Θα πεινάσουμε ή θα πεθάνουμε; (αν δεν πνιγούμε…)

30 Ιανουαρίου 202111:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το σημείωμα αυτό θα είναι σύντομο, χωρίς παραπομπές και υποσημειώσεις τεκμηρίωσης. Πρόκειται για παράθεση απλών καθημερινών σημειώσεων με γενικότερες και ειδικότερες παρατηρήσεις εξετάζοντας τα δεδομένα , περισσότερο ή λιγότερο, που δημιοσιοποιούνται για τον κορονοϊό σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στα καθ’ημάς , σύμφωνα με τους φειδωλούς σε λόγια ειδικούς, βρισκόμαστε στο τέλος μιας αρχικής φάσης στην αναμετρηση με τον ιό και τις επιπτώσεις του. Το πολιτικό σύστημα μιας ταλαιπωρημένης Χώρας έκανε ό,τι μπορούσε κι ό,τι καταλάβαινε στο βαθμό που αυτό ήταν επιτρεπτό. Η απόπειρα να ενδυθεί αυτή η διαχείριση με ένα τεχνοκρατικό κάλυμμα μπορεί να ικανοποιεί τους αυτάρεσκους πολιτικούς αλλά σίγουρα δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτής της πολυδιάστατης κρίσης.

Η οικονομική διάσταση είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή του προβλήματος. Εκτιμάται ότι 4 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 37,5%) αντιμετωπίζουν μείωση του εισοδήματός τους η οποία μεσοσταθμικά άγγιξε πέρυσι το 34,71%. Επίσης μειώθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που ανήκει στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες και ιδιαίτερα εκείνα που κατατάσσονται στην κατηγορία με εισόδημα 18.001-25.000 € όπου υποχώρησαν σχεδόν 5 μονάδες (16% το 2020, έναντι 20,9% το 2019). Σε απλά ελληνικά δεν φθάνει το εισόδημα να καλύψει της μηνιαίες ανάγκες.

  • Για 4 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα εξαντλείται πριν το τέλος του μήνα. Μεσοσταθμικά για αυτά τα νοικοκυριά επαρκεί για 19 ημέρες.
  • Με 1 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 10,3%) να αναφέρει ότι το εισόδημα του δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες και
  • 1 στα 4 (23%) να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
  • Τα μεγαλύτερα ποσοστά αδυναμίας καταγράφουν τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 10.000 € (30,2%), τα νοικοκυριά που δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα (29,1%), τα νοικοκυριά που διαμένουν στην γεωγραφική περιοχή Νησιά Αιγαίου και Κρήτη (28,5%) και τα νοικοκυριά με άνεργο μέλος (25,2%).

Χωρίς εμπροσθοβαρή οικονομική στήριξη και εξορθολογισμένη αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας η Κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα προβλήματα καθημερινής διαχείρισης.Να σημειωθεί ότι έχουν κάνει αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή, 732.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 830.000, δηλαδή το 90%. Έχουν εγκριθεί κάτω από το 50%, περίπου 360.000, με άλλα λόγια «οι μισοί είναι εκτός».

Το οικονομικό δυστοπικό περιβάλλον θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κοινωνικές εκρήξεις και συγκρούσεις όπου θα είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στις αιτίες και τις αφορμές. Αυτό προσπάθησε να αποφύγει η Κυβέρνηση με την πολιτική διαχείριση και τις αλληλοσυγκρουόμενες απαγορευτικές διατάξεις που δημιούργησαν αντιδραστικές συμπεριφορές στα όρια της αστειότητας, γράφοντας σενάρια για επιθεωρήσεις τύπου Σεφερλή. Τα πράγματα , πάντως δύνανται να επηρεάσουν την αρνητική κλίμακα της κοινωνικής ευρυθμίας στο βαθμό που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε μία ανασύνταξη της Ομάδάς Κρούσης του κορονοιού!

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με την επικείμενη κατάρρευση του “εμβολιαστικού τοτέμ” επιβάλλει την αναθεώρηση του τρόπου που προσδιορίζεται η επιδημιολογική εικόνα της Χώρας: Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού “Η αλήθεια είναι ότι φαινόταν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι παρόμοια με της 2-3 τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Υπήρξε μια θεωρητικά μείωση των κρουσμάτων αλλά αυτό κυρίως αυτό θα το απέδιδα στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ. Όταν τα τεστ άρχισαν να γίνονται παραπάνω από 30.000 στη χώρα, ακόμα και με το δεδομένο ότι δεν είναι ισότιμα κατανεμημένα τα rapid test με τα μοριακά, η εικόνα ήταν πολύ παρόμοια.Ο δείκτης θετικότητας δεν είναι τόσο υψηλός. Εκείνο που νομίζω ότι ανησύχησε ή φαντάζομαι ότι ανησύχησε την Επιτροπή είναι εξειδικευμένοι οι δείκτες ανά περιοχή δεδομένα που δεν είναι δημόσια αυτή τη στιγμή.”

