10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου αν περπατάς κάθε μέρα

15 Απριλίου 201823:11

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο» και φαίνεται πώς οι έρευνες το αποδεικνύουν. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε τα οφέλη που μπορεί να έχουν για τον οργανισμό μας 15 λετπά περπάτημα την ημέρα. Ειδικά αν συνδυάζονται με σωστή διατροφή και αρκετή ξεκούραση. 

Τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά η βελτίωση του σώματος είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας φορές. Δοκιμάστε το! Άλλωστε είναι εύκολο και δεν κοστίζει τίποτα.

1. Θετικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ελαφρά αερόβιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, προλαμβάνουν την άνοια, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ και βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Επιπλέον, μειώνουν το στρες και διατηρούν τα επίπεδα των ενδορφίνων (οι ορμόνες της ευτυχίας) υψηλά.

2. Βελτιωμένη όραση

Μπορεί να φαντάζει απίθανο, αλλά είναι αλήθεια ότι το περπάτημα βοηθάει στην καταπολέμιση του γλαυκώματοςανακουφίζοντας την οφθαλμική πίεση. 

3. Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιακή Ένωση, το περπάτημα είναι εξίσου ευεργετικό με το τρέξιμο στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

4. Βελτίωση αναπνοής

Το περπάτημα αποτελεί αερόβια άσκηση, η οποία αυξάνει την ροή οξυγόνου στο αίμα και βοηθάει να γυμνάσεις τους πνεύμονές σου, καθώς και να αποβάλεις τις τοξίνες. Χάρη στην καλύτερη και βαθύτερη αναπνοή μπορεί να ανακουφιστείς από συμπτώματα σχετικά με τις πνευμονοπάθειες.

5. Ευεργετικές επιδράσεις στο πάγκρεας

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί να είναι πού πιο ευεργετικό από το τρέξιμο για την πρόληψη του διαβήτη. Μάλιστα, σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών, η ομάδα των περπατητών έδειξε 6 φορές μεγαλύτερη βελτίωση στην ανοχή της γλυκόζης, σε σύγκριση με την ομάδα των δρομέων.

6. Βελτίωση πέψης

Τριάντα λεπτά περπατήματος καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου.

7. Τόνωση μυών

Η τόνωση των μυών και η απώλεια βάρους αποτελούν επίσης οφέλη του περπατήματος. Η τακτική των 10.000 βημάτων την ημέρα υπολογίζεται ως μια μέρα άσκησης στο γυμναστήριο -ειδικά αν προσθέσεις και ανηφόρες. Επιπλέον, είναι χαμηλής απόδοσης άσκηση που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πιαστείς και να υποφέρεις την επόμενη μέρα.

8. Ενδυνάμωση οστών και αρθρώσεων

Το περπάτημα ευνοεί την ευκινησία των αρθρώσεων, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Το Ινστιτούτο Αρθρίτιδας συνινστά τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα καθημερινά, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος, η δυσκαμψία και οι φλεγμονές στις αρθρώσεις.

9. Ανακούφιση πόνων μέσης

Το περπάτημα είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν πόνους μέσης κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Επιπλέον, το περπάτημα συμβάλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις δομές της σπονδυλικής στήλης και βελτιώνει τη στάση και την ευελιξία τους.

10. Ηρεμία

Αυτό αποτελεί όφελος μάλλον για την ψυχική παρά για τη σωματική μας υγεία. Δεν παύει όμως να είναι ευεργετικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με βαριά κατάθλιψη. Φανταστείτε πόσο μπορεί να μας βοηθήσει όταν νιώθουμε «πεσμένοι» ή εξαντλημένοι.

athensvoice.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr