Πλεύρης σε ΣΚΑΪ: Από Οκτώβριο και σε δύο φάσεις τα επικαιροποιημένα εμβόλια

13 Αυγούστου 202209:14

Σε δύο φάσεις θα γίνει η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορωνοϊό έως το τέλος του χρόνου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες και «από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πάντως, πως όσοι κινδυνεύουν τώρα, δεν πρέπει να περιμένουν και γι’ αυτό υπάρχει σύσταση για τους πολίτες άνω των 60 και για τις ευάλωτες ομάδες να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση.

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση».

-Για την καταγραφή των θανάτων

«Λοιπόν, πρώτα από όλα δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο καταγραφής ως καταγραφή.

Αυτό το οποίο γίνεται και θα αναφέρονται όλα τα άτομα, αυτή τη στιγμή έχει γίνει έρευνα και στο Λαϊκό έκανε ο κύριος Σύψας στο Λαϊκό και σε άλλα νοσοκομεία, και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι πέθαναν από άλλα αίτια και απλώς ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Και το ότι δεν πέθαναν από τον κορονοϊό προκύπτει ότι δεν χρειάστηκε να πάρουν θεραπεία καθόλου για τον κορονοϊό.

Ακούστε ποια είναι η βασική διαφορά σήμερα. Η βασική διαφορά τώρα είναι ότι στις μεταλλάξεις Όμικρον και ειδικά αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά, η οποία δεν υπήρχε στην πρώτη φάση.

Στην πρώτη φάση δεν είχαμε τόσο μεγάλη διασπορά, οπότε ακολουθούνταν ένα μοντέλο το οποίο αυτό μοντέλο έλεγε ότι άπαξ και έχεις μπει σε πτέρυγα Covid οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία επειδή υπάρχει και το αίτιο Covid καταγράφεται.

Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή; Δεν ερχόμαστε να πούμε ότι δεν θα αναφέρουμε θύματα, επειδή το άκουσα και αυτό. Προσθέτουμε δείκτες ώστε να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία.

Και να ξεκαθαρίσω κάτι, εμάς μας νοιάζει η επιδημιολογική εικόνα. Επιδημιολογική εικόνα είναι να έχουμε σωστή καταγραφή. Αυτή τη στιγμή λόγου χάρη το να υποκαταγράφονται περιπτώσεις θανάτων από εμφράγματα λόγου χάρη ή ογκολογικά περιστατικά δεν βοηθούν την επιδημιολογική εικόνα.

Το να πούμε ότι έχουμε Χ αριθμό νεκρών, από αυτό τον Χ αριθμό οι τόσοι αποδίδονται ευθέως στον Covid, οι υπόλοιποι που πάλι θα αναφέρονται γιατί άκουσα ότι πηγαίνουμε να αποκρύψουμε.

Όμως αυτομάτως θα δίνουμε πολύ καλύτερη πληροφόρηση.

Από την αρχή, αν δείτε στις αναφορές τις αναλυτικές τις οποίες κάνει ο ΕΟΔΥ αναφέρονται και τα συνοδά τα οποία τυχόν είχαν οι ασθενείς. Απλώς δεν έχουν το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Εμείς το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Ερχόμαστε απλά τώρα και λέμε ότι θα πρέπει με τον δείκτη που προστίθεται, με τον δείκτη δηλαδή των αιτιών που υπάρχουν να έχουμε μια καταγραφή η οποία θα αποδίδει ακριβώς το τι συμβαίνει. Ότι έχουμε θανάτους από Covid έχουμε και θανάτους με Covid.

Δηλαδή άλλο είναι το αίτιο του θανάτου και απλώς ο άτυχος αυτός άνθρωπος συγχρόνως νοσούσε και από Covid, ήταν θετικός στον Covid».

-Για την πορεία της πανδημίας

«Προσέξτε τι γίνεται, πρώτα από όλα να δούμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ακόμα και από τον περσινό χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πληθυσμό που σε μεγάλο βαθμό έχει εμβολιαστεί, είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον. Έχει νοσήσει αρκετός κόσμος, έχουμε αντιικά φάρμακα, εξυπηρετούνται 500 συνάνθρωποί μας καθημερινά με αντιικά. Έχουμε καλύτερα πρωτόκολλα.

Άρα είμαστε σε μια φάση που γνωρίζουμε καλύτερα τον κορονοϊό. Παράλληλα, το τελευταίο κύμα και αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση έδειξε ότι δεν είχαμε πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είχαμε πίεση στις απλές κλίνες.

Συνεπώς πάμε να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που ήδη έχουν γίνει συναντήσεις και με ιδιωτικές κλινικές, ότι από το Σεπτέμβριο θέλουμε να μπουν περισσότερο οι ιδιωτικές κλινικές κρατώντας περιστατικά και δίνοντας απλές κλίνες.