Η απόσυρση από την δημοσιότητα του εμβληματικού Καθ. κ. Σωτ. Τσιόδρα είναι ενδεικτική του πνεύματος που επικρατεί στη λήψη αποφάσεων: οι ειδικοί γνωμοδοτούν οι πολιτικοί αποφασίζουν χωρίς όμως να αναπτύσσουν εκείνες τις δυναμικές και να διαθέτουν προς την σωστή κατεύθυνση πόρους και κονδύλια για τη λειτουργία σχολείων και οικονομίας

Η σχολική κινητικότητα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου όταν δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο, τότε ναι ευθύνονται για την αύξηση του δείκτη θετικότητας που τώρα αγγίζει το 4,7% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Όμως, η Κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φρόντισαν ν’ανοιξουν τα σχολεία με τον σωστό τρόπο; Διασφάλισε την λειτουργία των οικονομικών μονάδων με διαφορετικό πνεύμα; Ή μήπως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού τώρα που οι αρχικές προβλέψεις ανατρέπονται;

Η ενδεχόμενη υποκαταγραφή ή υποεκτίμηση περιστατικών και κρουσμάτων μπορεί ίσως να “αγοράζει” χρόνο πολιτικό ή επικοινωνιακό, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα Η Κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει πλήρη εικόνα κι αυτό επιτυγχάνεται με σωστή διερεύνηση και ιχνηλάτηση, χαρτογράφηση της παρούσας κατάστασης. Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η αποφυγή αιφνιδιασμού που θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας.Η ενεργοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση των 13 Περιφερειών και των 332 Δήμων είναι πλέον η μόνη σωτηρία, αφού η αθηνοκεντρικη διαχείριση παρουσιάζει κενά και οργανωτικές αδυναμίες!

Στο Ν. Ροδόπης, λχ, τί ξέρει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς και οι 2 άρτι άπειροι προσληφθέντες σύμβουλοι (εκ των 12 στην ΠΑΜΘ) από την εν δυνάμει εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε οικισμούς, χωριά και μειονοτικούς δήμους; Πώς μπορεί να ελεγχεί η διασπορά στην κοινότητα όταν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες δεν έχουν καμία συμμετοχή και καταγραφή στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής; Ποιός και πώς θα δημιουργήσει συνθήκες εμβολιασμού (τουλάχιστον) για τον πληθυσμό της Θράκης που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν και σε παράλληλες δομές;

Η ανισοκατανομή των εμβολίων διεθνώς οδηγεί σε προσωρινή προστασία στις ευνομούμενες χώρες και σε πολλαπλασιασμό του κινδύνου μη αντιμετωπίσιμων από τα εμβόλια μεταλλάξεων, από τις μη ευνοούμενες.Η πρόβλεψη που κάνει η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Airfinity, με βάση τις συμφωνημένες παραδόσεις εμβολίων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την καθυστερημένη παραγωγή των εταιρειών, είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει επιτύχει την ανοσία εμβολιάζοντας το 75% του πληθυσμού έως τις 14 Ιουλίου, ενώ θα ακολούθησαν οι ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου. Όσον αφορά την ΕΕ, η ίδια πρόβλεψη κάνει λόγο για τις 21 Οκτωβρίου. Και βλέπουμε…Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί, η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει ανοσία είναι ο Καναδάς στις 11 Ιουνίου 2021, ενώ η Ιαπωνία θα πετύχει ανοσία στις 19 Οκτωβρίου 2021, και η Κίνα στις 2 Οκτωβρίου του 2022

Από την στιγμή που άλλαξε δομικά ακόμη και το πρόγραμμα των εμβολιασμών της Γερμανίας, η “μικρή” Ελλάδα πρέπει να μπει σε κατάσταση συναγερμού: ο στόχος για μαζική ανοσία μέχρι το καλοκαίρι έχει μάλλον μετατοπισθεί με ορίζοντα το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2021-22, εκτός απροόπτου.

Η Κυβέρνηση δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποκύψει στα κερδοσκοπικά παιχνίδια της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και να αναζητήσει λύσεις και από Κίνα, Ρωσία, διαφορετικά η μικρή Ελλάδα θα αρχίσει να βιώνει την “Εθνική Κατάθλιψη” που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκτεταμένη βία με πρωταγωνιστές πεινασμένους, απελπισμένους και φοβισμένους ανθρώπους.

Μήπως ήρθε η ώρα για προληπτική δράση και για την σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών;

Αρθρογράφος