Συνοπτικός απολογισμός κοινοβουλευτικής δραστηριότητας βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2020-αρχές Ιουνίου 2021

9 Ιουνίου 202106:47

❖ Κατατέθηκαν 52 ερωτήσεις στη Βουλή

❖ Κατατέθηκαν 18 αναφορές στη Βουλή

❖ Συζητήθηκαν 4 επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, τα δάνεια παλιννοστούντων ομογενών, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και την άναρχη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών

 

1.Αυτό το διάστημα ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων μου ήταν και είναι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μου, η θωράκιση των δομών του δημοσίου συστήματος υγείας και η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων. Οι επισκέψεις μου, οι συνομιλίες με υγειονομικούς, οι ερωτήσεις στη Βουλή αυτόν το στόχο ήθελαν να υπηρετήσουν.

Μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο Αστικό Κέντρο Υγείας Κομοτηνής, στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών ανέδειξα με ερωτήσεις τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα στελέχωσης των δομών υγείας στη Ροδόπη εν μέσω πανδημίας. Με επισκέψεις στα εμβολιαστικά κέντρα Κομοτηνής, Σαπών και Ιάσμου, έθεσα την ανάγκη λειτουργίας νέων εμβολιαστικών κέντρων και εμβολιαστικών γραμμών, για να αυξηθεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού. Είναι θετικό το βήμα που έγινε με την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Φιλύρα, παρότι σταμάτησε να καλύπτει τις άλλες ανάγκες ως Κέντρο Υγείας. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις για προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, αλλά και εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση  μου στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όταν η Ροδόπη τέθηκε σε lockdown χωρίς αυτό να αιτιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.

Μετά από  συναντήσεις με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών ζήτησα από το υπουργείο Παιδείας την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη κρουσμάτων κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες. Με ερώτηση μου στη Βουλή ζήτησα να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών της πρωτοβάθμιας στην τηλεκπαίδευση, αφού στη Ροδόπη ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών έμεινε εκτός διευρύνοντας τις ανισότητες. Με ερωτήσεις μου ζήτησα την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία του ΔΠΘ και την επανέναρξη της πρακτικής άσκησης φοιτητών για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Έγιναν παρεμβάσεις μου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου η ψήφιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ωθεί πάνω από  25.000 νέα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια. Επίσης για την αδικία σε βάρος μαθητών των εσπερινών λυκείων, την υποβάθμιση των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε μεταγυμνασιακή κατάρτιση, τα προβλήματα του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Δ.Π.Θ. κα.

2.Στις άμεσες προτεραιότητες μου ήταν η διεκδίκηση της οικονομικής στήριξης του κόσμου της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, επιστημόνων, παραγωγών στον πρωτογενή τομέα, που το εισόδημα τους δέχθηκε πλήγμα μέσα στην πανδημία. Έγιναν δεκάδες συναντήσεις με φορείς, μεγάλος αριθμός ερωτήσεων και αναφορών  στη Βουλή. Ξεχωρίζει η συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας.

Με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο μεταφέρθηκαν στα αρμόδια υπουργεία τα αιτήματα διεκδίκησης οικονομικής στήριξης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, του Σωματείου Καφεποτοπωλών, του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών, ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης που έμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστός. Ενώ μετά από συναντήσεις που είχα  έντονα αναδείχθηκαν τα προβλήματα επιστημονικών κλάδων, όπως των δικηγόρων κα, που είχα την ευκαιρία να θέσω με έμφαση στη Βουλή. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα της επαναλειτουργίας τους και αναδείχθηκαν ευθύνες για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Εξίσου δυναμικές ήταν οι παρεμβάσεις μου για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που δεν υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας. Επίκαιρη ερώτηση μου συζητήθηκε στη Βουλή με το αίτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη, λόγω της πανδημίας και των χαμηλών τιμών στις φετινές αγοραπωλησίες καπνού. Κατέθεσα ερωτήσεις για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών στη Ροδόπη εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του σύσπορου βάμβακος,  την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του Ν. Ροδόπης, την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έμειναν αβοήθητοι από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Ζήτησα την ένταξη αγροτών της ΠΕ Ροδόπης στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και την άμεση οικονομική στήριξη των καλλιεργητών αρωματικών φυτών της Θράκης. Παρακολουθώ με προσοχή τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από παγετό στις αρχές της άνοιξης, έχω καταθέσει, άλλωστε, επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή.

3.Η στήριξη ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων και η υπεράσπιση των κοινωνικών δομών βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων μου. Ξεχωρίζουν οι δυο επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν στη Βουλή με παριστάμενους τους αρμόδιους υπουργούς. Η μια για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ μέσα στην πανδημία και η δεύτερη για την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών που απειλούνται από το τραπεζικό σύστημα.

Με δυο επίκαιρες ερωτήσεις μου που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησα να διαγραφεί μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν σε ομογενείς παλιννοστούντες της Θράκης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις διακοπές ρεύματος εν μέσω πανδημίας από τη ΔΕΗ και άλλους πάροχους ενέργειας. Επίσης ζήτησα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατοίκων λόγω τοπικού lockdown στους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών, με ερώτησή μου στη Βουλή. Όπως επίσης την αποζημίωση πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις σε  οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου. Ζητήθηκε να αποσυρθεί το προσχέδιο που αλλοιώνει τον θεραπευτικό χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και οδηγεί στη διάλυση του, μετά από συνάντησή μου με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ Κομοτηνής, κοινοβουλευτική παρέμβαση που καρποφόρησε. Στήριξα τα αιτήματα του Συλλόγου Τριτέκνων, των γυναικών θυμάτων βίας, των ατόμων με αναπηρία και άλλων κοινωνικών ομάδων.

4.Είχα την ευκαιρία να αναδείξω την αναγκαιότητα να προχωρήσουν σημαντικές υποδομές της περιοχής που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, όπως και τα προβλήματα στις υποδομές και τα οδικά δίκτυα που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα. Αναφέρομαι στην αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας. Την δημιουργία 2ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Κομοτηνή. Τη δημιουργία Λιμενικής Αρχής στη Ροδόπη, αλλά και στην ανάγκη ενός σχεδίου διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Στη Βουλή σε παρέμβαση μου με αφορμή κύρωση συμφωνίας με τη Βουλγαρία είχα θέσει την ανάγκη αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Νυμφαίας, διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών και διενέργειας ελέγχων για το παρεμπόριο που ανθεί. Ήρθε η πανδημία να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο σταθμό, όταν χρειάστηκε να γίνουν οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ είχαμε εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα μέτρα για το ασφαλές υγειονομικό άνοιγμα του σταθμού της Νυμφαίας για τον τουρισμό. Άλλωστε είχε προηγηθεί συνάντηση μου με φορείς του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης στη Ροδόπη. Το αιφνιδιαστικό όμως κλείσιμο και η επίσκεψη μου στο σημείο ελέγχου covid στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας ήταν αρκετά για να διαπιστώσουν όλοι ότι η Νυμφαία είναι ο καθρέφτης αποτυχίας της κυβέρνησης στον σχεδιασμό για το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για το θέμα της Νυμφαίας και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με ερώτηση μου ζήτησα από την κυβέρνηση να προχωρήσει η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα, αντί να προωθεί ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Η αντιπλημμυρική θωράκιση  της ΠΕ Ροδόπης, η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου, ήταν στις άμεσες παρεμβάσεις μου με ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι αυξημένες ανάγκες αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος στην αλιεία, τον τουρισμό και την ασφάλεια, που προέκυψαν μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος ΑΜ-Θ, των αλιέων και της αυτοδιοίκησης, με ώθησαν να καταθέσω ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη δημιουργίας Ανεξάρτητης Λιμενικής Αρχής στην ΠΕ Ροδόπης, ανάγκη που αρνείται να αντιληφθεί και να κατανοήσει η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αρκούν τα δύο λιμενικά φυλάκια.

