Ρ. Τ. Ερντογάν: Προχωρά με έρευνες η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

19 Ιανουαρίου 202022:52

Έτοιμη για τα επόμενα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της συμφωνίας θα αρχίσει τις αδειοδοτήσεις.

Μέσα από μια φαντασμαγορική εκδήλωση παρουσίασης πεπραγμένων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να στείλει πολλαπλά μηνύματα και για το 2020 σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά αλλά και τους στόχους της Τουρκίας στην περιοχή. Υπέδειξε πως με τις ενέργειες της Τουρκίας χάλασε τα σχέδια σ’ όσους ήθελαν να την περιορίσουν στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Ανάλογα ήταν και τα μηνύματα που έστειλαν οι υπουργοί του Ερντογάν μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με ευκαιρία της παρουσίασης του κυβερνητικού έργου για την περσινή χρονιά.

Σόου Ερντογάν

Αυτό που έστησε ο Ρετζέπ Ερντογάν για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο θύμιζε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο ίδιος μιλούσε για σχεδόν τρεις ώρες, είχε στη σκηνή μαζί του όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Για κάθε υπουργείο παρουσιαζόταν το κυβερνητικό έργο όχι μόνο του 2019 αλλά πήγαινε και πολύ πίσω, όταν και άμα χρειαζόταν, για να συγκρίνει την κατάσταση που υπήρχε προ του 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία, με το τι υπάρχει σήμερα.

Για παράδειγμα στο κεφάλαιο της ενέργειας είχε πει πως το 2002 μόνο πέντε πόλεις στην Τουρκία είχαν πρόσβαση σε φυσικό αέριο και ότι σήμερα υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής κάλυψης σε όλη τη χώρα. Σημείωσε ότι από τα 4 bcm που εισάγονται σήμερα στην Τουρκία μέχρι το 2023 εισάγονται από τη Ρωσία 11bcm.

Κατά την ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων με μια διπλωματία η οποία θα διασφαλίσει τόσο την ειρήνη όσο και την ευημερία. «Δεν επιτρέψαμε τις προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας και της “τδβκ” από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ότι το 2019 τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούς συνέχισαν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και πως την ασφάλεια των γεωτρυπάνων διασφαλίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα πιστεύω ότι θα πάρουμε καλά νέα από αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα σενάριο που στοχεύει τη φυλάκιση της χώρας μας στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε και αυτό το παιχνίδι, πρώτα με συμφωνία που κάναμε με την “τδβκ” και μετά με τη Λιβύη». «Υπογράψαμε τη συμφωνία για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο αυτών χωρών, πλέον νομικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν έρευνες ή γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «το 2020 σε αυτές τις περιοχές θα δώσουμε άδειες και θα ξεκινήσουμε το συντομότερο τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. Μετά τις εργασίες αδειοδότησης το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

Μήνυμα από Ντονμέζ

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι και οι υπουργοί του θα ακολουθούσαν τη γραμμή του αρχηγού. Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τουρκικής πλευράς στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών έχει χαλάσει η εξίσωση στο θέμα διαμοιρασμού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. «Προσπαθούσαν να κρατήσουν εκτός παιχνιδιού και εμάς και τη Λιβύη. Εμείς είπαμε “όχι, έχουμε δικαιώματα εκεί και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουμε κι εμείς”», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι κάποια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούονται με περιοχές της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «ωστόσο η Τουρκία στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα διεξήγαγε αδιάκοπα δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης».
Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος σε τεμάχια που καθορίστηκαν από τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και στα οποία η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε αδειοδοτήσεις και ανίχνευση, υποστήριξε ότι «είναι περιοχές που βρίσκονται στη δική μας (τουρκική) περιοχή». «Εκεί ντε φάκτο είναι στη δική μας περιοχή, δεν κάνουν έρευνα αυτή τη στιγμή αλλά τα διεκδικούν», υποστήριξε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να διαμοιραστεί δίκαια με τους «ομογενείς (της Τουρκίας) στην “τδβκ”» –όπως είπε– τις φυσικές πηγές του νησιού.

Για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως υπάρχει μια διαδικασία καταχώρησης στα Ηνωμένα Έθνη. «Μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις στην περιοχή. Έχουμε μια διαδικασία που αφορά τον κανονισμό για το πετρέλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εάν οι διεθνείς πρωταγωνιστές και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα καθίσουν και θα συζητήσουν», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας πως όπως είπε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσουν διάλογο με όλες τις χώρες πλην της «Ε/κ διοίκησης», (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) «επειδή εκείνων συνομιλητής τους είναι η “τδβκ”». «Θα κάνουμε αυτό τον διαμοιρασμό δίκαια», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα, πέρυσι ολοκλήρωσαν τέσσερις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Τσαβούσογλου: Πρέπει να δώσουμε άδεια

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και για τη θαλάσσια δικαιοδοσία ότι εκείνες οι περιοχές στο παρελθόν ήταν “ασαφείς”, υποστηρίζοντας ότι τώρα με την υπογραφή του μνημονίου «χωρίς την άδειά μας εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», και ότι για να περάσει ο EastMed από εκεί χρειάζεται άδεια από την Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι η Κρήτη και τα άλλα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων.
Για την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το τεμάχιο 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, γι’ αυτό και η Τουρκία έστειλε τα ερευνητικά της πλοία εκεί και ξεκίνησε τη γεώτρηση Φινίκε. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία μπορεί να βρει πετρέλαιο εκεί, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Ινσαλλαχ. Και πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα βρούμε. Εργαζόμαστε, εργάζεται το υπουργείο Ενέργειάς μας και τη εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας. Ινσαλλάχ και στη Μαύρη Θάλασσα και στη ανατολική Μεσόγειο θα βρούμε», ανέφερε.

Αρθρογράφος