Αλέξης Τσίπρας: Το διακύβευμα είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση ή ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς χωρίς αντιστάσεις

18 Ιουνίου 202318:11

Εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρο​υ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

 

Καλησπέρα σας. Επιτρέψτε μου, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα:

Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.

Δεν είναι ο δεύτερος γύρος. Είναι μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση.

Δεν παραβλέπω ωστόσο ότι αυτές οι εκλογές γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη.

Και βεβαίως με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής.

Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο Ελληνικός λαός αποφασίσει και αποφανθεί με τη ψήφο του.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλλήματα που αφορούν την επόμενη ημέρα.

Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα;

Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Στις 25 Ιούνη δύο είναι ουσιαστικά τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως και με τις κρυφές πλευρές του, κρυφές πλευρές που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή.

Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από την μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει;

Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου;

Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια;

Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών;

Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;

Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;

Στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές.

Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς.

Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό.

Επιδιώκει στην πραγματικότητα μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις.

Για αυτό και βασικός της στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση.

Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε.

Για αυτό και καλούμε κάθε δημοκρατικό αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία, σημαίνει υγιής δημοκρατία.

Με αυτές λοιπόν τις εισαγωγικές σκέψεις θα ήθελα να δώσω το λόγο ευθύς αμέσως σε όλους εσάς για τις ερωτήσεις σας.

Αρθρογράφος