kourash

Κούραση και αϋπνία, συχνά συμπτώματα σε καρκινοπαθείς

16 Αυγούστου 201117:25

kourashΠερισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο μπορεί να πάσχουν από συμπτώματα αϋπνίας κατά τη διάρκεια της αγωγής και για ορισμένους τα προβλήματα ύπνου μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα ευρήματα, υποδεικνύουν ότι ο ύπνος, περιλαμβανομένων συμπτωμάτων αϋπνίας, είναι μεγάλο πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς, δήλωσε η Carol Enderlin, του University of Arkansas for Medical Sciences στο Little Rock.

Πρόσθεσε, ότι πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι είναι κάτι που πρέπει να ανεχτούν.

Ωστόσο, το μήνυμα για τους ασθενείς, δήλωσε, είναι να έχουν επίγνωση του ύπνου και της σημασίας του και να αναφέρουν αλλαγές στον ύπνο στον γιατρό τους πριν γίνουν σοβαρές.

Καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Josee Savard, του Laval University Cancer Research Center στο Κεμπέκ, ρώτησαν περίπου 1.000 ασθενείς που χρειάζονταν εγχείρηση για καρκίνο αν είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν τακτικά για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές.

Η ηλικία των ασθενών ήταν μεταξύ 23 και 79 ετών και οι περισσότεροι είχαν καρκίνο αρχικού σταδίου, περιλαμβανομένων του μαστού και του προστάτη.

Κατά τη διάρκεια της αγωγής, ποσοστό 59% των ασθενών ανέφερε συμπτώματα αϋπνίας και περίπου μισά από αυτά ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χαρακτηριστούν σύνδρομο αϋπνίας, ομάδα επίμονων συμπτωμάτων, όπως καθυστέρηση περισσότερο από μισή ώρα μέχρι να κοιμηθεί κάποιος, τουλάχιστον 3 νύχτες της εβδομάδα. Το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 3 φορές υψηλότερο σε σχέση με ποσοστά αϋπνίας στο γενικό πληθυσμό.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, ποσοστό 36% των συμμετεχόντων ανέφερε συμπτώματα αϋπνίας.

Ενώ οι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αϋπνία καθώς περνούσε ο καιρός, ένας στους 7 εμφάνισε συμπτώματα για πρώτη φορά μετά την εγχείρηση.

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’, η Julienne Bower’ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ανακάλυψε ότι περίπου δυο τρίτα των ασθενών με καρκίνο στο μαστό που ακολούθησαν πρόσφατα αγωγή υπέφεραν από κούραση και κακή ποιότητα ύπνου.

Το να παραμένει κανείς δραστήριος κατά την αγωγή κατά του καρκίνου και να διατηρεί θετική στάση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, δήλωσε η Bower.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση της γιόγκα σαν αγωγή για την κούραση και το ται τσι για την αϋπνία. Συμπεριφοριστική αγωγή που βοηθά άλλους ανθρώπους με αϋπνία μπορεί ενδεχομένως να δρά για καρκινοπαθείς με κούραση ή αϋπνία, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αν προσπαθεί κάποιος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται σχετικά με την κούραση, το να προσπαθήσει να αλλάξει τη συμπεριφορά του μπορεί να είναι βοηθητικό. Συνήθως μπορεί να ανεχτεί κούραση κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά δεν θα επιθυμεί να την έχει τις επόμενες 10 ημέρες.

Η Enderlin δήλωσε ότι ελπίζει γιατροί και νοσηλεύτριες να αρχίσουν να ρωτούν τους καρκινοπαθείς για τον ύπνο τους και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αϋπνία.

Πηγές: ‘Journal of Clinical Oncology’.

http://www.iatronet.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr