Το “Σύνδρομο Μπουρχάν Μπαράν” (ΚΙΝ.ΑΛ.) και η πολιτική του λύση…

4 Αυγούστου 202217:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι κκ Χουσεΐν Ζεϋμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝ.ΑΛ.) είναι δύο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκλεγμένοι από τον Λαό, που μαζί με αλλους 14 “επωνύμους” εκπροσώπους της Μειονοτητας υπογράφουν κάτω από την ετεριπροσδιοριζόμενη Πρόεδρο του ΚΙΕΦ κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου την καταδίκη ενός δημοσιογράφου από την Κομοτηνή.

Είχαμε, τότε, αναρωτηθεί σε ποιό κόμμα ανήκουν τελικά οι δύο αυτοί βουλευτές και πώς οι κκ Τσίπρας και Ανδρουλάκης ανέχονται αυτούς τους δύο βουλευτές που καλούν τον εισαγγελέα να επέμβει αυτεπάγγελτα για να αμφισβητήσει την ελευθερία του κάθε δημοσιογράφου αυτής της χώρας να ασκεί ελεύθερα, απρόσκοπτα και χωρίς τον φόβο της ηθικής και φυσικής του εξόντωσης το λειτούργημα του;

Για τον κ. Μπουρχάν Μπαράν, δοθείσης ευκαιρίας, είχαμε θέσει σειρά ερωτημάτων με κυρίαρχο αυτό που αφορά στην διαφαινόμενη σχέση που έχει αναπτύξει με τους εγκαθέτους της Άγκυρας στην Θράκη οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλλουν στην Μειονότητα το αναθεωρητικό/ανατρεπτικό ισλάμ μετατρέποντας την θρησκεία σε διαπιστευτήρια υποταγής στους εγχώριους υποστηρικτές της τουρκικής προπαγάνδας.

Επιπροσθέτως, ως υποερωτήματα ευθέως είχαμε αναφερθεί α)στον ρόλο που του αποδίδεται στο εξωθεσμικό άτυπο και παράνομο όργανο εκπροσώπησης της Μειονότητας (ΣΕΜΤΔΘ) το οποίο κι “επικήρυξε” σε συνεργασία με αλυτρωτικές οργανώσεις στην Τουρκία τον έτερο βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Ιλχάν Αχμέτ και β)στην σιωπή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του τοπικού ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ στα όσα συμβαίνουν στην Θράκη που αναδεικνύουν μία εμφανή διγλωσσία ή/ και αφήνουν υποψίες ότι στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν πέσει θύματα της τουρκικής προπαγάνδας, ή -ακόμη χειρότερα- καλλιεργούν τον πολιτικό μεσιανισμό και τον κομματικό καιροσκοπισμό υπό την κηδεμονία του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, φέρεται να πρωταγωνισθεί σε ένα ακόμη “επεισόδιο” αμφισβήτησης της ίδιας της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αλλά και των αρχών της παράταξής του καθώς προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στην Θράκη ως ένας εκ των διαφωνούντων (ομού μετά του κ. Χ. Ζεϋμπέκ) για το νομοσχέδιο του εκσυγχρονισμού των Μουφτειών, χωρίς όμως ο ίδιος να το έχει καταψηφίσει στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα:

1. Με ευρεία διακομματική συναίνεση ψηφίστηκαν την 28/7/2022 από την Ολομέλεια της Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 να υπερψηφίζουν και τα 26 σχετικά άρθρα. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της κ. Χαράς Κεφαλίδου (Χαρά Κεφαλίδου: Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει και τις είκοσι πέντε διατάξεις που αφορούν το θέμα των μουφτειών) όπως άλλωστε και των κκ Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν. Να τονίσουμε ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ , ο κ. Μπουρχάν Μπαράν ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ , από την στιγμή που δεν εξέφρασε την αντίθεσή του και ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ. Με απλά λόγια ο κ. Μπουρχάν Μπαράν ψήφισε ΥΠΕΡ των νομοθετικών ρυθμίσεων. [Παρακαλούνται οι αναγνώστες να ακολουθήσουν τους ενεργούς συνδέσμους όπου υπάρχουν τα πλήρη κείμενα απο τα πρακτικά της Βουλής όπως και τα σχετικά μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα]

2. Όπως τόνισε και σε άρθρο του στο Liberal , ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας ΛοβέρδοςΤο ΠΑΣΟΚ, με εισηγήτρια Χαρά Κεφαλίδου και τους εξαιρετικούς χειρισμούς της, στήριξε τις αλλαγές που πρότεινε η Κυβέρνηση και επιπροσθέτως βελτίωσε το νόμο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έγιναν όλες δεκτές από την Υπουργό. Κριτήριο των αποφάσεων μας ήταν, είναι και θα είναι η εθνική και δημοκρατική ενότητα. Η έκφραση της «δημοκρατικής ενότητας» δεν χρησιμοποιείται ούτε κατ’ ευφημισμό ούτε τυχαία διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός αλλά το πάντρεμα του τουρκικού αναθεωρητισμού με το πολιτικό Ισλάμ που είναι εχθροί της δημοκρατίας καθώς υποστηρίζουν ένα θεοκρατικό καθεστώς.”

