Η ανακαίνιση του “Ταμπάκχανε” μια αχτίδα φωτός στα μειονοτικά…

30 Μαρτίου 201709:02

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Συνεχίζεται το πετυχημένο έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μειονοτικής Περιουσίας Κομοτηνής και του Προέδρου της κ. Σελίμ Ισά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μαρτίου 2017 ,σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών,  παραδόθηκε ανακαινισμένο στους μουσουλμάνους  της Κομοτηνής το Τζαμί «Ταμπάκχανε» και τελέσθηκαν με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του Τζαμιού.

Ο μουφτής Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλί, παρουσία και του μουφτή Ξάνθης Σινίκογλου Μεχμέτ, ιερωμένων, επισήμων και πολιτών,  αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων παρουσίασαν και το κομπολόγι με τις 999 χάντρες που ήρθε στο φως στην ανακαίνιση και σήμερα διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες.

Το «πράσινο φως» δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής για την ανακαίνιση και οι εργασίες δεν άργησαν να ξεκινήσουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Σελίμ Ισά, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας τον Μάρτιο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής άναψε το πράσινο φως για την ανακαίνιση του Τεμένους, συναινώντας με την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινήτου.

Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του τεμένους Τζαμί ξεκίνησαν υπό την αιγίδα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Από τη στέγη άρχισαν οι εργασίες, καθώς η αποκατάστασή της έπρεπε να γίνει άμεσα. Έμπαζε νερά δυσχεραίνοντας ακόμα και την τέλεση των προσευχών στο τέμενος.

Η στέγη του τεμένους είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές και φθορές, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τη στατικότητα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Επίσης βελτιώθηκε ο μιναρές και αντικαταστάθηκε ο σιδερένιος κώνος, που είχε σκουριάζει και παρουσίαζε εικόνες φθοράς.

 Εσωτερικά χρειάσθηκε αλλαγή το ταβάνι, που καθότι είναι ξύλινο είχεδιαβρωθεί από την εισροή νερών της βροχής, άλλαξαν τα παράθυρα και έγιναν ορισμένες διακοσμητικές εργασίες.

Το συγκεκριμένο τζαμί συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τεμένη της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, και είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη, μαζί με το Εσκί και το Γενί Τζαμί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν φυσικά δείγμα του νοικοκυρέματος, της ορθής διαχείρισης και των έργων που συντελεί η, πετυχημένη εκ του αποτελέσματος, σημερινή διοίκηση υπό την προεδρία του Σελήμ Ισά ο οποίος και πέτυχε να υπάρχουν έσοδα και στην διαχείριση των 700.000 ευρώ, όπως δείχνει ο συνημμένος πίνακας.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λαφτσή, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου κ.α.

 

 

Αρθρογράφος