Το Cookingtherapy.gr προτείνει:Γκιοζλεμές με μανιτάρια

19 Νοεμβρίου 202114:10

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για 8-10  ατομικά πιτάκια)

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 250 -300 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 1 κεσεδάκι μανιτάρια άσπρα και ένα κεσεδάκι μανιτάρια καφέ(μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και μόνο μια ποικιλία)
  • 2 πράσα λεπτά
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό συμπυκνωμένο ντομάτας
  • μαϊντανός , άνηθος
  • αλάτι ,πιπέρι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε από τη ζύμη.
  2. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και με τον γάντζο δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι (λίγο κολλώδες αλλά δε ρίχνουμε έξτρα αλεύρι).
  3. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε για ένα μισάωρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  5. Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
  6. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά μας.
  7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και μετά από 2-3 λεπτά τα μανιτάρια.
  9. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και αφού μαλακώσουν και φύγουν τα πολλά υγρά , αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
  11. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 περίπου γραμμαρίων ,τα οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  12. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας ελαφρώς και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτές στρόγγυλες πίτες.
  13. Γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, κλείνουμε σε φάκελο και ξανασκεπάζουμε με πετσέτα .
  14. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι ,αλείφουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο τις πίτες και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές.
  15. Απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμη ζεστές.

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να ρίξετε και λίγη φέτα στη γέμιση, θα το απογειώσει.

Για να μην είναι άψητη η πιτούλα σας καλό θα είναι να κάνετε λεπτό το φύλλο και να μην την ψήσετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξει σε κάποια σημεία και σε άλλα θα είναι άψητη.

Αρθρογράφος