Στη Βουλή η δραματική καθυστέρηση των ψεκασμών στην ΑΜΘ!

17 Ιουνίου 201301:26

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την δραματική ολιγωρία στην έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατέθεσε η ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Η Βουλευτής Σερρών επισημαίνει μια σειρά από λάθη και καθυστερήσεις στην έναρξη των κουνουποκτονιών, οι οποίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας και του Ιού του Δυτικού Νείλου. Η ίδια μάλιστα στο κείμενο της ερώτησής της αντλεί πληροφορίες από το πρόσφατο ρεπορτάζ του ThrakiToday.com για το εν λόγω θέμα, με τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης να δηλώνουν άγνοια για τα ψεκάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών ψεκασμών από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Όπως είναι γνωστό, το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών έχει παγώσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν ενέκρινε τη σχετική σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον ανάδοχο του έργου, επισημαίνοντας λάθη σε αυτή. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκαταλέγει τόσο τον δήμο Αβδήρων, όσο και περιοχές του Έβρου και της Καβάλας σε ζώνες υψηλού κινδύνου όπου είναι πολύ πιθανόν, δεδομένης και της απουσίας ψεκασμών, να εκδηλωθούν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και ελονοσίας.

Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησής της η κα Κόλλια επισημαίνει:
Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η καταπολέμηση των κουνουπιών έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, όμως δυστυχώς η διαδικασία των «κουνουποκτονιών» ξεκινά μόλις τώρα κι ενώ τα ενοχλητικά έντομα έκαναν, λόγω ζέστης, νωρίτερα την εμφάνισή τους.

Πιο συγκεκριμένα ,ανάμεσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου είναι ο Έβρος και ο δήμος Αβδήρων Ξάνθης, ενώ το φαινόμενο παρατηρείται έντονα και από τους κατοίκους του Δήμου Νέστου Καβάλας, ενώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ μόλις στα μέσα Απριλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής μέσω του δημόσιου ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου του ύψους 2,7 εκ. ευρώ έργου με τίτλο «Καταπολέμηση Κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη» για τα έτη 2013 και 2014.

Συγχρόνως , μόλις στις 29 Απριλίου εστάλη η σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο , που διενήργησε, εντόπισε προβλήματα στη σύμβαση , με αποτέλεσμα να έχει επιστρέφει στην Περιφέρεια το ν σχετικό φάκελο, κάτι που σημαίνει, ότι για άλλη μία χρονιά, και έως ότου το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει δεκτή τη σύμβαση με τις όποιες διορθώσεις χρειασθούν, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα μείνει ουσιαστικά ακάλυπτη όσον αφορά στο τεράστιο ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών, κάτι που, εκτός όλων των άλλων, επηρεάζει άμεσα και την προσέλευση τουριστών στην περιοχή.

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί, ότι το 2012 η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου (το 53% των κρουσμάτων πανελλαδικά, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ εμφανίστηκαν και κρούσματα ελονοσίας. Επί της ουσίας η Περιφέρεια (και ο Ν. Καβάλας ως κατεξοχήν τουριστικός Νομός) είναι ακάλυπτη έναντι του φαινομένου, επί 2 συνεχόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα το έργο αναλυτικά αποτελείται από τις παρακάτω δράσεις:
«Επίγειες Εφαρμογές» που περιλαμβάνει την υλοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων εργασιών κατά τα έτη 2013 και 2014, με στόχο την παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών των κουνουπιών, τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων για την προνυμφοκτονία αεροψεκασμών, καθώς και τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους στο φυσικό, περιαστικό και αστικό σύστημα της Περιφέρειας ΑΜΘ που πλήττεται από κουνούπια. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί επίσης η διενέργεια επίγειων ψεκασμών ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου σε επιλεγμένους οικισμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και η διενέργεια παρεμβάσεων υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε επίσης επιλεγμένα σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που θα υποδειχθούν. Όσον αφορά στο μέγεθος της δράσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθούν εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών ανά έτος με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας στους ορυζώνες και στο αγροτικό, φυσικό, αστικό και περιαστικό σύστημα της Π.Α.Μ.Θ σε συνολική έκταση 190.000 στρεμμάτων κάθε έτος, καθώς επίσης και σε 9.000 συστήματα αποχέτευσης – ομβρίων (π.χ. βόθροι, αγωγοί και φρεάτια).

Στις «εναέριες εφαρμογές» το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων αεροψεκασμών με τη συνολική προς αεροψεκασμό έκταση να ανέρχεται στα 230.000 στρέμματα. Ο αριθμός των στρεμμάτων αφορά το σύνολο των εκτάσεων που θα ψεκαστούν κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου καταπολέμησης, δηλαδή περιλαμβάνονται και οι επαναληπτικοί ψεκασμοί και εξ’ αυτών τα 190.000 στρέμματα/έτος, αφορούν στη διενέργεια προνυμφοκτονίας και 40.000 στρέμματα/έτος αφορούν στη διενέργεια ακμαιοκτονίας, εφόσον απαιτηθεί και μετά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων και αν δεν απαιτηθεί ακμαιοκτονία, στις προαναφερόμενες εκτάσεις των 40.000 στρεμμάτων/ έτος θα πραγματοποιηθεί προνυμφοκτονία.