3.Στις 31/7/2022, κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής ανάγνωσης Κορανίου στην Ξάνθη (Χατίμ) το δίδυμο Ζεϋμπέκ-Μπαράν , ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριντβάν Ντεληχουσεΐν , ο Πρόεδρος ΣΕΜ κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή και ο δημοσιογράφος Οζάν Αχμέτογλου (οι Ν. 2, 3, 5, 7, 10 εκ των 17) εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις ψηφισθείσες διατάξεις. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του κ. Μπουρχάν Μπαράν που ως του βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ξάνθης δήλωσε τα εξής (τα μετεφέρουμε από την Gundem με κάθε επιφύλαξη): «Την Πέμπτη συζητήθηκε στη Βουλή ο νόμος για τον Μουφτή. Περάσαμε δύσκολες μέρες. Περιμέναμε να αλλάξει κάτι. Πριν όμως στερέψει ακόμα το χώμα του αείμνηστου Μουφτή μας, βρήκαμε μπροστά μας αυτόν τον νόμο. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε προετοιμασία γι’αυτόν το νόμο. Στην Ολομέλεια είπαμε τη γνώμη μας. Ό,τι είπαμε, τα δημοσιεύσαμε. Ό,τι και αν είπαν οι ομιλητές στο Κοινοβούλιο, μίλησαν επιδεικνύοντας και κάνοντας αναφορές σε οργανώσεις παρόμοιες με αυτήν που παρευρεθήκαμε εδώ σήμερα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα μ’αυτούς, εσείς που σήμερα παραβρεθήκατε σε αυτήν την οργάνωση, έχετε έρθει ένα κλικ ακόμη πιο κοντά στην τουρκική πλευρά (πτέρυγα). Σύμφωνα με αυτούς, ο βασικός παίκτης αυτού του παιχνιδιού είναι η Άγκυρα. Έτσι είπαν. Και μας δήλωσαν ότι αυτή η αλυσίδα πρέπει να σπάσει. Δεν ήταν έκπληξη για εμάς βέβαια, γιατί το ξέρουμε ότι έτσι πιστεύουν. Ποιά είναι όμως η πραγματική έκπληξη; Δυστυχώς τα ίδια είπε και ο πολιτικός της μειονότητάς μας. Κοιτάξτε, ο φίλος μου ο Χουσεΐν κι εγώ είμαστε δύο άνθρωποι από διαφορετικά κόμματα, με διαφορετική δομή προσωπικότητας και διαφορετικούς χαρακτήρες. Ωστόσο, κατά τη βουλευτική μας θητεία εδώ και τρία έτη δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ εκφράσεις που να προσβάλλουν ή να εξευτελίσουν ο ένας τον άλλον. Αλλά δυστυχώς, πραγματικά δυστυχώς, όπως είπα και στην ομιλία μου στον Εχίνο, βιώνουμε στην πολιτική ‘ το σύνδρομο της Κομοτηνής.’ Και αυτό πρέπει να τελειώσει. Ντράπηκα, πραγματικά ντράπηκα. Εγώ ήξερα με ποιον θα πολεμούσα. Δεν περίμενα όμως ότι θα έχω να κάνω με συνάδελφο βουλευτή του ίδιου κόμματος και μειονοτικό βουλευτή επίσης και για μια εβδομάδα στο ίδιο το κόμμα μου να ασχολούμαι μ’αυτόν. Έκανε τα πάντα για να με στριμώξει, έκανε τα πάντα να μην μιλήσω στην ολομέλεια ή να διαμορφώσει – χειραγωγήσει την ομιλία μου. Ακούστε το τώρα, και μάθετε το τώρα! Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε αυτές τις ομορφιές. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν κάποιοι ισχυρισμοί ότι ψήφισα ναι ή όχι στην Κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Δεν έγινε ψηφοφορία στην Ολομέλεια με τη συμμετοχή των ατόμων . Γι’ αυτό δεν είχαμε την ευκαιρία να πούμε ναι ή όχι ως άτομα. Απλώς είπαμε στις ομιλίες μας ότι είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο και ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εξυπηρετήσει τους ανθρώπους μας».

