ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για 8-10 ατομικά πιτάκια)
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- 10 γρ. ζάχαρη
- 250 -300 γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 1 κεσεδάκι μανιτάρια άσπρα και ένα κεσεδάκι μανιτάρια καφέ(μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και μόνο μια ποικιλία)
- 2 πράσα λεπτά
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό συμπυκνωμένο ντομάτας
- μαϊντανός , άνηθος
- αλάτι ,πιπέρι
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε από τη ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και με τον γάντζο δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι (λίγο κολλώδες αλλά δε ρίχνουμε έξτρα αλεύρι).
- Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε για ένα μισάωρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά μας.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και μετά από 2-3 λεπτά τα μανιτάρια.
- Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και αφού μαλακώσουν και φύγουν τα πολλά υγρά , αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
- Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 περίπου γραμμαρίων ,τα οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας ελαφρώς και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτές στρόγγυλες πίτες.
- Γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, κλείνουμε σε φάκελο και ξανασκεπάζουμε με πετσέτα .
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι ,αλείφουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο τις πίτες και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές.
- Απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμη ζεστές.
Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να ρίξετε και λίγη φέτα στη γέμιση, θα το απογειώσει.
Για να μην είναι άψητη η πιτούλα σας καλό θα είναι να κάνετε λεπτό το φύλλο και να μην την ψήσετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξει σε κάποια σημεία και σε άλλα θα είναι άψητη.