mosxari_me_elia_copy

Μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κόκκινο κρασί, βότανα και μαύρες ελιές

12 Μαΐου 201113:18

mosxari_me_elia_copyΑν έχετε διάθεση για ένα μακρύ βράδυ με φίλους και την παρέα καλού φαγητού και κρασιού, η συνταγή αυτή είναι ιδανική!


(Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Real taste στις 07-11-2010)

ΥΛΙΚΑ
Για 4-6 άτομα

1 κιλό μοσχαράκι για κατσαρόλα
25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο συνθλιμμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
300ml κόκκινο φρουτώδες κρασί
125ml σπιτικό ζωμό βοδινού ή βιολογικό
1 κουταλάκι του γλυκού βότανα Προβηγκίας (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 λεπτή φλούδα πορτοκαλιού
2 φύλλα δάφνης
100γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
3 γενναίες κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τα καρότα:
½ κιλό καρότα
μια πρέζα πιπέρι cayenne
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρέστε τυχόν λίπος από το κρέας και κόψτε το σε μεγάλους κύβους. Σε ένα ρηχό σκεύος βάλτε το αλεύρι και αλατοπιπερώστε. Αλευρώστε τους κύβους και τσιγαρίστε τους σε δόσεις σε ένα τηγάνι στο οποίο έχετε ζεστάνει 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Το κρέας πρέπει να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα από όλες τις πλευρές. Καθώς τσιγαρίζετε προσθέτετε ελαιόλαδο. Μεταφέρετε το κρέας σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίστε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και τον πελτέ και σωτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε 250ml κρασί, το ζωμό, τα βότανα Προβηγκίας, τη φλούδα πορτοκαλιού και τα φύλλα δάφνης. Φέρτε όλο το μίγμα σε βρασμό και βάλτε το στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας. 
Φέρτε σε μέτρια φωτιά το φαγητό σε βρασμό. Όταν έρθει σε βρασμό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε το για       2 ½-3 ώρες, μέχρι το κρέας να λιώνει.
Περιοδικά ανακατέψτε για να μην κολλήσει και ελέγξτε την ποσότητα νερού να μη στεγνώσει. Αν χρειάζεται προσθέστε έξτρα ζωμό ή νερό.
Όταν θα έχουν περάσει τα 2/3 της ώρας μαγειρέματος ξεκινήστε να φτιάχνετε τα καρότα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. Ξεφλουδίστε τα καρότα και κόψτε τα προσεκτικά σε σχετικά χοντρά διαγώνια κομμάτια.
Σε ένα ρηχό πυρίμαχο ταψί βάλτε τα καρότα, αλάτι, το πιπέρι cayenne, προσθέστε και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε πολύ καλά. Ψήστε τα για 45-60 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι άκρες τους.
Περίπου 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, προσθέστε και τις ελιές.
Προτού το σερβίρετε, προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και κατόπιν προσθέστε τον μαϊντανό, το υπόλοιπο κρασί και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρετέ το με τα ψητά καραμελωμένα καρότα και ρύζι μπασμάτι.

Tips: – Το κρασί για το μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό, όχι ακριβό, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα: «αν δεν πίνεται, δεν μαγειρεύεται».
– Το καλύτερο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό, είναι το κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
-Το κρεμμύδι, το σκόρδο και η φλούδα πορτοκαλιού λιώνουν κατά το μαγείρεμα. Δημιουργείται έτσι μια ομοιογενής, παχιά και πολύ πλούσια σάλτσα με γεύση βελούδινη.
-Τέλειο για ένα μακρύ, φιλικό βράδυ.

Το Cabernet Sauvignon – Syrah Γεωργακόπουλου νομίζω είναι η τέλεια επιλογή για να συνοδεύσετε αυτό το φαγητό. Αρώματα μαύρων φρούτων (κεράσια, βατόμουρα) κυριαρχούν στη μύτη, ενώ οι μαλακές ταννίνες και το παχύ στόμα του δένουν τέλεια με την πλούσια και βελούδινη γεύση του φαγητού.

Αλίκη Μάρα

http://www.yumm.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr