Η πολιτική των παράλληλων δομών του Τουρκικού Προξενείου συνεχίζεται: Στόχος τώρα η υγεία!

9 Αυγούστου 201708:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαφαινόμενο σχέδιο τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη μέσα από την δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, υγιειονομικών, και κυρίως οικονομικών/εμπορικών), είναι κοινός τόπος η διαπίστωση ότι οι πιο εύρωστοι κύκλοι της ηγεσίας της μειονότητας ενθαρρύνουν κινήσεις εξωστρέφειας και διάχυσης στην ευρύτερη κοινωνία της Θράκης με βλέψεις πανελλήνιας «κάλυψης».

Έχοντας επισημάνει κατ’επανάληψη τους μηχανισμούς που λειτουργεί η υποκινούμενη από εξωχώριους κύκλους προπαγάνδα και έχοντας αναλύσει και τη στρατηγική των εμπνευστών της, βρεθήκαμε ακόμη μία φορά μάρτυρες μιας «πρωτόγονης» απόπειρας κατασυκοφάντησης του ελληνικού Κράτους και των υπηρεσιών υγείας  με εμφανείς στόχους και προφανείς παραλήπτες!

Πιο συγκεκριμένα, με ιδιαίτερα μελανά χρώματα προβάλλουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία την κατάσταση στη δημόσια υγεία της Ελλάδας. Με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, για ασθενείς από τον Έβρο που απευθύνονται σε νοσοκομεία της γειτονικής χώρας, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα δικά μας, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα έχουν σχεδόν καταρρεύσει. Επικρατεί έλλειψη προσωπικού λόγω οικονομικής κρίσης. Πολλοί ασθενείς έρχονται στο Εντίρνε για θεραπεία».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, που έχει τον τίτλο «Έλληνες ασθενείς αναζητούν γιατρειά στην Τουρκία», παρουσιάζει τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τους σκουριασμένους εξοπλισμούς και τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα.

Και καταλήγει το άρθρο λέγοντας ότι  «οι Έλληνες που έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε ξένες χώρες. Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, πολλοί ασθενείς αποτείνονται πλέον στο νοσοκομείο του Εντίρνε. Για εξετάσεις και φάρμακα, άρχισαν να προτιμούν χώρες όπως Σκόπια (στο κείμενο γίνεται αναφορά στο συνταγματικό όνομα των Σκοπίων) και Βουλγαρία.»

Είναι γνωστή η πολιτική της Άγκυρας η οποία από το  2012 έχει σχεδιάσει μία επιθετική πολιτική προσέλκυσης ασθενών σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Τουρκίας με το κάλυμμα του «ιατρικού τουρισμού» ενώ είναι γνωστοί οι μηχανισμοί για την εξυπηρέτηση των «ομογενών» από την Ελληνική Θράκη.

Η σταθερή απαξίωση (και ) του ελληνικού συστήματος υγείας πρέπει να συνδυασθεί και με την πολιτική που ακολουθούν οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου οι οποίοι και διοχετεύουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και γιατρούς την ευμετάβλητη μάζα ασθενών από το χώρο της μειονότητας.

Η προτροπή προς Έλληνες ασθενείς να νοσηλευθούν  για βραχεία ή μακρά νοσηλεία ή ακόμη και να χειρουργηθούν σε ιατρικές μονάδες στην Τουρκία συνιστά κινδύνους και για τους ίδιους τους ασθενείς…

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει αναδείξει αρκετές περιπτώσεις που κατέληξαν σε επιπλοκές και έτρεχαν μετά οι γιατροί της Κομοτηνής για να σώσουν ασθενείς από τα χειρότερα.

Τέλος, να επισημάνουμε, ότι έχει παρατηρηθεί και η παράνομη δραστηριότητα «επισκεπτών» θεραπευτών από την Τουρκία, που κινούνται στο χώρο των θεραπειών ειδικής αγωγής , οι οποίοι κινούνται κυρίως στη περιοχή Σαπών και Δήμου Αρριανών. Οι συγκεκριμένοι λογο/εργοθεραπευτές εκμεταλλευόμενοι τον τελευταίο χρόνο, την ασάφεια που επικρατεί στο χώρο της ειδικής αγωγής παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά της μειονότητας χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια πρωτόκολλα εφαρμόζονται και ποιες μέθοδοι ακολουθούνται.

Η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, οι αρμόδιοι Ιατρικοί Σύλλογοι καλό θα ήταν να εξετάσουν ad hoc τα παραπάνω (στο βαθμό που ευσταθούν) και ΟΦΕΙΛΟΥΝ να αναδείξουν τόσο το έργο που παράγεται στις κρατικές δομές υγείας όσο και την επάρκεια και επιστημονική κατάρτιση του συνόλου των γιατρών που εργάζεται στην περιοχή ασκώντας το λειτούργημά τους με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Τέλος, οφείλουν οι αρμόδιες αρχές κι υπηρεσίες να καταρτίσουν άμεσα ένα επιθετικό σχέδιο ενημέρωσης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο στον αστικό ιστό της Θράκης όσο και στις απομακρυσμένες περιοχές (Πομακοχώρια, Ροδόπη, συνοικισμοί Ρομά) προκειμένου να αντιμετωπισθούν με επάρκεια και αρκετά παραμελημένα περιστατικά συμπολιτών μας.

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δράσεις του Δ Σώματος Στρατού , τα στελέχη του οποίου προσφέρουν πολύ σημαντικές υγιειονομικές υπηρεσίες όλο το χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

 

 

Αρθρογράφος