Στην Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου ο Δημήτρης Χαρίτου

12 Αυγούστου 201909:28

«Αποδέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά την πρόσκληση να επισκεφθώ τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών, γιατί θεωρώ ότι διαχειρίζεται, ως ένα μεγάλο συνεργατικό σχήμα, ένα πολύ σημαντικό προϊόν εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας, τον μπασμά. Είναι ένα προϊόν που θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει στην τοπική οικονομία, πράγμα που δυστυχώς όμως δεν γίνεται γιατί αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα αιτήματα της διοίκησης των καπνοπαραγωγών και του προέδρου, του κ. Εσάτ Χουσεΐν. Όχι μόνο τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα, όπως αυτά των ζημιών που προκλήθηκαν την περσινή χρονιά, λόγω κυρίως των ακραίων καιρικών φαινομένων, που μείωσαν δραματικά την παραγωγή του καπνού, αλλά άκουσα και τους γενικότερους προβληματισμούς τους για το πώς πρέπει να στηριχθεί αυτή η καλλιέργεια, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί και στη νέα ΚΑΠ.

Τους υπενθύμισα ότι ο προηγούμενος Υπουργός είχε ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των ΠΣΕΑ ούτως ώστε πράγματι να τους αποδοθεί ένα μέρος από τις ζημιές που είχαν προκληθεί την περασμένη χρονιά. Οι ίδιοι μου είπαν ότι αξιοποίησαν αυτόν τον μηχανισμό. Έχουν καταθέσει ό,τι τους ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς και εναπόκειται πλέον στην πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στην αξιολόγηση και βέβαια στην προώθηση για αποζημίωση για τις καταστροφές της προηγούμενης χρονιάς. Τους δήλωσα την ετοιμότητά μου να είμαι δίπλα τους σε όποιες ενέργειες χρειαστεί να γίνουν, ώστε να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες για να υπάρξει γρήγορα αποζημίωση.
946b7fab-img_20190809_121032
Ο κ. Δημήτρης Χαρίτου και ο κ. Εσάτ Χουσεΐν.

Και βέβαια τους ζήτησα να είμαστε σε μία διαρκή επικοινωνία, να συνδιαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, έναν οδικό χάρτη με μια σταθερή επικοινωνία, έτσι ώστε πράγματι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι ανάγκες, για να μπορέσουν να υπάρξουν λύσεις στα διαρθρωτικά προβλήματα, στα προβλήματα του κόστους παραγωγής, ώστε πράγματι να μπορεί να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια η οποία όπως ήδη είπα έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην τοπική οικονομία και βέβαια στη ζωή των πολιτών.

Θα ήθελα γενικότερα να σημειώσω – γιατί κι αυτό συζητήθηκε στη συνάντησή μας – ότι αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από τις 10 του Ιούλη που είχαμε τη μεγάλη καταστροφή στην περιοχή μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, από την έντονη, τη μεγάλη χαλαζόπτωση, που προκάλεσε ζημιές και σε σπίτια, ιδιαίτερα σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, αλλά βέβαια πολύ μεγάλες ζημιές στη φυτική παραγωγή κυρίως, σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών εδώ στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών στον αρμόδιο Οργανισμό, αλλά θεωρώ ότι προχωράει πολύ αργά η καταγραφή και η εκτίμηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στους παραγωγούς. Το παρακολουθώ με ανησυχία, γιατί όπως ενημερώθηκα – και εδώ, αλλά και από επικοινωνία μου με παραγωγούς – φαίνεται πως το παράρτημα του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε αδυναμία, λόγω έλλειψης προσωπικού, να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την εκτίμηση και την καταγραφή των ζημιών. Όχι βέβαια με δική του ευθύνη. Να σας θυμίσω ότι είχα επισκεφθεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και του είχα επισημάνει την ανάγκη στήριξης με προσωπικό. Πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε. Ενώ προσλήφθηκαν έκτακτα πάνω από 35 θέσεις προσωπικού για τον ΕΛΓΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνθηκαν αλλού, σε άλλες περιοχές, ενώ ελάχιστες δόθηκαν εδώ στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μεγάλη αδυναμία εκ μέρους του ΕΛΓΑ. Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν δεν επιλυθεί γρήγορα η στελέχωση του τοπικού ΕΛΓΑ με προσωπικό, θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μετατοπιστούν προς τα πίσω οι πληρωμές, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να μετατοπιστεί χρονικά και η απόδοση, η πληρωμή και των συνδεδεμένων επιδοτήσεων στις καλλιέργειες που έχουν. Το λέω, γιατί προφανώς θα αναλάβω μόλις ανοίξει η Βουλή, μετά τη σύντομη διακοπή της, πρωτοβουλία, ώστε γρήγορα να υπάρξει αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος. Και θέλω να πιστεύω ότι σε συνεργασία όλοι οι τοπικοί φορείς, όλοι οι παράγοντες που έχουν θέσεις ευθύνης εδώ, θα συνδιαμορφώσουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε πράγματι να υπάρξει λύση και να μην υπάρξει η ανησυχία που αυτή τη στιγμή εκφράζεται από τους φορείς των ίδιων των παραγωγών».

Αρθρογράφος