cloudy-feet225all

Ρευματικές παθήσεις: Απαραίτητη η πρώιμη και ορθή ιατρική παρέμβαση

23 Νοεμβρίου 201116:48

cloudy-feet225allΤο Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (Ε.Ι.Ρ.Ε.), πραγματοποίησε στις 20 Νοεμβρίου την 14η κατά σειρά Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με θέμα ‘Ρευματικές παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα’, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Η Ημερίδα οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου.


Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Σπυρίδων Σπηλιόπουλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Παντελής Βλασσόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κα Δέσποινα Καμπούρη και ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Ρ.Ε. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Το θέμα της Ημερίδας κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους, ο κ. Βασίλειος Χατζηλουλούδης Ρευματολόγος, και ο κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.Ρ.Ε. ο οποίος προήδρευσε και στο τραπέζι ‘Ρευματικές Παθήσεις: ένα Μέγιστο Κοινωνικό Πρόβλημα’, μαζί με τη Ρευματολόγο κα Μάγδα Πατρίκη.

Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα ‘Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους’ τόνισε μεταξύ άλλων: ‘α) ότι ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης β) ότι είναι πολλές, περίπου 200, και γ) ότι κύριο και κοινό σύμπτωμα των ρευματικών παθήσεων είναι ο πόνος σε αρθρώσεις ή τένοντες, μέση ή αυχένα’.

Η κ. Χατζηλουλούδης στην εισήγησή του με θέμα ‘Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους και στο κοινωνικό σύνολο’, τόνισε ότι ‘σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Ε.Ι.Ρ.Ε., οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα διότι: α) είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση και β) οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών’.

Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα ‘Πρόληψη και Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων’ τόνισε μεταξύ άλλων: ‘α) ότι υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις, β) ότι σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων και η μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με δύο προϋποθέσεις, όπως έδειξε η έρευνα του Ε.Ι.Ρ.Ε., την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση, που επιτυγχάνονται με την έγκαιρη επίσκεψη σε ρευματολόγο και γ) ότι για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν πόνο σε αρθρώσεις ή τένοντες, μέση ή αυχένα να επισκέπτονται χωρίς καθυστέρηση στον ειδικό γιατρό, δηλαδή τον ρευματολόγο’. Τέλος, ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ιδιαίτερα ότι ‘Η ανακάλυψη, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων και η εισαγωγή τους στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στην ύφεση’.

Ωστόσο, ο κ. Ανδριανάκος επισήμανε ότι ‘Oι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην πλειονότητά τους, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που τους προσφέρει η Ρευματολογία. Ο λόγος είναι, όπως απέδειξε η έρευνα του Ιδρύματος, ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα, καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας. Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 85% του γενικού πληθυσμού, όπως έδειξε άλλη πρόσφατη έρευνα του Ε.Ρ.Ε., δεν γνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις ούτε ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ρευματολόγο, όταν παρουσιάζει πόνο σε αρθρώσεις ή τένοντες, μέση ή αυχένα’.

Την Ημερίδα έκλεισε η Μεικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας MSD.

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ)

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών είναι κοινωφελές ίδρυμα που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους με κύριους στόχους:

  • Τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων
  • Την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών
  • Την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων
  • Την ενημέρωση και διαφώτιση του Κοινού και των Αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και των μεθόδων της αντιμετώπισής του.

Το έργο και οι δραστηριότητες του Ιδρύματος, που δεν χρηματοδοτείται από κανένα Δημόσιο ή άλλο Φορέα, στηρίζονται κυριολεκτικά στην εθελοντική και αφιλοκερδή εργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνεργατών γιατρών ρευματολόγων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ρευματικές παθήσεις στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών: http://www.elire.gr/

http://www.iatronet.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr