tsanakleio_komotini

«Νέστωρ Τσανακλής, Από την Κομοτηνή στην Αίγυπτο και τον κόσμο όλο»

30 Μαΐου 201100:00

tsanakleio_komotini
Εκδήλωση τιμής στον μεγάλο ευεργέτη της πόλης Νέστορα Τσανακλή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη της Κομοτηνής, με την παρουσία μελών της ελληνικής κοινότητας Αιγύπτου.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό – Πολιτιστικό Μέγαρο Κομοτηνής που άνοιγε τις πύλες του για πρώτη φορά σε εκδήλωση και αγκάλιασε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που βρέθηκαν εκεί και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την δραστηριότητα και τον πολιτισμό του αιγυπτιώτη ελληνισμού αλλά και στοιχεία της ζωής και της επιχειρηματικής δράσης του Νέστορα Τσανακλή.

Η Κομοτηνή τα νεότερα χρόνια τίμησε για τελευταία φορά τον Ν. Τσανακλή το 1985, όταν επί δημαρχίας Χαράλαμπου Κατσιμίγα έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του με πρωτοβουλία του προέδρου του Ροταριανού Ομίλου Σωκράτη Κεσσανίδη. 26 χρόνια μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στις 3 Απριλίου 2011 τελεί μνημόσυνο στον τάφο του Ν. Τσανακλή στο ελληνικό κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για την εκδήλωση με τίτλο: «Νέστωρ Τσανακλής, Από την Κομοτηνή στην Αίγυπτο και τον κόσμο όλο», που τέθηκε υπό την αιγίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τέλης Κελεσίδης και διοργανωτές της ήταν η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Πολτιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

O Γιώργος Πεταλωτής στην ομιλία του με θέμα: «Τοπική ιστορία, μνήμη και σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα», μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η τοπική ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται στην εκπαίδευση, ενώ παρακίνησε για τη δημιουργία κίνησης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των δήμων, του πανεπιστημίου, φορέων και συλλόγων, ώστε να γίνει καταγραφή, σύνταξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Νίκος Βαδής έκανε μια ιστορική περιγραφή της παρουσίας των Ελλήνων της Αιγύπτου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα καθώς και την επιχειρηματική τους δράση όπως και τους τομείς δραστηριοποίησής τους. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην επιχειρηματική δράση του Νέστορα Τσανακλή.

Η Βίλλυ Πολίτη, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής μιλώντας με θέμα «Η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Αίγυπτο με τη συνδρομή των μεγάλων ευεργετών» μίλησε για την προσφορά και τη συνδρομήτων Ελλήνων ομογενών στην παιδεία των ελληνοπαίδων στην Αίγυπτο, ενώ παρουσίασε ιστορικά στοιχεία από την δημιουργία και λειτουργία των σχολείων εκεί φθάνοντας στο σήμερα.

Στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού-Παράρτημα Αλεξάνδρειας εστίασε ο διευθυντής του Μανώλης Μαραγκούλης, ενώ μίλησε και για την πολιτιστική προσφορά των Ελλήνων στα γράμματα με επίκεντρο στον Γιώργο Σεφέρη και τον Στρατή Τσίρκα.

Την επιχειρηματική πορεία του Νέστορα Τσανακλή ανέπτυξε ο Βασίλης Αϊβαλιώτης, λέκτορας του Δ.Π.Θ. μιλώντας με θέμα «Επί των ιχνών της ζωής και της επιχειρηματικής πορείας του Νέστορα Τσανακλή», ενώ έκανε αναφορά και στο ταξίδι που πραγματοποίησαν μέλη του Δημοκριτείου και του ΠΑΚΕΘΡΑ στην Αίγυπτο αναζητώντας τα ίχνη του Νέστορα Τσανακλή. Τεκμήρια της ζωής και του έργου του Νέστορα Τσανακλή στην Αίγυπτο παρουσίασαν οι Θωμάς Μήτσου, Άγγελος Σαββανίδης, μέλη του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ και οι φοιτητές Γιώργος Κουναλάκης, Νίκος Ξυλούδης. Η εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση «Ο Νέστωρ Τσανακλής και η Κομοτηνή – Αναφορές και μνήμες» από την Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, φιλόλογο, εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», η οποία αναφέρθηκε στα στοιχεία που συγκέντρωσε για τον Τσανακλή που αφορούν γραπτές πηγές και τόνισε την ανάγκη η προσπάθεια να συνεχισθεί με μια μονογραφία εκ μέρους του Πανεπιστημίου. «Έφτασε το όνομά της γενέτειράς του στον κόσμο όλο. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και στις μέρες μας, γιατί μπορούσε να διαβάζει και να κατανοεί το παρελθόν και να προχωράει στο μέλλον» τόνισε η κ. Κατσαρή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου στην έκθεση τεκμηρίων από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νέστορα Τσανακλή και τον πολιτισμό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

