Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια η Συρία

8 Φεβρουαρίου 202307:46
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Η διεθνής βοήθεια μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, άρχισε να φτάνει σήμερα, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες.
 
Αλλά δεν έχει πληγεί μόνο η Τουρκία από τους σεισμούς. Και η Συρία έχει επίσης πληγεί, τόσο περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, όσο και ελεγχόμενες από τους αντάρτες, που υποστηρίζει η Δύση και η Τουρκία.
 
Μία εβδομάδα προτού πλήξουν τη Συρία οι σεισμοί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η πείνα έχει φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ, μετά από μια δεκαετία εμφυλίου, δυτικών επεμβάσεων, βομβαρδισμών και κυρώσεων, και απειλεί τώρα το 70% του πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της Συρίας ζούνε σε φτώχεια, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου, της ξηρασίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μιας επιδημίας χολέρας, του κορονοϊού και της οικονομικής κατάρρευσης του Λιβάνου. Σημαντικότατη είναι βέβαια και η συμβολή των δυτικών κυρώσεων.
 
Η μοναδική χώρα που έχει ήδη στείλει αποστολή στη Συρία είναι η Ρωσία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει συνήθως στις περιοχές των ανταρτών της Συρίας, που επίσης επλήγησαν από τον σεισμό, μέσω Τουρκίας, χάρη στον διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014 με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν βοήθεια στη Συρία μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) χωρίς να εμπλακούν με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στη Συρία που αποσκοπούν στην οικονομική απομόνωση της χώρας ως απάντηση στις ευρέως τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
 
ΟΗΕ: Το πέρασμα για την παροχή βοήθειας από την Τουρκία προς τις περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών έχει επηρεαστεί από τον σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία επέτεινε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν τους κατοίκους της Συρίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η Συρία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011.Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας περνά από την Τουρκία, από το Μπαμπ αλ-Χάουα, το μοναδικό σημείο διέλευσης, που καλύπτεται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους στην Τουρκία και είχε αντίκτυπο σε μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ –ντόπιους και ξένους–, τους συνεργάτες τους και τους οδηγούς που μεταφέρουν καθημερινά τη βοήθεια.
Επίσης, το διασυνοριακό ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι το βασικό εργαλείο που επιτρέπει την παροχή βοήθειας στο βορειοδυτικό τμήμα (της Συρίας) είναι αυτή τη στιγμή άδειο.Ο ΟΗΕ έχει τονίσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι η μεταφορά βοήθειας διάμεσου των γραμμών του μετώπου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στο βορειοδυτική Συρία.
 
ΕΕ: Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.
 
ΠΟΥ: Ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας είναι οι μεγαλύτερες μετά το μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί και στη νότια Τουρκία.Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

 

 

Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές Τουρκίας και Συρίας

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.

Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.

Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.

Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

 

ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.

 

Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.

 

Μαγρέμπ

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.

Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων -όπως βρεφικά γάλατα- ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.

 

Λίβανος

Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.

 

Χώρες του Κόλπου

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.

 

Βρετανία/Ιρλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».

 

Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.

 

Ινδία

Η Ινδία αποφάσισε να στείλει «αμέσως» ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 

Ιαπωνία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει «να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες».

 

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ιράν

Η Τεχεράνη έστειλε την Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Ιράκ

Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.

Ιορδανία

Το Αμάν θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.

Συρία-σεισμός: Υπόσχεται στον ΟΗΕ πως θα διανεμηθεί βοήθεια σε «όλους τους Σύρους»

Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.

«Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονίσουμε την χορήγηση βοήθειας σε όλους τους Σύρους, σε όλη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο πρεσβευτής στον Τύπο, ερωτηθείς για τους πληθυσμούς στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες και τζιχαντιστές.
Αμφισβητείται ο διασυνοριακός μηχανισμός από Μόσχα και Δαμασκό

Σήμερα, η ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες αυτές φθάνει γενικά από την Τουρκία, χάρη σε διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ο μηχανισμός αυτός αμφισβητείται από τη Δαμασκό και τη Μόσχα, που θεωρούν πως παραβιάζει τη συριακή εθνική κυριαρχία. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας, ο αριθμός των σημείων διέλευσης μειώθηκε εν καιρώ από τα τέσσερα σε ένα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού, ο σύρος διπλωμάτης φάνηκε χθες να απορρίπτει την ιδέα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους Σύρους από το εσωτερικό της Συρίας. Πρόσβαση από τη Συρία υπάρχει, (οι ενδιαφερόμενοι φορείς) μπορούν να συντονιστούν με την κυβέρνηση — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Μπασάμ Σαμπάγ.

Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η χορήγηση βοήθειας μέσω των γραμμών των μετώπων, που προϋποθέτει το πράσινο φως της Δαμασκού, δεν είναι εφικτή σε κλίμακα ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πληθυσμών της βορειοδυτικής Συρίας.

«Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να παραδώσουμε βοήθεια μέσω των γραμμών των μετώπων», σημείωσε χθες Δευτέρα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες. Όμως «ο μηχανισμός αυτός είναι λιγάκι πιο δύσκολος» από ό,τι ο διασυνοριακός, συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως σε κάθε περίπτωση, ο ΟΗΕ θα διανείμει όση βοήθεια είναι δυνατόν, «ανεξαρτήτως τρόπου».

 

Αρθρογράφος