Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα 40.000 καμμένα στρέμματα του Δάσους Δαδιάς

28 Ιουλίου 202209:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για όγδοη μέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα ενώ ταυτοχρονα, πάνω στα αποκαΐδια του δάσους, ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τεράστια ωστόσο η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

«Από την Πέμπτη αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», τόνισε χθες στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Για πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάργηση του φορέα διαχείρισης του πάρκου ένα χρόνο πριν και για το «δόγμα Μητσοτάκη» σύμφωνα με το οποίο η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι καθώς η πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη για 7η συνεχόμενη ημέρα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλώνεται σε δηλώσεις επικοινωνιακής διαχείρισης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο κ. Στυλιανίδης «“έσπευσε” την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς για να «συντονίσει» και αποχώρησε αφήνοντας πίσω τα μέχρι στιγμής 35.000 στρέμματα στάχτης και τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ενώ αύριο αναμένονται άνεμοι 7 μποφόρ στη περιοχή».

«Για μία ακόμη φορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το δόγμα Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της και τότε θα εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη να βγάλουν selfie στα καμένα και να μοιράζουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στή συνέχεια είχαμε την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στην Ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το δάσος της Δαδιάς όπου σύμφωνα με την οποία:

«Αν ζούσε ο βαρόνος Μυγχάουζεν, θα ωχριούσε μπροστά στα ψεύδη που συστηματικά εφευρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ασκεί αντιπολίτευση. Η σημερινή ανακοίνωσή του για το δάσος της Δαδιάς είναι ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της πολιτικής ψευδολογίας, στην οποία καταφεύγει απελπισμένα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ασύστολο ψεύδος ότι δήθεν «η κυβέρνηση κατάργησε τον φορέα διαχείρισης του πάρκου» απαντούμε με την αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους φορείς με τη Μονάδα Διαχείρισης Δ’ Έβρου και Δαδιάς, ώστε οι παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία του να πιάνουν τόπο. Έτσι:

– Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Κυβέρνηση διέθεσε για την πυρασφάλεια του δάσους της Δαδιάς το ποσό των 500.000€, με το οποίο διανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων, όπως επίσης συντηρήσαμε και διαπλατύναμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 440 χιλιομέτρων. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν ετησίως από 25 έως 33 χιλιάδες ευρώ. Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους.

– Τα μέτρα αυτά, όπως επιβεβαιώνουν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Σουφλίου, ο Περιφερειάρχης, κυρίως όμως οι κάτοικοι της περιοχής, συνετέλεσαν καταλυτικά στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τις παρθένες εκτάσεις του δάσους.

– Τα έργα πρόληψης στη Δαδιά, υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στο πλαίσιο των εκτεταμένων προληπτικών καθαρισμών ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων «Antinero», οι οποίοι γίνονται για πρώτη φορά.

– Από τον Μάιο εκτελούνται παρόμοια έργα πυρασφάλειας σε 100 δασικές περιοχές όλης της Ελλάδας, συνολικής χρηματοδότησης €72 εκατ. με τα οποία διανοίγονται 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών κι αφαιρείται η καύσιμη ύλη από περίπου 80.000 στρέμματα δάσους.

Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής θεσμική ενημέρωση ενώ είναι προφανές ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ΠΑΜΘ να “ρίξει” επικοινωνιακά τους τόνους, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές τοπικών θεσμικών παραγόντων αλλα και επιστημόνων στον τρόπο διαχείρισης αυτής της ολέθριας οικολογικής καταστροφής.

Για έβδομη ημέρα καίγεται ο Έβρος – 34.000 στρέμματα έγιναν στάχτη (video)

Αρθρογράφος