5.Υποστήριξα με έμφαση σε κάθε συζήτηση στη  Βουλή και με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και να διεκδικήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Αναφέρομαι σε ομιλίες μου, σε ερωτήσεις, σε αναφορές για την εκφρασμένη θέληση της τοπικής κοινωνίας να μην επεκταθεί στην περιοχή η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Όπως επίσης να υπάρξει ένα σχέδιο για να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή με βάση επίκαιρη ερώτησή μου.

Όλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής μου δράσης. Κομβική ήταν η ψήφιση της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, που επανέφερε μνήμες για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού στη Θράκη, αλλά και οι ρυθμίσεις του Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, που στρώνει το έδαφος για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πρόκειται για θέματα που συζήτησα σε διαδοχικές συναντήσεις μου με την Διανομαρχιακή Επιτροπής Ροδόπη-Έβρου και τέθηκαν με συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή. Με επίκαιρη ερώτησή μου συζητήθηκε στη Βουλή η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ροδόπη, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση τους στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Ζήτησα με ερώτηση να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες της Π.Ε. Ροδόπης, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και να αναρτηθούν εκ νέου. Κατέθεσα ερώτηση για τη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου με μόνιμο προσωπικό. Τέλος έκανα κοινοβουλευτική παρέμβαση για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες, ζητώντας με παρέμβαση μου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η καταπολέμηση κουνουπιών, θέμα για το οποίο υπήρξε θετική εξέλιξη.

6.Ολοκληρώνοντας για την Διακομματική Επιτροπή Θράκης, που προφανώς μας ενδιαφέρει ως περιοχή, όμως κινδυνεύει να ξεχαστεί  και να χάσει το νόημα της, για να μην πω ότι έχασε ήδη την αρχική της δυναμική και τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν.

Η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη έχασε την αρχική δυναμική της και τις προσδοκίες που καλλιέργησε. Στα περιορισμένα πλαίσια λειτουργίας της μέσω των συναντήσεων μου σε παραγωγικά υπουργεία, έθεσα τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής. Κατατέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόταση για ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχέδιο που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Ζήτησα από τον υπουργό Υποδομών την ολοκλήρωση βασικών υποδομών και από την υπουργό Παιδείας την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έθεσα στην υπουργό Πολιτισμού την ανάγκη να αναδειχθεί και προβληθεί το ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσα την ανάγκη διεκδίκησης των εμβληματικών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή, όπως το Φράγμα Κομψάτου.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό μου θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση για τη στενή και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα συνεργασία, που προφανώς θα συνεχιστεί, ώστε με τον καλύτερο τρόπο ο καθένας μας από την πλευρά του και βέβαια από κοινού να συμβάλλουμε στην προώθηση των δικαίων αιτημάτων της περιοχής.

Κλείνοντας θέλω να κάνω δύο πολιτικές επισημάνσεις. Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των εργαζομένων και βάζει στο «ψυγείο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων. Πίσω από όλες τις αλλαγές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, την 10ωρη εργασία που στην πράξη θα γίνει 12ωρη, τις ατομικές συμβάσεις, την προκλητική υπερεργασία και τις φθηνές υπερωρίες, τις «εύκολες» απολύσεις, τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις απεργίες και για πρώτη φορά την αστική ευθύνη στα σωματεία και προσωπικά σε συνδικαλιστές, η στόχευση είναι δύο, κυρίως, πράγματα. Το πρώτο είναι η μείωση της αξίας της εργασίας, δηλαδή η μείωση των μισθών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τους νέους επιστήμονες και οδηγήσει εκ νέου σε brain drain. Το δεύτερο είναι μια στοχευμένη προσπάθεια να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να «αλυσοδέσουν» το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μην αντιδρά και να μην διεκδικεί αυτά που του αναλογούν στη ζωή. Εμείς θα δώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις και ζητώντας να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους να πάρω μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Τέλος θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προετοιμασία αφού στα τέλη του μήνα προγραμματίζεται το Προγραμματικό Συνέδριο θέσεων, που ήδη κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο. Ενώ οι προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζεται το νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία έχουν κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης και οι προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση να συμβάλλει στη βιώσιμη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Αρθρογράφος