Ποιός είναι ο ρόλος της ΠΕΚΕΜ/ Bakeş στην Θράκη;

8 Οκτωβρίου 202222:51

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Μην ψάχνεις πια αλλού… Ενας Πρόξενος, ένα κόμμα, πέντε σύλλογοι και ένα κέντρο εθνικισμού όπως η ΠΕΚΕΜ οδηγούν την Μειονότητα σε καταστροφή… Δέκα πληρωμένοι πράκτορες ξένων συμφερόντων ρουφούν το αίμα των ανθρώπων μας”….

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την συνομιλία μας ένας Θρακιώτης διανοούμενος της Μειονότητας που πλέον έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο λόγω ηλικίας αλλά και ιδιοσυγκρασίας, δείχνοντάς μας, ίσως, την τελευταία ψηφίδα που , ενδεχομένως, συμπληρώνει την υπόθεση των ΔΕΚΑΕΠΤΑ 17 διωκτών του Komotinipress κι εμού προσωπικώς.

Μήπως κρύβεται στην ΠΕΚΕΜ/ Bakeş («Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi») η λύση του αινίγματος; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι (μόνον) οι μεμονωμένοι εκφραστές ενός εθνικιστικού αφηγήματος και οι μηχανισμοί του ισλαμοφασιστικού και ακροδεξιού ΚΙΕΦ αλλά η αδιαφανής και άγνωστη λειτουργία της ΠΕΚΕΜ – Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία “Η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης από το 2007 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα παράγει σημαντικό έργο στην προώθηση της έρευνας για την Μειονότητα, την επιμέλεια εκδόσεων σχετικών με μειονοτικά ζητήματα και άλλων δράσεων σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Στο εκδοτικό της εγχείρημα προστέθηκε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν οι ντόπιοι μειονοτικοί για να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου και της κοινότητας, αλλά και όποιος άλλος έχει ενδιαφέρον για τη Θράκη και τα μειονοτικά”

Προστρέχοντας για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΠΕΚΕΜ διαπιστώνουμε ότι αυτή δεν έχει ενημερωθεί την τελευταία δεκαετία αλλά παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον η μελέτη του καταστατικού της, συνταχθέν εν έτει 2008, όπου ανάμεσα στους σκοπούς της αναφέρεται και η “ανάδειξη του τουρκικού πολιτισμού“.

TUZUK_PEKEM_BAKES

THE_STATUTE_OF_PEKEM_CEFOM

KATASTATIKO_PEKEM

Η δημοσιογραφική κι ερευνητική καταγραφή των δράσεων είναι γνωστή κι εύκολα ανιχνεύσιμη τόσο στην σχετική βιβλιογραφία όσο και στις βάσεις δεδομένων του διαδικτύου ενώ κι εμείς στο Komotinipress έχουμε αφιερώσει ιδιαίτερο χώρο στην προκαθημένη της ΠΕΚΕΜ κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ και τις δραστηριότητές της..

Τρία ήταν, όμως, τα σημεία που κίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας: α).Η διαφαινομένη εμπλοκη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στην στελέχωση του “Ερευνητικού Κέντρου” του ΠΕΚΕΜ β) η διασυνδετήριος σχέση του με τις παρακρατικές δομές της Άγκυρας γ)η προώθηση συγκεκριμένων προσώπων στη τοπική πολιτική σκηνή.

Πιο συγκεκριμένα:

Προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον η παρουσία ένος κεντρικού προσώπου, με τον ρόλο του συντονιστή του Ερευνητικού Κέντρου της ΠΕΚΕΜ, του İbrahim Trakyalı ο οποίος ετύγχανε (συνταξιούχος) υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής με κεντρικό συντονιστικό ρόλο κι αμετακίνητη θέση στις “διαβιβάσεις της πίσω αυλής του Προξενείου”. [σσ: στην αργκώ της Μειονότητας γίνεται αναφορά στην υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ]

