10 τρόποι για να κάνετε το jogging πιο διασκεδαστικό

28 Αυγούστου 201608:00

Σίγουρα υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που σας κάνει να περιμένετε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα πάτε για τρέξιμο. Όμως, όσο και αν το αγαπάτε, χρειάζεται μία μικρή προσπάθεια για να κρατηθεί αυτή η «σχέση» φρέσκια!

«Εάν θέλετε να σημειώσετε πρόοδο και συγχρόνως να σας είναι ευχάριστο, μία ποικιλία είναι ζωτικής σημασίας» δηλώνει ο Jason Fitzgerald, μαραθωνοδρόμος

Προτείνουμε λοιπόν, 10 νέους τρόπους για να «ανανεώσετε» την αγαπημένη σας άσκηση. Κάθε ένας από αυτούς, μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την εμπειρία του κάθε δρομέα. Σήμερα θα δούμε τους πρώτους 10 αυτούς τρόπους ανανέωσης για τους φανατικούς του jogging.

1. Επαναλήψεις.

Επιλέξτε μία απόσταση ή μία χρονική περίοδο, για παράδειγμα 200 μέτρα ή 45 δευτερόλεπτα, και τρέξτε γρήγορα. Ξεκουραστείτε για λίγο και αρχίστε ξανά. Προσέξτε! Το διάστημα ξεκούρασης είναι εξ ίσου σημαντικό με την επανάληψη. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι πλήρη ξεκούραση, περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο. Αρχίστε ξανά όταν η αναπνοή σας επιτρέπει να μιλήσετε άνετα.

2. Ανεβάστε σκάλα.

Η σκάλα βοηθάει και δυναμώνει τον δρομέα καθώς η προπόνηση εξελίσσεται. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρέξετε 200 μέτρα, να ξεκουραστείτε, να τρέξετε 400 μέτρα, να ξεκουραστείτε, να τρέξετε 600 μέτρα, να ξεκουραστείτε και ούτω καθεξής. Απλά, διαλέξτε την κατάλληλη σκάλα προπόνησης ανάλογα για αρχάριους ή προχωρημένους
δρομείς.

3. Step up

Βρείτε σκάλες ή ένα στάδιο που είναι ανοικτό για το κοινό και τρέξτε επάνω κάτω, ξανά και ξανά. Όπως με τους λόφους, το κατέβασμα είναι η ανάπαυση σας.

4. Μέθοδος του Dr. Tabatas

Ενώ οι περισσότερες προπονήσεις ταχύτητας απαιτούν σκληρή προσπάθεια, ο Dr. Tabatas προτείνει, να τρέξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεκούραση για 10 δευτερόλεπτα. Οκτώ τέτοιες σκληρές επαναλήψεις είναι αρκετές. Οι αρχάριοι δρομείς θα πρέπει να ξεκινήσουν με λιγότερες επαναλήψεις και σταδιακά να φτάσουν στα τέσσερα λεπτά προπόνησης.

5. Ανεβαίνετε λόφο

Η ανάβαση ενός μεγάλου λόφου με αργό τρέξιμο ή γρήγορο τρέξιμο για να ανεβούμε μία απότομη αλλά μικρή πλαγιά, απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, δυνατά πόδια και ψυχική αντοχή. Βρείτε μια διαδρομή που περιλαμβάνει μερικούς λόφους, ή ένα λόφο όπου μπορείτε να κάνετε μία γρήγορη ανάβαση πολλές φορές και όπου το περπάτημα προς τη βάση θα είναι η ανάπαυση.

6. Μεγάλα βήματα

Το τρέξιμο με μεγάλα βήματα, είναι σαν το πεντάλ του γκαζιού ενός αυτοκινήτου. Όπως τρέχετε 100 μέτρα, επιταχύνετε μέχρι να φτάσετε περίπου το 95 % της μέγιστης ταχύτητας, το οποίο πρέπει να συμβεί περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής, μετά επιβραδύνετε μέχρι το τέλος. Κάντε όσες επαναλήψεις μπορείτε με μικρά διαστήματα ανάπαυσης. «Οι δρομείς αγαπούν τις μεγάλες αυτές δρασκελιές» λέει ο Jason Fitzgerald και συνεχίζει «είναι ένας καλός τρόπος να τεντώσουν τα πόδια τους και να αισθάνονται τον άνεμο στα μαλλιά τους»!

7. Βγείτε από το δρόμο.

Αναζωογονήστε το σώμα και το μυαλό σας στη φύση. Τρέχοντας σε πάρκο ή σε μονοπάτι έχετε την ευκαιρία να είστε σε ένα όμορφο γραφικό τοπίο με καθαρό αέρα, μακριά από την κίνηση και τα αυτοκίνητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστά παπούτσια και αν είναι η πρώτη φορά που θα τρέξετε εκτός δρόμου, σιγουρευτείτε που οδηγεί το μονοπάτι που διαλέξατε!

8. Δοκιμάστε «Fartleks»!

Σουηδικά σημαίνει «παιχνίδι ταχύτητας». Επιτρέπει στους δρομείς να τρέχουν χωρίς οργάνωση! Διασκεδάζετε και προπονήστε. Αρχίστε με ένα άνετο ρυθμό για να ζεσταθείτε και στη συνέχεια επιταχύνετε μέχρι να φτάσετε στο τέλος του δρόμου, ή στο επόμενο σήμα stop , ή μέχρι να δείτε ένα κόκκινο αυτοκίνητο, ή ότι άλλο έχετε κανονίσει με τους φίλους σας. Είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Γι΄ αυτό ονομάζεται fartleks= παιχνίδι.

9. Γίνετε κοινωνικός.

Τρέξτε με μία ομάδα ή κάποιο φίλο, για να μάθετε νέα δρομολόγια και να γνωρίσετε καινούργιους φίλους. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν συλλόγους για τρέξιμο, όπου συγκεντρώνονται όλοι μετά την δουλειά τους. Μετά την προπόνηση συγκεντρώνονται για μία μπύρα, αναψυκτικά και κουλουράκια, για να ανακτήσουν δυνάμεις!

10. Τρέξτε με μουσική

Πολλές φορές είναι δύσκολο να πιέζεις τον εαυτό σου να κρατήσει ένα γρήγορο ρυθμό. Η μουσική βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Αρκεί να διαλέξετε γρήγορη, ξεσηκωτική μουσική και όχι βέβαια το αγαπημένο σας μπλουζ κομμάτι!

Πηγή: diet4me.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr