Ποινή 15μηνης φυλάκισης για όποιον μεθοδεύει “Σενάριο Αττίλα” στην Θράκη

18 Ιουνίου 202109:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το απόγευμα της Τετάρτης 16/6 προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους προσεκτικούς παρατηρητές των τοπικών εξελίξεων, η σύνθεση μιας παρέας φιλάθλων στο Σέλερο Ξάνθης: σε τοπικό καφενείο παρακολουθούσαν τον αγώνα Τουρκίας – Ουαλίας (0-2) μέλη της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, ο παράτυπος παραθρησκευτικός λειτουργός Αχμέτ Μετέ, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριντβάν Δεληχουσεΐν , ο Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ εκλεκτός του ΠΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου με εμπλοκή στην τοπικη πολιτική σκηνή του Δήμου Αβδήρων όπου ακούγεται ότι αναλαμβάνει καθήκοντας Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Αβδήρων , υποστηριζόμενου από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας..

Την Πέμπτη 17/6 επεβλήθη ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον παράτυπο παραθρησκευτικό λειτουργο Αχμέτ Μετέ για διχαστικές δηλώσεις που έκανε δημόσια πριν 5 χρόνια. Η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ποινή των18 μηνών για τον ήδη καταδικασθέντα για αντιποίηση αρχής, διατάραξη θρησκευτικής τελετής και ρητορική μίσους Αχμέτ Μετέ.(Άρθρο 184 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια)

Η επίδικη δήλωση έγινε τον Μάιο του 2016 στο 4ο τακτικό συνέδριο του τουρκόφρονου εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ, στα γραφεία του στην Κομοτηνή, όπου ο Αχμέτ Μετέ παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του κόμματος Αλή Τσαβούς με τον τουρκοκύπριο εθνικιστή ηγέτη του Ραούφ Ντενκτάς.

Μακάρι να γίνει ο Ντενκτάς της Θράκης” είπε ο Αχμέτ Μετέ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους.”Επειδή η επίδικη δημόσια φράση του κατηγορουμένου, ελέχθη σε ανοικτό ακροατήριο Ελλήνων πολιτών, ή δε εκδήλωση του συνεδρίου κατέστη δημοσίως γνωστή και το περιεχόμενο των ομιλιών προσβάσιμο στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών μέσω του διαδικτύου, η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε αμοιβαία διχόνοια στην τοπική κοινωνία των Ελλήνων πολιτών της Θράκης και διατάραξε την κοινή ειρήνη”.

Τις προκλητικές δηλώσεις του Αχμέτ Μετέ είχαν δημοσιοποιήσει μέσα ενημέρωσης στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, των οποίων τα δημοσιεύματα ήταν η αφορμή για να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη και να παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη και δικάστηκε δια πληρεξουσίων δικηγόρων και άσκησε έφεση.Στη δίκη τον εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Ιωάννης Μπάρκας και Αχμέτ Καρά ενώ μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ Οζάν Αχμέτογλου.Είναι σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου και θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα το νομικό σκέλος της υπόθεσης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν συντρέχουν οι αντικειμενικοί όροι για την εφαρμογή του άρθρου 184 (διέγερση σε διχόνοια) του Ποινικού Κώδικα για το οποίο καταδικάστηκε ο εντολέας μου” ανέφερε στο GRTimes ο κ. Ιω.Μπάρκας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις:
1. Η εισαγωγική μας αναφορά είναι ενδεικτική για την τακτική που ακολουθεί ο τουρκοπροξενικός εσμός της Θράκης με την ανοχή αλλά και την στήριξη των επισήμων δομών της τοπικής πολιτικής σκηνής επενδύοντας (ο καθένας για δικούς του λόγους) σε ένα ψευδοαφήγημα ειρηνικής και πολυπολιτισμικής συνύπαρξης όπου επικυριαρχούν οι τουρκόφρονες
2. Η ανέμελη (αλλά καλά σκηνοθετημένη φωτογραφία) με τον αυτόκλητο μουφτή να περιστοιχίζεται από έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη,έναν κυβερνητικό και πρωθυπουργικό συνομιλητή αλλά και ένα εν εξελίξει μειονοτικό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης επιδιώκει να δημιουργήσει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τις σχέσεις της τοπικής ΝΔ στην Ξάνθη με τον Αχμέτ Μετέ.
3. Δεν είναι τυχαίο ότι από την εικόνα ενός χαλαρού αθλητικού απογεύματος της παραομονής της δίκης περάσαμε σε μία ομοβροντία ουδετέρων δημοσιευμάτων του τοπικού μειονοτικού ηλεκτρονικού τύπου για την δίκη Μετέ και την ποινή του. Ακόμη και στο ανανεωμένο ιστολόγιο της παραμουφτείας υπάρχει ως είδηση με σχετικές αναρτήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αχμέτ Μετέ και οι σύμβουλοί του με τον τρόπο τους έδειξαν ότι περιφρονούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, κάνουν χρήση των δικονομικών δυνατοτήτων και καθε προβλεπομένου ενδίκου μέσου  , σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αλλά έχουν την δική τους “ατζέντα”.
4. Η χθεσινή δίκη είναι αποτέλεσμα διεργασιών μιας “άλλης” εποχής για την

Θράκη, τότε που το Κράτος λειτουργούσε συντεταγμένα και προσπαθούσε να οριοθετήσει την τουρκική επιθετικότητα. Το γεγονός οτι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Θράκη κρατούν χαμηλά τόσο την συγκεκριμένη εξέλιξη όσο και την προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού παρακράτους πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.
5. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν επισημανθεί κι άλλες προκλητικές συμπεριφορές του τουρκικού παρακράτους και των εν Θράκη εκπροσώπων του που εκφέρουν απειλητικό εθνικιστικό λόγο αλλά βρίσκονται στο απυρόβλητο στα πλαίσια μιας συνδιαλλαγής σε υψηλά πολιτικό επίπεδο. (βλ. “ιδιωτικες επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων).
6. Καθίσταται εμφανές ότι οι Τούρκοι έχουν θέσει το ζήτημα της Θράκης σε τοπικό, εθνικό κι υπερεθνικό επίπεδο με την Ελληνική Κυβέρνηση να μην έχει εκπονήσει στρατηγική για την αντιμετώπιση του αναδυομένου προβλήματος. Το επίπεδο του τοπικού πολιτικού δυναμικού κινείται στα όρια της μετριότητας και της διατήρησης των αξιωμάτων και των προνομίων που τους δίνει η θέση τους η οποία όμως εν πολλοίς οφείλεται στην ψηφοδοσία από τα κατευθυνόμενα στεγανά (και) της μειονότητας.
7. Η χθεσινή δικαστική απόφαση έχει την δική της σημασία όχι μόνον για το ύψος της ποινής που επεβλήθη και την δυναμική στάση ΤΗΣ Εισαγγελέως, αλλά κυρίως για το ότι θέτει για πρώτη φορά επίσημα το ενδεχόμενο να εξυφαίνουν κάποιοι κύκλοι (ένα εξελιγμένο) “Σενάριο Κύπρου” για την Θράκη.
8. Επιπροσθέτως, ό,τι προηγήθηκε της δικαστικής αποφάσεως δείχνει ότι το τουρκικό παρακράτος και οι Θρακιώτες υποστηρικτές του ή οφελούμενοι έχουν συμπήξει ένα μέτωπο που κινείται με ομοιογένεια , ενώ οι φιλήσυχοι Έλληνες της Θράκης αναζητούν ακόμη τους Υπερασπιστές τους και το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
9. Επίσης είναι αξιοσημείωτη η αυτοσυγκράτηση που δείχνουν οι τοπικοί “influencers” αλλά και η καθυστερημένη τους αντίδραση λες και περιμένουν εντολή για αυτό ή να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στη λογική του “ήσυχου καλοκαιριού”;.
10. Ας μην ξεχνούν κάποιοι την Μάχη του Έβρου αλλά και την κατάληξη που είχε ο Αττίλας τη νύχτα του γάμου του….

Αρθρογράφος