«Πονοκέφαλος» οι διατροφικοί κίνδυνοι

12 Ιουνίου 201909:30

Το ερώτημα «τι τρώμε» παραμένει σημαντικό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές κρίσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Δύο στους πέντε Ευρωπαίους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν και για τους περισσότερους –συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες, όπως η τιμή, η γεύση και η θρεπτική αξία– η ασφάλεια διαμορφώνει τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των τροφίμων και στην Ελλάδα εφόσον το 39% των ερωτωμένων πανελλαδικά απάντησε ότι ενδιαφέρεται προσωπικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Πρόκειται για μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη.

Από κράτος σε κράτος διαφοροποιούνται οι διατροφικοί κίνδυνοι που ανησυχούν τους πολίτες κατά προτεραιότητα. Ομως, τρία θέματα ανησυχούν ιδιαίτερα τους περισσότερους πολίτες όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη: η μη ορθή χρήση αντιβιοτικών και ορμονών στα εκτρεφόμενα ζώα, ποσοστό 44% των απαντήσεων, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, 39% των απαντήσεων και τα πρόσθετα τροφίμων 36% των απαντήσεων. Στην Ελλάδα αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες είναι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (67% των απαντήσεων – υπήρχε η δυνατότητα πολλαπλής απάντησης) και οι ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (52% των απαντήσεων). Το 44% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τα πρόσθετα ή τις αρωματικές ουσίες στα τρόφιμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι ανησυχεί για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ποτά.

Πάντως, φαίνεται ότι οι Ελληνες ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια των τροφίμων από τον μέσον όρο των Ευρωπαίων καταναλωτών. Το 31% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, απάντησε ότι η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημά του όταν διαλέγει τρόφιμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 22%. Το 48% των Ελλήνων απάντησε ότι η ασφάλεια είναι κάτι που το απασχολεί όταν αγοράζει τρόφιμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%. Το 28% των Ευρωπαίων πολιτών δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς θεωρεί ότι είναι δεδομένη. Στην Ελλάδα, όμως, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο καχύποπτοι, αφού μόνο το 19% απάντησε ότι θεωρεί δεδομένο ότι τα τρόφιμα που πωλούνται είναι ασφαλή.

Ως προς το μέσο πληροφόρησης σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων, το 69% των ερωτώμενων πολιτών απάντησε ότι είναι η τηλεόραση, ακολουθούμενη από το Διαδίκτυο (εκτός των κοινωνικών δικτύων) στο 46%, τις εφημερίδες και τα περιοδικά (38%) και την οικογένεια, τους φίλους και γείτονες (37%). Οι νεότεροι στην ηλικία (15-24 ετών) ανέφεραν περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα ως μέσο πληροφόρησης (45%) σε αντίθεση με τους άνω των 55 ετών που απάντησαν ότι τα χρησιμοποιούν μόνο σε ποσοστό 10%. Η Ελλάδα ήταν ένα από τα τρία εκ των 28 κρατών-μελών όπου η πλειοψηφία των πολιτών (60%) απάντησε ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι γείτονες είναι μία σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους διατροφικούς κινδύνους. Το 93% πάντως των ερωτωμένων στην Ελλάδα εμπιστεύεται τους επιστήμονες για να μάθει για τους διατροφικούς κινδύνους.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr