Ποιός είπε στον κ. Άδ. Γεωργιάδη ότι “ο Έβρος είναι καλά φυλαγμένος”;

4 Οκτωβρίου 201907:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εσχάτως είχε ισχυρισθεί αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ότι : «η εικόνα με τις βάρκες που πάνε 100 – 200 ταυτόχρονα, είναι εικόνα εισβολής, δεν είναι εικόνα μεταναστευτικού ρεύματος» μας διαβεβαίωσε ότι “Στον Έβρο είναι μια χαρά τα πράγματα. Στον Έβρο δεν περνάει πλέον κανένας. … Ο Έβρος είναι γενικά καλά φυλαγμένος. ….Στην θάλασσα δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολη η φύλαξη και υπάρχει το πρόβλημα. (δείτε στο βίντεο την δήλωση στο 16:45)

Σε μία λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση του “μεταναστευτικού” έχουν υποπέσει και άλλα κυβερνητικά στελέχη , τα οποία φαίνεται ότι δεν διαθέτουν ενιαία πληροφόρηση από τους συνεργάτες τους! Για παράδειγμα, τα τελευταία 24ωρα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος έχει υποστηρίξει, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι το 75% των εισερχομένων στην Ελλάδα είναι μετανάστες, προερχόμενοι από την Αφρική και το Αφγανιστάν, επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι το 65% είναι Αφγανοί, 15% προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και οι -ελάχιστοι- υπόλοιποι είναι Σύροι.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η είσοδος λαθρομεταναστών και πολύ λίγων προσφύγων είναι καθημερινό φαινόμενο στο νομό Έβρου και φαίνεται ξεκάθαρα πως παρά τις συνεχείς συλλήψεις διακινητών, η κατάσταση δεν μπορεί αυτή την στιγμή να ελεγχθεί.Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που κατέγραψαν και δημοσίευσαν Αλγερινοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι ανενόχλητοι πέρασαν πάνω από τον φράχτη στον Έβρο, στο ύψος του χωριού Καβύλη της Ορεστιάδας. Όλα αυτά εξάλλου, όπως και η είσοδος με βάρκες από τον ποταμό Έβρο, συμβαίνουν καθημερινά και δεν αποτελούν καμιά έκπληξη για κανέναν.

Είχε επισημανθεί σε παλαιότερη ανάλυσή μας τον Ιούνιο του 2019, η ανησυχία που διακατέχει τον ντόπιο πληθυσμό της ΑΜΘ αλλά και τους ειδικούς ασφαλείας από την διάσταση που λαμβάνει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή μας, καθώς παραπέμπει πλέον σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα διεθνή δίκτυα διακίνησης μεταναστών τα οποία και συνδέονται με το διεθνικό και διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα αλλά και με δομές του ριζοσπαστικού ισλάμ και των τζιχαντιστών.

Ενα άλλο σημείο που έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις Αρχές είναι το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιων διαδρομών μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στον Εβρο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα έχει ζητήσει από τον Frontex τη μετακίνηση σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο προς το Θρακικό Πέλαγος.

Οι οχλήσεις και διαμαρτυρίες αστυνομικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. προς την κεντρική κυβέρνηση, την φυσική και πολιτική ηγεσία είναι έντονες και καθημερινές

Από τον Απρίλιο του 2019 ένα ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές ήταν η αύξηση στον αριθμό «των υπηκόοων τρίτων χωρών που διήλθαν τα σύνορα προς τη χώρα μας» το 2018 ο οποίος και ήταν αυξημένος κατά 170% όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σύνορα.Ενώ, δηλαδή, το 2017 στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν εντοπιστεί 5.651 πρόσφυγες και μετανάστες, το 2018 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε 15.266 το 2018.

Άλλωστε και τα στοιχεία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 παράνομα στην Ελλάδα από τον Εβρο και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές θα λάβουν 31,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι προσωρινές υπηρεσίες που προσφέρονται στους μετανάστες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διερμηνεία και η σίτιση, αλλά και η βελτίωση της υποδομής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Εβρου. (σ.σ. δυστυχώς δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για το πώς και σε ποιούς  αυτά τα εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες )

Προσφάτως,τον Σεπτέμβριο του 2019, και πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα περάσματα του Έβρου φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τα δίκτυα των διακινητών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελιχθούν σε “ανταγωνιστική πύλη εισόδου παρατύπων μεταναστών” με αυτές του Αιγαίου
 αν και υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με την “δημιουργική λογιστική” που ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι κρατικές αρχές ως προς την καταγραφή των μεταναστευτικών/ροών χωρίς αυτό να μειώνει την σημασία του φαινομένου.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, από τους 17.000 παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη τους πρώτους μήνες του 2019, οι 7.800 πέρασαν από την Ελλάδα, ενώ κατά τι λιγότεροι (7.202) ήταν όσοι πέρασαν από τα σύνορα της Ισπανίας.Ο κύριος όγκος των μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας είχε ως πρώτο σταθμό τη Λέσβο (39%), τα Δωδεκάνησα (28%), τη Σάμο (22%) και τη Χίο (11%). Στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

Στο μεταξύ, αύξηση της τάξεως του 9% κατέγραψαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος τον Αύγουστο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του 2019, «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,σύμφωνα με την ΕΕ.Όπως γνωστοποίησε η Frontex, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που πέρασαν στην Ευρώπη τον Αύγουστο ήταν 12.900. Οι 9.300, το 75% δηλαδή του συνολικού αριθμού, έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Για τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, οι μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 – με τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων να ανέρχεται στους 38.300.Τέλος, για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκη, επισημαίνει ότι 2 στους 5 ήταν από το Αφγανιστάν.

Το ερώτημα λοιπόν που μένει ν’απαντηθεί αφορά στο ποιός ή ποιοί τελικώς ενημερώνουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τους κυβερνητικούς υπουργούς και τους λοιπούς αρμοδίους, κι εν τέλει την κοινή γνώμη, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί ειδικά στην ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ….

Παράλληλα, χρησιμότερο θα ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντικινήτρων στην έλευση παράνομων μεταναστών, ώστε οι τελευταίοι να πάψουν να θεωρούν την Ελλάδα εύκολη πύλη σε έναν παράδεισο δωρεάν παροχών.

Αρθρογράφος