Το CookingTherapy.gr προτείνει: Θρακιώτικη Κιμαδόπιτα

12 Δεκεμβρίου 202223:41

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά(για ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους) Για το φύλλο

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 περίπου γρ. νερό ελάχιστα χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι

Για την επάλειψη

  • 200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη ανάμεικτη με 50 ml ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη βάλουμε στην πίτα.
  2. Σε ένα αντικολλητικό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να σκουρύνει ο κιμάς,
  4. Αλατοπιπερώνουμε ,ανακατεύουμε μια –δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φύλλο.
  6. Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  7. Αν το ζυμάρι είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  8. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.
  9. Παίρνουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 7 μπάλες , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  10. Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης.
  11. Το αλευρώνουμε ελαφρώς από πάνω και με πλάστη το ανοίγουμε σε έναν δίσκο που να είναι λίγο μεγαλύτερος από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
  12. Με πινέλο λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο με τις άκρες του να προεξέχουν από το ταψί.
  13. Το λαδώνουμε με το πινέλο σε όλη την επιφάνειά του .
  14. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα αλλά αυτά δεν τα κάνουμε μεγαλύτερα από το ταψί, θέλουμε να εφάπτονται στην επιφάνεια και να μην προεξέχουν.
  15. Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε με το πινέλο.
  16. Αφού συμπληρωθούν 4 φύλλα προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  17. Σκεπάζουμε με 2 φύλλα που εφάπτονται στην επιφάνεια(δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε).
  18. Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε φροντίζουμε να προεξέχει από τα πλάγια του ταψιού.
  19. Παίρνουμε το τελευταίο και το πρώτο φύλλο που προεξέχουν και τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί για να κλείσουμε την πίτα μας.
  20. Λαδώνουμε την πίτα πολύ προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια και ιδιαίτερα στις άκρες της βάζοντας το πινέλο και στα πλάγια του ταψιού.
  21. Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα και την ψεκάζουμε ελαφρά με νερό.
  22. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 Βαθμούς στην προτελευταία θέση για 45-60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
  23. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη και από το χρυσαφί χρώμα των φύλλων και  από το ότι έχει ελαφρώς συρρικνωθεί και έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Η διαδικασία φαίνεται λίγο χρονοβόρα για κάποιον που ασχολείται πρώτη φορά αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μια πίτα με ιδιαίτερη νοστιμιά που μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως γεύμα.

Αρθρογράφος