Ήδη όμως γινόμαστε αποδέκτες οργισμένων διαμαρτυριών των συμπολιτών μας για την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν από τους τεράστιους πληθυσμούς των κουνουπιών. Παντού, όχι μόνον στις παράκτιες περιοχές της Περιφέρειάς αλλά και στα ενδότερα, στις πόλεις και τους οικισμούς, στην παρέβρια και την παρανέστια περιοχή, η επιβάρυνση είναι πρωτοφανής

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα η Περιφέρεια ΑΜΘ αιτήθηκε και έλαβε στις 10 Μαΐου με ευθύνη της, την κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών, από το Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής. Μάλιστα όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση (ΑΔΑ: ΒΕΝΦΘ-Η4Θ), «αποφασίστηκε η κατ’ εξαίρεση συμπληρωματική εφαρμογή της μεθόδου ULV από εδάφους και αέρος, μετά τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικό ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, ανακοινώσεις), ενώ για τους ψεκασμούς αυτούς θα τηρούνται αυστηρά οι όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Οι κάτοικοι όμως του Πόρτο Λάγος όσο και οι κάτοικοι της Ν. Κεσσάνης, επισημαίνουν πως ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά με τους ψεκασμούς, αλλά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών ρήψεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (11-12 Μαΐου) και ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση με τα κουνούπια και τις σκνίπες στην περιοχή είναι ανυπόφορη, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν ξεκίνησαν νωρίτερα οι ψεκασμοί πριν η κατάσταση πάρει τις σημερινές της διαστάσεις.

Ήδη όπως αναφέρουν οι κάτοικοι μετά και τους πρώτους δοκιμαστικούς ψεκασμούς τα κουνούπια και οι σκνίπες έχουν υποχωρήσει σημαντικά, τονίζοντας ωστόσο πως ελπίζουν αυτή η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και στους ζωντανούς οργανισμούς της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες και η αντίστοιχη μέθοδος που ακολουθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όταν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την εξάπλωση των κουνουπιών, ενώ στις προϋποθέσεις για την χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων αναφέρεται ρητά πως πρέπει να τηρούνται όρια απόστασης τόσο από τις κατοικημένες περιοχές όσο και από τη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως ο πληθυσμός της περιοχής για την απομάκρυνση ειδών οικιακής χρήσης καθώς και ζώων (όπως οι μέλισσες) προς αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων αλλά και των ζώων της περιοχής που πραγματοποιούνται κάθε φορά οι ψεκασμοί. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το εάν τηρήθηκαν οι αποστάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι ήταν ανενημέρωτοι και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες

Για την εφαρμογή των ανωτέρω σκευασμάτων σε ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις χρήσης :
1. Οι ψεκασμοί θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, οι οποίοι και θα φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικά ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ανακοινώσεις).
2. Η διενέργεια των ψεκασμών θα ανατίθενται μόνο σε φορείς που διαθέτουν τον κατάλληλο επιστημονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει τη δημιουργία σταγονιδίων διαμέτρου μέχρι 50μ.
3. Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν οι ψεκασμοί θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές και τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο από τη θάλασσα.
4. Οι εφαρμογές θα γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ανάδοχων φορέων και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων των Περιφερειών ή Επιστημονικών Φορέων της Περιοχής (π.χ Πανεπιστημιακό Ίδρυμα).
5. (φωτοδιασπάται) το σκεύασμα και δεν είναι σε δραστηριότητα οι μέλισσες και άλλα ωφέλιμα αρθρόποδα.
6. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται με οχήματα όπου ο οδηγός θα είναι σε κλειστή καμπίνα.
7. Η ψεκαζόμενη περιοχή θα πρέπει να επιτηρείται με ευθύνη του ανάδοχου φορέα προκειμένου να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά την διάρκεια των ψεκασμών.
8. Να γίνεται ενημέρωση του κοινού ούτως ώστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λ.π) και τα κλιματιστικά να είναι κλειστά.
9. Να δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.
10. Να απομακρύνονται τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

Επιπλέον απαγορεύονται οι παραπάνω ψεκασμοί σε πυκνοδομημένες περιοχές των οικισμών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές που κατά την περυσινή περίοδο εμφανίστηκαν ανθρώπινα κρούσματα προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου και να ληφθούν υπόψη όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κατά τη φετινή περίοδο που αφορούν την κυκλοφορία του ιού. Μετά από το τέλος των εφαρμογών να συνταχθούν λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής και να υποβληθούν στην υπηρεσία μας, με ευθύνη των αναδοχών του κάθε έργου.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Πού οφείλεται η, για άλλη μία χρονιά, υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρά το γεγονός της ήδη εξασφαλισμένης από το 2012 χρηματοδότησης του προγράμματος ;

Επηρεάζει η όλη καθυστέρηση το τελικό κόστος της σύμβασης, από τη στιγμή που ο χρόνος ισχύος της έχει εκ των πραγμάτων περιορισθεί;

Τηρούνται οι προϋποθέσεις χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για ULY εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών ;

Είχε ληφθεί μέριμνα και με ποιο τρόπο για την έγκαιρη ενημέρωση – ειδοποίηση των κατοίκων με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικό ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, ανακοινώσεις) κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών ρήψεων που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο (11-12 Μαΐου) στην περιοχή Πόρτο Λάγους και Ν.Κεσσάνης;

Έχουν επαναληφθεί ή πρόκειται να επαναληφθούν ψεκασμοί από εδάφους ή αέρος, με βιοκτόνα σκευάσματα ULV;

Εάν ναι, σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ και ποιος /οι τρόπο / οι έχουν υιοθετηθεί για την έγκαιρη ενημέρωση – ειδοποίηση των κατοίκων ;
πηγή: www.thrakitoday.com

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr