Ανακοινώνεται σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού

17 Μαρτίου 202307:32

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα σημερινά 713 ευρώ πέριξ των 766 που είναι το ανώτατο όριο της εισήγησης του ΚΕΠΕ. Θα πρόκειται για μια αύξηση στην περιοχή του 7,5%, παρόμοια με αυτή που πήραν οι συνταξιούχοι προ μηνών.

Στη Σκιά του “Εγκλήματος των Τεμπών”

Οι κοινωνικές, πολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις της Ανείπωτης Τραγωδίας των Τεμπών θα αποτυπωθούν συνολικά και στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
 
Το σύνολο των μετρήσεων και των υπό επεξεργασία στοιχείων μετά και τις μαζικές συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις της Χώρας μας δίνουν μερικά πολύ ενδιαφέρονται συμπεράσματα;
 
 • 1.Διαφαίνεται μια απώλεια της τάξεως των τριών μονάδων από το κυβερνών κόμμα, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι στις τηλεφωνικές μετρήσεις παρατηρείται υποεκπροσώπηση της ΝΔ – με απλά λόγια, μερικοί ψηφοφόροι της δεν απαντούν.
 • 2.Για πρώτη φορά το ποσοστό της ΝΔ ακουμπάει επικίνδυνα το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται απο κάτω.
 • 3. Στα ποιοτικά στοιχεία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη ενώ μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί προσωπικά ο Κ.Μητσοτάκης.Οι θετικές γνώμες για τη διαχειριστική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του Κ.Μητσοτάκη πέφτουν περισσότερο από 10 μονάδες
 • 4. Η δημοσκοπικη πτώση της ΝΔ κυμαίνεται 4-7 ποσοστιαίες μονάδες. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ίδιες εταιρείες πριν από τα Τέμπη έδιναν ποσοστό στη ΝΔ κοντά στο 34%, κάνοντας την αφαίρεση προκύπτει ότι βγάζουν το κυβερνών κόμμα κάτω από το 30%
 • 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις κάπου στις 2 μονάδες
 • 6.Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ενισχύονται σημαντικά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, το ΜεΡΑ25 και το κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη. Η «Ελληνική Λύση» αγγίζει το 5,4% και το ΚΚΕ που κερδίζει 0,5%.Επίσης άνοδο παρουσιάζει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο το βρίσκουν πλέον σταθερά στο 4%.
 • 7. Σημαντικο ειναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών κινείται προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες θα κρίνει πολλά. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν αποδίδει τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ή και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη διαχρονική παθογένεια του πολιτικού συστήματος και του ελληνικού δημοσίου. Εκεί λογικά επενδύουν οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ
 • 8. Επίσης σημαντικό είναι ότι το συναίσθημα της οργής που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αγγίζει πλέον το 90% με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εκλογικό αποτέλεσμα.
 • 9. Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να φέρουν ανατροπές και στην Ροδόπη όπου ενδέχεται να αλλαξει και η φιλοσοφια καταρτισμού ψηφοδελτίων. Δυναμική εμφανίζει και η Ελληνική Λύση που κατεβαίνει με εντελώς ανανεωμένο και αναβαθμισμένο ψηφοδέλτιο με σίγουρη την υποψηφιότητα του ιατρού Athanasios EleftherakisΕλευθεράκη Αθανασίου, Τομεάρχη Υγείας του κόμματος, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης (όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά) και υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να είναι και η μεγάλη έκπληξη αυτών εκλογών στην Ροδόπη ή αντιστοίχως να κάνει “γκελ” η εκλογική μπίλια στον Έβρο όπου αναπτύσσει επίσης μία μεγάλη δυναμική ο Ηλίας ΗλιακόπουλοςΗλίας Ηλιακόπουλος
 • 10. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ παραμένει το ζητούμενο με πολλές ζυμώσεις αλλά με την εμμονή του Ευρυπίδη Στυλιανίδη να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο χαμηλής ορατότητας για τους ψηφοφόρους της ΝΔ με ενδεχόμενη και πιθανολογούμενη (αλλά όχι μετρήσιμη) αγωγιμότητα σε άλλα κοινά-στόχους. Εκτός μειονοτικής δυναμικής ο Μουσταφά Κατρατζή.
 • 11. Στον ΣΥΡΙΖΑ η δυναμική που αναπτύσσεται δίνει ελπίδες στον Τάκη Χαρίτου ότι μπορεί να υπερβεί την στοχευμένη δυναμική του Προξενείου για τον Οζγκιούρ Φερχάτ και να συγκεντρώσει ψήφους διαμαρτυρομένων οπαδών άλλων κομμάτων και κυρίως εκείνων που διαφωνούν με το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 • 12. Οι εξελίξεις στα εσωτερικά του τοπικού ΠΑΣΟΚ αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτυπώνονται έξοχα και στον τοπικό τύπο https://xronos.gr/mikrokomot…/mikrokomotinaiika-07-03-2023
 • 13. Στον χώρο της Μειονότητας εκτός της δυναμικής που έχει καταγραφεί , εντύπωση προκαλεί η διάχυση της φιλοσοφίας του Ιλχάν Αχμέτ εκτός κομματικών και κοινωνικών στεγανών.
 • 14. Οι εκλογές μεταφέρονται κατ’αρχάς για τις 21/5 αν και οι πληροφορίες πλησίον του Μαξίμου μιλάνε για Ιούλιο (για τις πρώτες εκλογές)
 • 15. Ως προς τις γεωοικονομικές εξελίξεις υπάρχουν επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το λιμάνι του Πειραιά έχει αποκοπεί από τη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστρία μέσω Σερβίας αλλά και μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, όπου έστελνε αλλά και παρελάμβανε εμπορευματοκιβώτια /εμπορεύματα. Οι εξαγωγές σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 55.000 εμπορευματοκιβώτια με σχεδόν 700 εμπορευματικά δρομολόγια της Hellenic Train που εξυπηρετεί την Cosco και οι εισαγωγές σε περίπου 35.000 “κουτιά”. Όσο η γραμμή παραμένει κλειστή – και σωστά παραμένει υπό τις παρούσες συνθήκες – το λιμάνι του Πειραιά και η Ελλάδα χάνουν τον κομβικό τους ρόλο ως hub προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Επίσης, επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση υπάρχουν σκέψεις αφενός να γίνει παράκαμψη της Λάρισας με φορτηγά προς τη Βόρεια Ελλάδα και αφετέρου να φεύγουν τα εμπορευματοκιβώτια από τον Πειραιά με μικρότερης χωρητικότητας container vessels προς το Κόπερ της Κροατίας. Επιπλέον στο λιμάνι του Πειραιά η Cosco κρατάει στάση αναμονής περιμένοντας να δει πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση.

 

Αρθρογράφος