Πρεμιέρα για το ιστορικό δράμα «Πέντε 5» του Β.Τσικάρα για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

28 Μαρτίου 202307:42

Η άγνωστη για πολλούς ιστορία του Ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης, τον Σεπτέμβριο του 1821, κατά το οποίο οι Τούρκοι σφαγίασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού, αναδεικνύεται μέσα από τη νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα. 
Πρόκειται για το ιστορικό δράμα «Πέντε 5», με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία του σεναριογράφου- σκηνοθέτη για την ελληνική Επανάσταση και το οποίο κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου. 
«Την απόφαση να κάνω μία κινηματογραφική τριλογία για το 1821, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την πήρα πριν από περίπου δέκα χρόνια. Στόχος μου ήταν μέσα από αυτήν, να καταδείξω ιστορίες, θέματα και γεγονότα της περιόδου εκείνης από τον βορειοελλαδικό χώρο και δη από τη Μακεδονία και τη Θράκη», δηλώνει ο Βασίλης Τσικάρας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Μετά τις ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία», που αναφέρονται στην επανάσταση στη Μακεδονία, έρχεται το «Πέντε 5» που αφορά στην επανάσταση στην Θράκη και συγκεκριμένα στο ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης. «Μόλις το 1980 αναγνωρίστηκε το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, ένα συνταρακτικό γεγονός, που δυστυχώς δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες. Μέσα από αυτήν την ταινία θέλω να κάνω γνωστή αυτήν την ιστορία, με αφορμή την οποία αγιοποιήθηκαν και οι πέντε νεομάρτυρες της Σαμοθράκης, των οποίον η μνήμη τιμάται μέχρι σήμερα», αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Από αυτούς μάλιστα, πήρε και το όνομά της η ταινία. «Το πέντε αφορά στους πέντε νεομάρτυρες του νησιού οι οποίοι βασανίστηκαν από τους Τούρκους όταν επέστρεψαν στο νησί της το 1836. Νωρίτερα, την άνοιξη του 1821, οι πέντε δημογέροντες αποφάσισαν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα από το νησί και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής και έτσι για τρεις μήνες επικρατεί ειρήνη. Στο τέλος αυτής της περιόδου όμως, στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη περικυκλώνεται από είκοσι πολεμικά πλοία, εισβάλλουν στο νησί περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες και σφαγιάζουν περίπου 8.000 ανθρώπους», λέει ο κ. Τσικάρας.
Ο Βασίλης Τσικάρας ήρθε σε επαφή με τα συγκεκριμένα θέματα, με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα που έκανε για κάποια ιστορικά ντοκιμαντέρ για την εκκλησιαστική τηλεόραση 4Ε. Πολλά χρόνια μετά και έπειτα από διάφορες συγκυρίες, αποφάσισε να κάνει τις ταινίες αυτές, τις οποίες στήριξαν η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Δήμος Ορεστιάδας, ο Δήμος Σουφλίου, η ΠΕΔΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και περίπου 150 χορηγοί.

Με Χολιγουντιανό πρωταγωνιστή και πλούσιο καστ δεκάδων ακόμη ηθοποιών

Το «Πέντε 5» είναι ένα ιστορικό δράμα, που αναφέρεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Στοιχεία μυθοπλασίας υπάρχουν σε μέρος των διαλόγων και των σχέσεων που μπορεί να έχουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές. «Αυτό που θα δει το κοινό είναι η αληθινή ιστορία με τα πραγματικά γεγονότα και τις ακριβείς ημερομηνίες, στοιχεία τα οποία ελέγχθηκαν από ιστορικούς πριν γραφτεί το σενάριο», εξηγεί.
Ανάμεσα στο πλούσιο cast με πάρα πολλούς καταξιωμένους ηθοποιούς με σημαντική δράση στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχωρίζει ο Χολιγουντιανός σταρ Manu Bennett, γνωστός -μεταξύ άλλων, από τις ταινίες Spartacus, Hobbit και Arrow. «Ο ίδιος δέχτηκε να παίξει γιατί θεώρησε ότι είναι κάτι …καρμικό, δεδομένου ότι είναι φιλέλληνας και επιπλέον στην ταινία Spartacus υποδύεται έναν Θρακιώτη επαναστάτη», αποκαλύπτει ο κ. Τσικάρας. Τονίζει ακόμη το γεγονός ότι πρόκειται για μία ελληνική παραγωγή, που στηρίχθηκε σε ελληνικές πλάτες και χέρια Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ο συνολικός χρόνος για την ολοκλήρωση της ταινίας ήταν πέντε χρόνια. Τα γυρίσματα έγιναν το 2021 στα παράλια του Έβρου, αλλά και σε διάφορες ορεινές και ημιορεινές περιοχές από το Σουφλί μέχρι τη Μεσημβρία. Στην Αλεξανδρούπολη η ταινία προβάλλεται ήδη με απανωτά sold out, ενώ υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες προβολές για δεκαπέντε ακόμη πόλεις, με στόχο να ταξιδέψει σε ακόμη περισσότερες. Στη Θεσσαλονίκη η πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη στις 20:30 στον Κινηματογράφο «Κολοσσαίον».

Βαρβάρα Καζαντζίδου

Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

 

Αρθρογράφος