Αν. Λαυρέντζος: «Δημογραφία και Μετανάστευση αφελληνίζουν την Ελλάδα».

26 Μαρτίου 201907:46

Την Κυριακή 24/3 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως με τίτλο: «Δημογραφία και Μετανάστευση αφελληνίζουν την Ελλάδα. Τί πρέπει να γίνει πριν να είναι αργά.».

Ομιλήτης στην εκδήλωση αυτή ήταν ο Α. Λαυρέντζος, οποίος αναφέρθηκε και στα δύο αυτά ζητήματα, παρουσιάζοντας μάλιστα και σειρά προτάσεων.

Στην ομιλία του τόνισε ότι ο συνδυασμός των δημογραφικών και μεταναστευτικών εξελίξεων έχει τη δυναμική να μεταβάλει μέσα σε λίγες δεκαετίες την πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με απάθεια, καθώς εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους.  Από την άποψη αυτή οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν το μείζον ελληνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να έλθει άμεσα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Γενικότερα, ο Α. Λαυρέντζος έθεσε ένα περίγραμμα εθνικής πληθυσμιακής στρατηγικής, στο οποίο ζητούμενα είναι η μέγιστη δυνατή αύξηση των γεννήσεων το συντομότερο δυνατόν, ο περιορισμός πρόωρων θανάτων από μη φυσιολογικά αίτια (τροχαία, ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ), η επιστροφή των Ελλήνων που πρόσφατα αλλά και παλαιότερα μετανάστευσαν από την Ελλάδα και τέλος η ανάγκη για έλεγχο των μεταναστευτικών εισροών σε επίπεδα επιθυμητά και διαχειρίσιμα από τη χώρα.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για την οποία διατυπώθηκαν μάλιστα και ορισμένες άμεσες προτάσεις. Συγκεκριμένα προτάθηκε η μείωση φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα προτάθηκε η μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στην παραμεθόρια ζώνη.

Σε σύντομη τοποθέτηση που έκανε στο πέρας της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ανέφερε ότι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως από εδώ και εμπρός θα πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούν και να αναληφθούν πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο.

Αρθρογράφος