κυβερνητική παράταξη, ηττήθηκαν και οι παρατάξεις εκείνων των κομμάτων που έχουν τις δικές τους ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια. Κυριολεκτικά εξαφανίστηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατόρθωσε να έχει ούτε έναν υποψήφιο σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις παρατάξεις των κομμάτων-συμπληρωμάτων στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, όπως οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

Στις 9 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, η νέα γενιά μπορεί να κάνει ξανά τη διαφορά!

Οι αγώνες των φοιτητών, η προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής, μπορεί να βρει συνέχεια μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Για να φάει ξανά ένα γερό χαστούκι η κυβέρνηση, η πολιτική της ΕΕ και τα άλλα κόμματα που την στηρίζουν. Για να δυναμώσει η μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις- στην ευρωβουλή – και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Στις 9 Ιούνη πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της νεολαίας!

Αρθρογράφος