Στην “κόκκινη ζώνη” του Covid19 η Θράκη – Χωρίς ενημέρωση από τους αρμοδίους

26 Δεκεμβρίου 202016:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η “σιγή ασυρμάτου” που έχει (αυτο)επιβληθεί σχετικά με την επιδιομολογική κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη όχι μόνον δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον αλλά συμβάλλει και στις παραβατικές συμπεριφορές μέρους του πληθυσμού που δεν έχει σαφή ενημέρωση για το τί ακριβώς συμβαίνει.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης , με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν υποκύψει στις πιέσεις της τοπικής ηγεσίας που θεωρεί ότι όσο λιγότερα μαθαίνουμε τόσο το καλύτερο.

Σε μία περίεργη σύμπραξη σιωπής και η Διεύθυνση Υγειονομικού ΠΕ Ροδόπης όπου βρέθηκε στο 70% του δυναμικού της να έχει προσβληθεί από κορονοϊό ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης μοιράζει μελομακάρονα ,ευχές κι ευχολόγια,ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ αγνοοείται όπως κι ο αρμόδιος Θεματικός Περιφερειάρχης ενώ ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος φωτογραφίζεται εσχάτως μασκοφορεμένος ενώ για όλα του φταίνε ο (ανύπαρκτος) Τοψίδης και το Πρόεδρος του ΕΒΕΡ Ροδόπης.

Οι διοικητές/τριες των νοσοκομείων φωτογραφίζονται για κάλαντα, δωρεές και άσχετες δηλώσεις την στιγμή που σε κάποιες κλινικές των νοσοκομείων τους , οι μολύνσεις από Covid19 δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά με το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου να έχει βγει εκτός μάχης για το επόμενο 15νθήμερο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες από κλειστούς πληθυσμούς, δεν είναι σαφές αν και πόσοι έλεγχοι διενεργούνται στα εργοστάσια της Περιφέρειας ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την πορεία της νόσου και της αντιμετώπισής της στα πλαίσια του ΕΟΔΥ ή των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το κενό στην μάχη κατά του Covid19 προσπαθούν να καλύψουν και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς όμως να απολαμβάνουν κάποιας στήριξης από το Κράτος, την Πεφιρέρεια ή τους ΟΤΑ ενώ κάποιοι Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων περιορίζονται στα τυπικά τους καθήκοντα με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.

Η χθεσινή ειδησεογραφία είπε μισές αλήθειες (παρε)ερμηνεύοντας τα στοιχεία της 15νθήμερης παρακολούθησης στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς “έμεινε” στο ότι σχεδόν η μισή Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και κάτω έχει «περάσει» στο πορτοκαλί χρώμα (25-150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο έναντι κόκκινου που ήταν πριν. Φαίνεται πάντως ότι στο “κόκκινο” εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλόα, Μακεδονία και Θράκη, όπου καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, όμως, τα τεστ είναι λίγα αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%. Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, και τα σοβαρά κρούσματα, εκεί που υπάρχουν τα αδιάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση. Και εν’όψει εμβολίου πρέπει να γνωρίζουμε ότι “Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10%», το οποίο όπως τόνισε «και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο”.

Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας

ΒΛΕΠΕ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ

data

Αρθρογράφος