Αν. ΥΠΕΞ: “Στην ένταση και την πόλωση, απαντάμε με σοβαρότητα, αλλά και την απαιτούμενη ψυχραιμία. Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι του κ. Ερντογάν”

27 Οκτωβρίου 202216:08

«Στην ένταση και την πόλωση, απαντάμε με σοβαρότητα, αλλά και την απαιτούμενη ψυχραιμία. Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι του κ. Ερντογάν» διαμηνύει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «tomanifesto» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη, τονίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο φανατισμός που καλλιεργείται σκοπίμως στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί στην ένταση και όχι στην αποκλιμάκωση προσθέτοντας ότι ο δρόμος μέχρι τις τουρκικές εκλογές θα είναι γεμάτος πόλωση, γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η χώρα μας απαντά στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι όποιος νομίζει πως η Ελλάδα θα μετατραπεί από ευρωπαϊκή χώρα σε χώρα transit μεταναστών και προσφύγων «πλανάται πλάνην οικτράν».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η Άγκυρα κορυφώνει καθημερινά την προκλητική ρητορική και τον αναθεωρητισμό της. Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε, τελικά, ότι τα λόγια δεν θα γίνουν πράξη;

Ο κ. Ερντογάν «κατασκευάζει» καθημερινά με ανιστόρητες αιτιάσεις και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις θέματα, τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν υφίστανται. Όμως αυτή η συνεχής επιθετική στάση εναντίον μας δεν είναι προς το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας. O Τούρκος πρόεδρος δυστυχώς συνεχίζει να εκτοξεύει αναθεωρητικές φωτοβολίδες, εγκλωβισμένος σε εμμονές ενός μεγαλείου μιας περασμένης εποχής. Οφείλει να στρίψει το τιμόνι προς την κατεύθυνση της λογικής, της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν είμαστε εμείς που δεν θέλουμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά της ηγεσίας της∙ εμείς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Εσχάτως, οι Τούρκοι αναρτούν χάρτες που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο βεληνεκές των τουρκικών πυραύλων. Πώς το εκλαμβάνει αυτό η Αθήνα, δεδομένου ότι πριν από λίγα 24ωρα είδαμε και την δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας Tayfun;

Παρακολουθούμε τα προκλητικά σόου των γειτόνων και την ανάγκη επίδειξης της στρατιωτικής ισχύος τους. Πιστεύω πως η Τουρκία ενοχλείται από τη στοχευμένη προσπάθεια μας τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Έχουμε προχωρήσει σε γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας, τα οποία θωρακίζουν την άμυνα της χώρας και δημιουργούν νέους συσχετισμούς στο Αιγαίο∙ φτιάχνουμε ένα απροσπέλαστο δίχτυ προστασίας για τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα μας. Στην ένταση και την πόλωση, απαντάμε όμως με σοβαρότητα, αλλά και την απαιτούμενη ψυχραιμία. Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι του κ. Ερντογάν.

Κατά την άποψή σας έχουμε απέναντί μας έναν Ερντογάν στα χνάρια του Πούτιν ή θεωρείτε ότι η στάση του Τούρκου Προέδρου έχει να κάνει περισσότερο με μηνύματα που θέλει να στείλει στο εσωτερικό του ενόψει των τουρκικών εκλογών; Με την οικονομία στο ναδίρ, το μόνο που έχει να προσφέρει στο ακροατήριό του ο Ερντογάν, λένε οι ειδικοί, είναι το θέαμα.

Ο αναθεωρητισμός δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας συνδέεται στην παρούσα φάση με την ανάγκη του κ. Ερντογάν να διαχειριστεί την προσωπική εικόνα του και τις πολιτικές φιλοδοξίες του, ενόψει των δύσκολων εκλογών του 2023.
Δυστυχώς, όμως, ο φανατισμός που καλλιεργεί ο ίδιος σκοπίμως στο εσωτερικό της χώρας του, οδηγεί στην ένταση και όχι στην αποκλιμάκωση. Μας προβληματίζει εξίσου το γεγονός ότι στη σημερινή Τουρκία ο ανθελληνισμός αποτελεί ένα ελκυστικό προϊόν που θέλουν να το προωθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Στην Τουρκία λείπουν σήμερα οι ψύχραιμες φωνές που θα βάλουν ένα ανάχωμα στους θιασώτες του αναθεωρητισμού και θα πουν «ως εδώ, με τους Έλληνες θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά». Ο δρόμος μέχρι τις τουρκικές εκλογές θα είναι γεμάτος πόλωση, γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει την διεθνοποίηση των προκλήσεων και αναρωτιέμαι εάν είστε ικανοποιημένος από την στήριξη, τόσο των χωρών-συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, όσο και από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη;

Η Ελλάδα υιοθέτησε την πετυχημένη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και ενημερώνει διαρκώς τους συμμάχους για την απαράδεκτη και ακραία συμπεριφορά της ηγεσίας της. Εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας με τους εταίρους μας, όπως με τη σημερινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα και τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πλέον πως η Τουρκία προσεγγίζει τη Δύση α λα καρτ και όποτε τη συμφέρει. Επικρατεί δε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους εταίρους μας για την άρνηση της Άγκυρας να κυρώσει τις συμφωνίες προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η Άγκυρα εκτίθεται διαρκώς και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές.

Πάντως παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ακόμη και από την Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ, με τελευταίους τόσο τον Σολτς όσο και τον γερουσιαστή Μενέντεζ για τους 92 στον Έβρο, η Τουρκία επιμένει στα αναθεωρητικά σχέδιά της και στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αλλά ακόμη και στο μεταναστευτικό που κάθε άλλο παρά συμμορφώνεται. Εκτιμάτε ότι ο Ερντογάν είναι εκτός ελέγχου;

Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα άκυρο κατασκεύασμα, χωρίς νομική και διπλωματική υπόσταση που αντανακλά στη στρατηγική της Άγκυρας να προκαλέσει εκ νέου, αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου. Λειτουργούμε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, ενώ έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Κι αυτό δείχνει ότι προκαλεί αναστάτωση στην απέναντι πλευρά. Η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους και με συνεχή fake news επιχειρεί να πλήξει την Ελλάδα. Όμως τα ίδια τα γεγονότα αποκαθιστούν την αλήθεια. Είμαστε σύγχρονη δημοκρατική χώρα που βάζει την ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα, κι αυτό το αποδείξαμε και στα Κύθηρα και στον Έβρο. Ακολουθούμε σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική και προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σύνορα της Ευρώπης. Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί από ευρωπαϊκή χώρα σε χώρα transit μεταναστών και προσφύγων.

*Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφημερίδα «tomanifesto» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη (27.10.2022)

Αρθρογράφος