Συναγερμός στην ΠΑΜΘ λόγω μόλυνσης στην Βουλγαρία

28 Ιανουαρίου 202008:05

Μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμών στη Βουλγαρία, κινητοποιώντας τις Αρχές της χώρας, με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να ξεκινά τις προδικαστικές διαδικασίες για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση στους υδάτινους “διαδρόμους” της χώρας. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, αιτία θανάτου των ψαριών φέρεται ότι είναι η ρύπανση σε ποταμούς όπως ο Μαρίτσα (Έβρος) και Τσάγια, με την περιβαλλοντική ζημία να είναι, μέχρι στιγμής, αδύνατο να εκτιμηθεί.

Κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων έχουν διενεργήσει ελέγχους σε τρεις τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού Μαρίτσα (Έβρος) και σε τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα νεκρά ψάρια, κυρίως στο Πάζαρτζικ. Δείγματα από το νερό, αλλά και από τα νεκρά ψάρια έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους κατοίκους να μην πίνουν νερό από το ποτάμι ούτε και να ψαρεύουν, έως ότου εξακριβωθεί η αιτία της ρύπανσης. Επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος δήλωσαν – σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση – ότι τα νεκρά ψάρια ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης των ποταμών από εταιρεία παραγωγής πλαστικών με έδρα το Πάζαρτζικ.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διέψευσαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το έργο των επιθεωρητών συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, τελικά, η εταιρεία φέρει ή όχι μερίδιο ευθύνης στην ρύπανση των ποταμών.

Ενώσεις αλιέων στη Βουλγαρία υποστηρίζουν ότι χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών είναι το αποτέλεσμα της ρύπανσης στα ποτάμια και θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών για να επανέλθει η ζωή στα ποτάμια.  Το περασμένο Σάββατο, πολίτες που είδαν νεκρά ψάρια να επιπλέουν στα νερά των ποταμών ειδοποίησαν τις αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν άμεσα την έρευνα. 

H Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, με αφορμή την ανεύρεση νεκρών ψαριών ανακοινώνει τα παρακάτω:

1. Ο εντοπισμός των νεκρών ψαριών έγινε τo Σάββατο 25/01/2020, ώρα  10.30πμ,

2. Η αιτία του θανάτου των ψαριών οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ρίψη απόβλητων από ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών  στην περιοχή.

3. Επειδή ο ποταμός Έβρος, εμπλουτίζει  τα υπόγεια νερά πηγών που χρησιμοποιούνται ως πηγές υδροδότησης της Φιλιππούπολης, οι Βουλγαρικές αρχές πήραν ορισμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τυχόν τοξικά φαινόμενα. Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στα εξής:

      • Συνεχής έλεγχος της ποιότητας των νερών υδροδοσίας της πόλης

      • Απαγόρευση της αλιείας από τον ποταμό μέχρι νεωτέρας

      • Απαγόρευση ποτίσματος των ζώων από το συγκεκριμένο παραπόταμο και τον ποταμό Έβρο(στο έδαφος της Βουλγαρίας) μέχρι νεωτέρας

4. Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των Βουλγαρικών Αρχών, καταδεικνύουν πως τα νερά φαίνεται να είναι απαλλαγμένα κάποιων τοξικών κι επικίνδυνων ουσιών, όμως ανευρέθηκαν υψηλές τιμές αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου και  οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή.

5. Οι εξετάσεις συνεχίζονται για άλλους ρυπαντές και αναμένονται αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών.

Στα πλαίσια αυτά και επειδή αναμένεται ανάλογη ίσως εκδήλωση φαινομένων και στην περιοχή μας στον ποταμό Έβρο, συστήνεται μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από δείγματα που ελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές,:

  • Αποφυγή της αλιείας στον ποταμό Έβρο

  • Αποφυγή του ποτίσματος  των ζώων στον ποταμό Έβρου

Παράλληλα οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα λαμβάνουν δείγματα νερού σε συνεχή βάση για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και δείγματα νεκρών ψαριών(αν υπάρξουν) και την αποστολή τους στα τοξικολογικά εργαστήρια της χώρας 

Τέλος παρακαλείται το κοινό να κοινοποιήσει άμεσα στις Αρμόδιες Αρχές (ΔΑΟΚ Π.Ε Έβρου: 2551357190, ΔΑΟΚ Ορεστιάδας 2552027946, Δνση Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ: 2531350415)) ή τις κατά τόπους Αστυνομικές αρχές.

 

Αρθρογράφος