 

Μεγαλοπρεπές το Μέγαρο-Υπό κατάρρευση η Τσανάκλειος

Ο μεγάλος ευεργέτης Νέστορας Τσανακλής σφράγισε την ιστορία της Κομοτηνής και μας προσέφερε ένα υπέροχο κτίριο που εδώ και πολλά χρόνια κανένας φορέας δε νοιάστηκε για τη συντήρηση και αποκατάστασή του. Η Τσανάκλειος Σχολή δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί ποικοιλοτρόπως τα τελυταία χρόνια. Είναι εμφανή τα σημάδια παρακμής τόσο στο κτίριο όσο και στον μεγάλο αυλόγυρό του από τον χρόνο και την παντελή αδιαφορία αρχών και φορέων. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ακόμη πινακίδα στα κάγκελα του περιβόλου , ξεχασμένη από την προηγούμενη ακόμη Δημοτική Αρχή όπου αναφέρεται ως έργο της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού Επενδύσεων και Υποδομών «η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Τσανακλείου» και μάλιστα με προϋπολογισμό 775 χιλιάδες ευρώ!

Η εκδήλωση ήταν μια καλή αφορμή ώστε για πολλοστή φορά να τεθεί το ερώτημα «τελικά τι κάναμε σαν πόλη για να τιμήσουμε τη μνήμη του Νέστωρος Τσανακλή;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε αναφέροντας πως «στις δύσκολες οικονομικά στιγμές γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί για μην κινδυνέψει αυτό το στολίδι, που άφησε ως σημείο μνήμης ο Νέστορας Τσανακλής. Για τον ίδιο λόγο δεν λειτουργεί και το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Μέγαρο. Αυτήν την εποχή είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια μας»

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, παραδέχτηκε πως «η κατάσταση της Τσανακλείου δεν μας τιμά. Δηλώνω σήμερα εδώ ότι εργαζόμαστε στενά με τον Μητροπολιτικό Δήμο προκειμένου να εντάξουμε την αποκατάσταση της Σχολής στο ΕΣΠΑ προκειμένου ο χώρος να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει και όπως έχει ανάγκη η Κομοτηνή, η Περιφέρειά μας». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηναίων , Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως «είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να ασχοληθούμε με την Τσανάκλειο, για την οποία ούτως ή άλλως έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρεις περίπου μήνες ένα αγώνα εύρεσης χρηματοδότησης και είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο ώστε να αποδώσουμε αυτό το κτίριο στην πόλη ως ελάχιστη υποχρέωσή μας».

 

Και για την ιστορία της Τσανακλείου

Όσον αφορά την ιστορία του κτιρίου, είναι γνωστό ότι ο Νέστωρ Τσανακλής, μεγάλος Κομοτηναίος καπνέμπορος, απόδημος στο Κάιρο, χρηματοδότησε το 1907 την ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου. Ονομάστηκε Τσανάκλειος σχολή προς τιμήν του ευεργέτη της πόλης, ο οποίος έστελνε το ποσό των 200 χρυσών λιρών για τη μισθοδοσία των δασκάλων της ελληνικής κοινότητας για αρκετά χρόνια. Για την οικοδόμηση της Ελληνικής Αστικής Σχολής του παραχωρήθηκε ο χώρος του τότε Δημοτικού Κήπου, μπροστά στο ποτάμι της πόλης. Η σχολή δεν πρόλαβε να λειτουργήσει όπως θα ήθελε ο ίδιος ο δωρητής. Στεγάστηκαν όμως εκεί διαδοχικά το Ορφανοτροφείο (1919), η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1945), η Νομαρχία Ροδόπης (1945-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ως το 2000.

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr