Σμίνθη: Ήττα υπέστη το παρακρατικό πολιτικό ισλάμ στην Ξάνθη

14 Απριλίου 202409:57

Ήττα υπέστη το παρακρατικό πολιτικό ισλάμ στην Ξάνθη -Οι πιστοί της Σμίνθης στηρίζουν τις επιλογές του Μουφτή Ξάνθης

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή παρέστη στην κηδεία του Ιμάμη Σμίνθης Αχμετσίκ Μεχμέτ ο οποίος υπηρέτησε πιστά και με υποδειγματικό τρόπο το χωριό επί τρεις και πλέον δεκαετίες.

Ο αποδημήσας Ιμάμης βρισκόταν σε κώμα στο ΠΓΝΑ επί δύο εβδομάδες και ιερουργούσε αντ’αυτού ο στενός συνεργάτης του τον οποίον και προόριζε για αντικαταστάτη του στο τέμενος.

Ο Θεός να ελεήσει τον εκλιπόντα και να ευχηθούμε υπομονή στην οικογένεια του που πενθεί. Αναπαύσου εν ειρήνη.Πρωτοστάτησε στην κατασκευή του Τεμένους και του κοιμητηρίου της Σμίνθης. Οι Ξανθιώτες Μουσουλμάνοι ειναι φτωχότεροι χωρίς αυτόν.Τιμούμε την μνήμη του και την προσφορά του και ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του” υπογράμμισε στον επικήδειο του ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης.

Σε μήνυμα της Μουφτείας αναφέρεται : “Η Μουφτεία Ξάνθης εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος Ιμάμη Σμίνθης Αχμετσίκ Μεχμέτ, ο οποίος άσκησε επι σειρά ετών το λειτούργημα του ιμάμη του χωριού. Η κοινωνία της Ξάνθης θρηνεί την απώλεια ενός σοφού, μετριοπαθούς και σεβάσμιου θρησκευτικού λειτουργού. Του ευχόμαστε καλό παράδεισο.”

Στην κηδεία, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα έθιμα των μουσουλμάνων, παρέστη και ο παρακρατικός παραθρησκευτικός παράγοντας , ο ετεροπροσδιοριζόμενος ως ψευδομουφτής κ.Μουσταφά Τράμπα, προσπαθώντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις

Την Παρασκευή 12/4/2024 ο εκπρόσωπος του παρακρατικού πολιτικού ισλάμ που επιχειρεί να επιβάλει στην Θράκη το τουρκικό Προξενείο, κ. Μουσταφά Τράμπα, επεχείρησε να επιβάλει ιμάμη της επιλογής του στους πιστούς, οι οποίο κι αντέδρασαν έντονα εξαναγκάζοντάς να τραπεί σε φυγή με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Να επισημανθεί ότι κάθε τοποθέτηση θρησκευτικών λειτουργών σε τεμένη πρέπει να επικυρωθεί από τον Μουφτή Ξάνθης, Σοφολογιότατο Νεζντέν Χεμσερή.

Τα στιγμιότυπα από το εσωτερικό του τεμένους είναι χαρακτηριστικά

Αρθρογράφος