ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: σε μια σύγχρονη χώρα οι τιμές πρέπει να έχουν ένα λογικό έρεισμα…

28 Μαΐου 202000:16

Για την κ. Σακελλαροπούλου ως επίτιμη δημότισσα Κομοτηνής

Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εγείραμε την μόνη αντίρρηση στο θέμα το σχετικό με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Κυρία πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι,

Αναφορικά με την πρόταση της διοίκησης να ανακηρύξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμη δημότισσα Κομοτηνής, καθώς μας επισκέπτεται αύριο, έχουμε ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σαφή αντίρρηση.

Αντίρρηση που είχαμε διατυπώσει μερικώς και όταν ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος, όντας επίτιμος δημότης δεκάδων ελληνικών πόλεων, προέβη σε μία τόσο ατιμωτική πράξη όπως η αυθημερόν συνυπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δια της οποίας παραδόθηκε το μακεδονικό μας όνομα στους σφετεριστές του και αποδεχθήκαμε την γνωστή εθνική παρενδυσία των βορείων γειτόνων μας.

Τότε σας ζητήσαμε να άρουμε την τιμή προς το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου αλλά δεν δεχθήκατε καν να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση στο συμβούλιο.

Σήμερα έχουμε μία άρτι αναδειχθείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προερχόμενη από τον δικαστικό χώρο και επομένως δίχως πολιτικό παρελθόν.

Επίσης, στο σύντομο χρονικό διάστημα της παραμονής της στην κορυφή του κράτους δεν είχε την ευκαιρία να πει ή να πράξει κάτι το ξεχωριστό – και θα προσπεράσω κάποιες πρόσφατες δηλώσεις της που εμείς κρίνουμε ατυχείς, αφού οι πράξεις είναι που τελικά φωτίζουν το εκάστοτε πρόσωπο.

Τέλος δεν είναι σε εμάς τουλάχιστον γνωστές κάποιες ενέργειές της ως πρώην δικαστικού λειτουργού που να ανέδειξαν κάποιαν εξέχουσα δημόσια αρετή της, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα με τον προ 35ετίας εκλεχθέντα Πρόεδρο, κ. Χρήστο Σαρτζετάκη.

Επομένως η πρόταση να την τιμήσουμε επειδή ως εκ του ρόλου της επισκέπτεται την Κομοτηνή μάς βρίσκει αντίθετους, αφού σε μια σύγχρονη χώρα οι τιμές πρέπει να έχουν ένα λογικό έρεισμα.

Θεωρούμε πως η τακτική αυτή αφενός ευτελίζει την ίδια την έννοια του επίτιμου δημότη και αφετέρου νομιμοποιεί απλώς μιαν επιλογή της κυβερνώσας κομματοκρατίας, επιλογή που πάντα γίνεται ερήμην της λαϊκής ψήφου και της κοινωνικής συναίνεσης.

Τέλος, το σκεπτικό για την «πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» μάς πάει πολλές δεκαετίες πίσω, στα χρόνια της Ρόζα Πάρκς ή της Ελένης Σκούρα.

Ούτε το ζεύγος χρωμοσωμάτων ΧΧ, ούτε και κάποιο άλλο βιολογικό χαρακτηριστικό εντυπωσιάζει πια σε οποιοδήποτε κλιμάκιο εξουσίας, ούτε και σημαίνει κάτι.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τα εγκλήματα της πρώτης γυναίκας επικεφαλής στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, της πρώτης Βρετανίδας πρωθυπουργού ή της πρώτης Γερμανίδας καγγελαρίου.

Ευελπιστούμε πως η περίπτωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι διαφορετική αλλά μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο διαφωνούμε με την πρόταση της διοίκησης.

Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας μπορούν να μείνουν σε δεύτερη μοίρα οι δημόσιες σχέσεις.

Αρθρογράφος