4.Στις 3/8/2022 το εξωθεσμικό άτυπο και παράνομο όργανο εκπροσώπησης της Μειονότητας (ΣΕΜΤΔΘ) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις που μετατρέπουν τον θεσμό του Μουφτή με αυτόν τον νόμο σε μια κρατική υπηρεσία δεν είναι αποδεκτή για τη Μουσουλμανική Τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης”

5. Στις 3/8/2022 ο Πρόεδρος της “Ομοσπονδίας Ρουμελιακών Σωματείων Ευξείνου Πόντου (KARDEF)”, ΣΑΛΗΧ ΜΕΡΙΤΣ, σε τουρκικές εφημερίδες, ευθυγραμμισθείς (κι αυτός) με Μπουρχάν Μπαράν και ΣΕΜΤΔΘ διετύπωσε κριτικές εναντίον του λ. Ιλχάν Αχμέτ και εξέφρασε την αντίδρασή του ισχυριζόμενος ότι “ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αγνόησε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τον επέκρινε ότι ψήφισε «ναι» στο Κοινοβούλιο στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη ζωντανή εκπομπή, ενός βουλευτή που εκφράζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, έχει καταστρέψει όλη την πνευματικότητα του λαού της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη προς τον αγώνα για ύπαρξη, έχει χαθεί το νόημα του αγώνα ύπαρξης μέσα στη Μειονότητα” σύμφωνα με τον κ. Σαλήχ Μέριτς. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλήχ Μέριτς επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα κι έχει επαφές με στελέχη και παράγοντες της Μειονότητας που ασπάζονται την τουρκική προπαγάνδα.

6. Στις 4/8/2022 το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, “υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας….. Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.” Στους ισχυρισμους του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. είχαμε την άμεση απάντηση σε έντονο ύφος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

7.Όπως φαίνεται στα σημεία 3,4,5,6 ο βουλευτής κ. Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝ.ΑΛ.) εμφανώς αποκρύπτει από το ακροατήριό του τα αληθή γεγονότα τα οποία και διαστρεβλώνει , ειδικά όταν λέει πως ντρέπεται για τον συνάδελφό του κ. Ιλχάν Αχμέτ που υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ να τηρήσει την συγκεκριμένη στάση ενώ ισχυρίσθηκε ότι δεν του επέτρεπε να μιλήσει στην Ολομέλειά κι έκανε τα πάντα για να χειραγωγήσει την ομιλία του. Στη συνέχεια, βλέπουμε τον κ. Μπουρχάν Μπαράν να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις δηλώσεις των λοιπών εγκαθέτων του τουρκικού Προξενείου στην Θράκη, όπως και με τις ανακοινώσεις των παρατύπων συμβουλευτικών οργάνων, αλυτρωτικών οργανώσεων και φορέων που υποστηρίζονται από κρατικές δομές της Τουρκίας και το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

8.Με δεδομένα τα όσα περιγράψαμε στα σημεία 1 και 2 τί στάση θα τηρήσει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝ.ΑΛ./ ΠΑΣΟΚ στα έργα και τα λόγια του κ. Μπουρχάν Μπαράν και ειδικώς στα όσα ψευδώς ισχυρίζεται;

9. Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν συμμετείχε στην συνεδρίαση της άτυπης και παράνομης για την ελληνική έννομη τάξη ΣΕΜΤΔΘ που συνέταξε το σχετικό ψήφισμα το οποίο ισοδυναμεί με απόφαση ευθύγραμμη των επιδιώξεων της Τουρκίας στην Ελλάδα;

10. Με τις κινήσεις του αυτές ο κ. Μπουρχάν Μπαράν μήπως θέλει να μας ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ και να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΕΦ καθώς οι θέσεις του ειναι εκ διαμέτρου αντίθετες για το λεγόμενο “Μουφτειακό” από αυτές της παράταξής του; Τι λέει το κόμμα του επ αυτού;

Μήπως το “Σύνδρομο” που διακατέχει τον Ψυχίατρο-Βουλευτή κ. Μπουρχάν Μπαράν αντιμετωπίζεται με την πολιτική του μεταστέγαση;

Το ερώτημα ,όμως, που παραμένει αναπάντητο αφορά στην πολιτική του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για την Θράκη και για τις συμπεριφορές στελεχών του που εκθέτουν την ιστορική παράταξη της οποίας ηγείται.

Πώς θα πορευθεί ο κ. Ν.Ανδρουλάκης στα παζάρια της Θράκης;

Αρθρογράφος