Είναι έτοιμες γιατί πλέον αυτή τη στιγμή και τα περιστατικά τα οποία βγαίνουν, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση εννοούμε όπως ήταν αυτό το κύμα, είναι κατά βάση νοσηλείες που χρειάζονται απλές κλίνες. Δεν χρειάζονται πολύ μεγάλες παροχές οξυγόνου όπως χρειαζόμασταν ως τώρα.

Με αποτέλεσμα ήδη τις είχαμε χρησιμοποιήσει τις ιδιωτικές κλινικές, τώρα θα τις χρησιμοποιήσουμε παραπάνω για να μην πιεστεί το ΕΣΥ.

Έως τώρα είχαμε ένα μοντέλο το οποίο οτιδήποτε έβγαινε Covid θέλαμε να πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που υπήρχαν που είχαμε πάρει ολόκληρες μονάδες.

Πλέον θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό συνολικά με χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου που μπορεί να αντιμετωπίζεται. Δηλαδή κάποια έγκυος αυτή τη στιγμή, αν βγει θετική σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο, θα πρέπει να πάει σε δημόσιο.

Εμείς θέλουμε πλέον τη συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μην πιέζονται οι απλές κλίνες στο ΕΣΥ».

-Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε σε μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας. Θα υπάρχουν συστάσεις όπως υπάρχουν και τώρα για χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όπου είναι κλειστοί χώροι, αλλά δεν είναι στη βούλησή μας να γυρίσουμε σε μέτρα περιορισμού που ζήσαμε ως χώρα.

Αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνετε περιμένουμε να δούμε συνολικά. Εγώ σας λέω ότι αρχικά η πρόθεσή μας, η πρόθεσή μας συνολικά είναι να μην πάμε σε υποχρεωτικότητες. Ούτε αυτό αν έχει να κάνει με μετρικούς περιορισμούς, είτε αν έχει να κάνει με χώρους που δεν θα μπορούν να είναι προσβάσιμοι, δεν είναι αυτή η επιθυμία μας.

Η επιθυμία μας είναι να υπάρχουν συστάσεις, προφανώς θα γίνει και το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο ειδικά που λέτε για τα σχολεία και θα έρθουμε σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων να δούμε πως θα είναι και η επιδημιολογική εικόνα.

Αλλά σαν φιλοσοφία θέλουμε να πάμε σε συστάσεις ειδικά στον πληθυσμό ο οποίος κινδυνεύει.

Ο βασικός δείκτης που αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε είναι το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας και οι αποφάσεις που σας λέμε που προσανατολιζόμαστε έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βλέπουμε ότι όσο περνάει η πανδημία δεν βγάζει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, οπότε οι απλές κλίνες είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Άρα στο βαθμό που δεν θα πιεζόμαστε και δεν θα χρειαστούμε βαριές νοσηλείες δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα. Όμως αυτό είναι δυναμικό, συνδυάζεται ακριβώς με την πίεση».

-Για τα εμβόλια

«Αυτή τη στιγμή και η συνολική πολιτική των εμβολίων κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η φάση η οποία βρισκόμαστε τώρα όπου υπάρχει σύσταση για άνω των 60 και για ευάλωτες ομάδες. Εκεί αυτοί οι άνθρωποι τους βοηθάει πάρα πολύ να κάνουν το εμβόλιο γιατί τα υπάρχοντα εμβόλια, όχι τα επικαιροποιημένα προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.

Και από εκεί και πέρα ήδη γίνονται οι διαδικασίες και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες, ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου σε δύο φάσεις θα έχουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια πρώτα της μετάλλαξης Όμικρον και μετά.

Η μια φάση αφορά επικαιροποιημένα για την Όμικρον και υπάρχουν και τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που στοχεύουν στην 4 και στην 5.

Οι εταιρείες τώρα έχουν καταθέσει τους φακέλους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες, θεωρούμε ότι από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν.

Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον πληθυσμό τώρα και συνδυάζεται με αυτό που ρωτήσατε για την 4η δόση ο οποίος κινδυνεύει, είναι ευάλωτος, δεν πρέπει να περιμένει, πρέπει να πάει τώρα να εμβολιαστεί γιατί προστατεύεται από τη βαριά νόσηση.

Είμαστε πολύ υψηλά στην 3η δόση που είναι πάρα πολύ σημαντικό, στην 3η δόση είμαστε πάρα πολύ υψηλά. Στην 4η δόση πράγματι επειδή υπάρχει μια συνολική κουβέντα ότι υπάρχει κόσμος που έχει νοσήσει, κόσμος που περιμένει το Σεπτέμβριο ενδεχομένως τα επικαιροποιημένα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, υπάρχει μια διστακτικότητα το οποίο το θεωρούμε φυσιολογικό ως ένα βαθμό και για αυτό το λόγο εντείνουμε κυρίως την προσπάθεια στις ευαίσθητες κατηγορίες άνω των 60 και σε όσους έχουν συνοδά προβλήματα».

 

Αρθρογράφος