Ξεκίνησαν οι εργασίες για την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) LNG στην Αλεξανδρούπολη

4 Μαΐου 202219:13

Παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Kiril Petkov, δόθηκε το «σήμα εκκίνησης»  για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade A.E. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022 με την υπογραφή συμβολικής πλακέτας για την έναρξη υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, καθώς και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Μίλησαν επίσης για το καινοτόμο έργο οι μέτοχοι της Gastrade Α.Ε. και ανώτατα στελέχη της ΔΕΠΑ, της Bulgartransgaz EAD, της Gaslog και του ΔΕΣΦΑ.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ένταξης του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ στις 22/09/21 και περιλαμβάνει την Υπεράκτια Πλωτή Μονάδα Προσωρινής Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ η οποία έχει χωρητικότητα τεσσάρων (4) δεξαμενών ΥΦΑ σύνολο 170.000 m³, τις μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν και το υποθαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου για την μεταφορά του φυσικού αερίου προς το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος περί τα 24 χλμ.  

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού, την ενεργειακή αυτονομία και την προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση. 

Αρθρογράφος