Στα βήματα του ΓΑΠ και του Αλ. Τσίπρα ο Κ. Μητσοτάκης για την Μακεδονία και τη Θράκη;

14 Ιουλίου 201914:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όταν στις 7 Οκτωβρίου 2009 με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 185/2009) καταργήθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (το οποίο είχε συσταθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 19 Αυγούστου 1988) μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μετατράπηκε σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης υπαχθείσα στο Υπουργείο Εσωτερικών πολλοί ήταν οι Βορειοελλατίδες και οι Θρακιώτες που άρχισαν να ανησυχούν για το μέλλον της περιοχής! Επειτα από σχεδόν 54 χρόνια αδιάλειπτης υπουργικής λειτουργίας και 97 από τη συγκρότηση της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας, το γνωστό ως ΥΜΑΘ κατέστη Γενική Γραμματεία.

Επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στις 21 Ιουνίου 2012 επιχειρήθηκε η “νεκρανάσταση” του όταν με Προεδρικό Διάταγμα(Π.Δ. 85/2012) κατήργησε τη Γραμματεία και επανίδρυσε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης!

Επί ΣΥΡΙΖΑ το ΥΜΑΘ απαξιώθηκε, θεωρήθηκε “άχρηστο”, αμφισβητήθηκε ο ρόλος του και βεβαίως έπαψε να αποτελεί ιστορικό σύμβολο και ασπίδα της ελληνικότητας της Μακεδονίας. 

Να μην ξεχάσουμε ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών και  υιοθετήθηκε μία αλλοπρόσαλλη πολιτική στη Θράκη όπου δέχεται πολλαπλές πιέσεις τόσο από τους προαιωνιους επιβουλείς της Θρακικής Γης όσο και με την “ειρηνική εισβολή” λαθρομεταναστών που θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της ασφάλειας της περιοχής απειλώντας και το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια της Βορείου Ελλάδας και της Θράκης με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη.

Η πρόσφατη (μη) διαχείριση των συνεπειών της (προβλεφθείσης) έντονης κακοκαιρίας που έπληξε την Μακεδονία και τη Θράκη επανέφερε ξανά στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το εάν τελικώς πέτυχε η απόπειρα για την μετάλλαξη του ΥΜΑΘ σε έναν παραγωγικότερο φορέα που προάγει την ανάπτυξη και μοντέλα καινοτομίας. 

Με την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε αρνητική έκπληξη η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να διατηρήσει την υπάρχουσα δομή, διορίζοντας τον κ. Θεόδωρο Καράογλου ως Υφυπουργό αρμόδιο για τον “τομέα Μακεδονίας και Θράκης”. Αρνητικός  και ο συμβολισμός της ημέρας που πραγματοποιήθηκε η λιτή και σύντομη, λόγω της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, ήταν στο Διοικητήριο η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου για τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης, από την απερχόμενη κα. Ελευθερία Χατζηγεωργίου στο νέο Υφυπουργό κ. Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Σε επίπεδο Θράκης, η οποία επλήγη επιπλέον από την κακοκαιρία με τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης να αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ν. Ροδόπης ανέδειξε με τον καλύτερο ίσως τρόπο τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει το “Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης”! Μετά το γνωστό κατόπιν εορτής επικοινωνιακό σώου πάντων και πασών επιχειρήθηκε η παρέμβαση του Ευρ. Στυλιανίδη στον ΥΠ.ΕΣ.κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Ροδόπη!

Σύμφωανα με ανακόινωση που λάβαμε από το γραφειο του Ευρ. Στυλιανίδη
“Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης για τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ροδόπη. Ο Υπουργός αντέδρασε άμεσα ζητώντας να υποβληθούν από τους δήμους οι καταγραφές ζημιών σε δημοτικές υποδομές, μαζί με φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί, προκειμένου το Υπουργείο των Εσωτερικών να εξετάσει σχετικές αποζημιώσεις.
Έγινε σαφές ότι το Υπουργείο δεν είναι αρμόδιο για τις ιδιωτικές ζημιές, αλλά μόνο για τις υποδομές των δήμων. Στη συνέχεια ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επικοινώνησε με τους Δημάρχους Γ.Πετρίδη, Γ.Σταυρίδη, Ντ.Χαριτόπουλο και Οντερ Μουμήν ώστε να υποβάλουν σχετικά αιτήματα, όπου υπάρχουν καταστροφές.
Για τις ιδιωτικές ζημιές ο Βουλευτής Ροδόπης παρενέβη στο νέο Γ.Γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ν.Χαρδαλιά, ο οποίος για τις ιδιωτικές ζημιές τόνισε ότι αναμένει έγκαιρη απόφαση της Περιφέρειας για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υποβολή σχετικών αιτημάτων προκειμένου να εξεταστούν άμεσα.
Τέλος για το μεγάλο μέρος της ζημιάς που αφορά στις αγροτικές καταστροφές, ο Ε.Στυλιανίδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Βορίδη, ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι καταγραφές και να διασφαλισθούν οι μέγιστες δυνατές αποζημιώσεις.”

Αυτό που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι μόνον δύο απλές γεωγραφικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας: κι εάν για την περίπτωση της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρο πλέον το διακύβευμα για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την Ελληνορθόδοξη παράδοσή της, τα ήθη και τα έθιμά της, την ένδοξη ιστορία της και τον πολιτισμό της, για την περίπτωση της Θράκης τίθεται ζήτημα Εθνικής Κυριαρχίας, Εδαφικής Ακεραιότητας και έξωθεν παρεμβατικότητας με την δημιουργία συνθηκών συνδιοίκησης ή “αγαστής συνύπαρξης” ανθελληνικών εξτρεμιστικών κύκλων με την Ελληνική Πολιτεία στην Ελληνική Θράκη.

Για να μην φθάσουμε στη στιγμή που θα διατυπώσουμε το ίδιο ερώτημα για το “ποιός συμβουλεύει τον κ. Κ. Μητσοτάκη” σειρά έχει το οργανωμένο Ελληνικό Κράτος με τις δομές της Κοινότητας των Πληροφοριών καθώς οφείλουν να προστατέψουν το Εθνικό Συμφέρον και να ανασυνταχθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα 14 ημερών εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πληροφόρηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό διασφαλίζοντας την Εθνική Ασφάλεια και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Θρακική Γη.

Αρθρογράφος