Το Cookingtherapy.gr προτείνει: Γεμιστά Μελομακάρονα

13 Δεκεμβρίου 202120:43

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά 

Για τη ζύμη

  • 330 γρ. ελαιόλαδο ήπιο
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 800 – 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για τη γέμιση και για το πασπάλισμα

  • 500 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι

  • 360 γρ. ζάχαρη
  • 530 γρ. μέλι
  • 360 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Με μίξερ χειρός χτυπάμε προσεκτικά το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.
    2. Προσθέτουμε τον χυμό και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος τα μπαχαρικά.
    3. Στο αλεύρι ενσωματώνουμε το baking powder και τη σόδα και ρίχνουμε λίγο λίγο στα υγρά στοιχεία ,ζυμώνοντας με το χέρι.
    4. Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι μαλακή και εύπλαστη σαν πλαστελίνη.
    5. Προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα σκληρύνουν.
    6. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
    7. Σε ένα πολυκόφτη χοντροκόβουμε τα καρύδια, ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
    8. Παίρνουμε κομματάκι ζύμης, το ανοίγουμε με την παλάμη σε οβάλ σχήμα, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων.
    9. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λίγη απόσταση το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 20-25 λεπτά.
    10. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο κρυώνουν ετοιμάζουμε το σιρόπι.
    11. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφού πάρουν βράση τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
    12. Στη συνέχεια κατεβάζουμε στο χαμηλό τη θερμοκρασία του ματιού (ίσα ίσα για να διατηρείται ζεστό το σιρόπι) και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα.
    13. Γυρίζουμε και από τις 2 πλευρές και αφήνουμε για 1,5 – 2 λεπτά , ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε.
    14. Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη για να μην ξεραθούν ,αν και είναι τόσο νόστιμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μη φαγωθούν αμέσως!

Αρθρογράφος