Το Ερευνητικό Κέντρο της ΚΕΠΕΜ έχει αναπτύξει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • 1. Δημιουργία Αρχείου με την αρχειοθέτηση 36 μειονοτικών εφημερίδων και 39 περιοδικών από Ελλάδα και Βαλκάνια, αποδελτίωση, ψηφιοποίηση δημοσιευμάτων με αναφορές σε μειονοτικά θέματα
  • 2. Ίδρυση βιβλιοθήκης με περισσότερα από 1840 βιβλία που έχουν εκδοθεί σε 5 γλώσσες με βασικό θέμα την “Δυτ. Θράκη” και την “τουρκική μειονότητα” και περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα.
  • 3. Ίδρυση κέντρου επικοινωνίας και βάσης δεδομένων με πανεπιστημιακά ιδρύματ του εξωτερικού με τα οποία υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία για θεματικές ενότητες που αφορούν στα μειονοτικά ζητήματα. Στον βασικό πυρήνα αυτού του κέντρου περιλαμβάνονται: 215 δομές που συνδέονται με πανεπιστήμια και ακαδημαϊκές δομές της Τουρκίας, 49 πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας, 40 ιδρύματα και ΜΚΟ, μεμονωμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.
  • 4. Δημιουργία Αρχείου με 450 πανεπιστημιακές διατριβές που έχουν βασισθεί σε στοιχεία που έδωσε η ΠΕΚΕΜ στους συντάκτες τους καθώς και χιλιάδες άρθρων που αναφέρονται σε μειονοτικά ζητήματα
  • 5. Λειτουργία Τμηματος Ψηφιακών Μέσων με την έκδοση και cd’s και άλλου εποπτικού υλικού
  • 6. Τμήμα Εκδόσεων της ΠΕΚΕΜ (μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει 10 βιβλία, ανάμεσά τους και μία εγκυκλοπαίδεια)
  • 7. Κέντρο Τεκμηρίωσης με περισσότερα από 30.000 αρχεία υλικού σχετικά με την εκπαίδευση, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τα έθιμα. κοινωνική δομή της μειονότητας
  • 8. Δημιουργία Αρχείου με 110+ καταστατικά πολιτιστικών συλλόγων που ιδρυθήκαν στην Θράκη τα οποία έχουν μεταφρασθεί και στα τουρκικά.

Ο İbrahim Trakyalı και η ΠΕΚΕΜ διά της κ. Περβίν Χαϊρουλλαχ , όπως προκύπτει από την δημόσια και δημοσιοποιηθείσα δράση τους, συνδέονται με πρόσωπα που είτε είναι εγκάθετοι του Προξενείου είτε σχετίζονται με τις δομές του τουρκικού παρακράτους που καλλιεργούν αλυτρωτικές βλέψεις όπως είναι ο σύλλογος BTTD αλλά και ο εκτελεστικός του βραχίονας όπως λχ η οργάνωση YUNTURK.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις του τουρκικού παρακράτους είναι η προώθηση του σχεδίου “ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ πολιτιστικής αυτονομίας” με απώτερο σκοπό την κατάργηση του τριπτύχου της Μειονότητας και της πλήρους τουρκοποίησής της.

Εγείρονται αρκετά ερωτήματα σχετικά με την αδιαφανή λειτουργία της ΠΕΚΕΜ που φαίνεται ότι λειτουργεί ως ένας μηχανισμός τεκμηρίωσης κι επεξεργασίας πληροφοριών που ξεπερνάει τα όρια μιας πολιτιστικής ένωσης ή ενός συλλόγου και ενδεχομένως είναι η ΚΟΡΥΦΗ της ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ των συλλόγων της Μειονότητας..

Η δράση άλλωστε των προβεβλημένων μελών της (εφ)άπτεται και με τις επιδιώξεις της τουρκικής διπλωματίας ενώ και στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας είδαμε ότι ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ο κ. Τζεμήλ Καπζά (πρώην δήμαρχος Μύκης, πρώην πρόεδρος ΠΕΚΕΜ) με τον περιφερόμενο ιδιώτη θεολόγο κ. Ιμπραήμ Σερήφ και τον γνωστό από τις επιθέσεις του στο Komotinipress κι εμένα προσωπικός, το alter ego του Μουράτ Ομέρογλου, κ. Ιλχάν Ταχσίν. Ας μην ξεχνάμε και την δράση της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ εντός κι εκτός Ελλάδας

Τα ερωτήματα,λοιπόν, που η μελλοντική έρευνα καλείται ν’απαντήσει συνοψίζονται στα εξής:

  • Τελικώς ποιοί είναι οι πραγματικοί σκοποί της ΠΕΚΕΜ;
  • Γιατί δημιουργήθηκε το 2008;
  • Γιατί το Προξενείο έστειλε τον υπάλληλό του Ιμπραήμ Τρακιαλί να το οργανώσει και να αναλαβει ρόλο συντονιστή;
  • Ποιός ο ρόλος της ΠΕΚΕΜ στην επιβολή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής της γείτονος στην Θράκη;
  • Ποιός είναι ο ρόλος της ΠΕΚΕΜ στην δράση των παρακρατικών δομών της Άγκυρας στην Θράκη;
  • Εμπίπτει η αναφορά για “τουρκικό πολιτισμό” του καταστατικού της ΠΕΚΕΜ στις απαγορεύσεις του Αρείου Πάγου για την χρήση του όρου “Τούρκος, Τουρκικός κλπ” όπως φαίνεται ότι αναφέρεται στο καταστατικό της συγκεκριμένης αστικής εταιρείας που δρα εν Ελλάδι;
  • Μήπως πρέπει να γίνει παρέμβαση της Πολιτείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας;
  • Μήπως πρέπει να εξετασθεί ο ρόλος μελών της ΠΕΚΕΜ στην υπονόμευση του ρόλου της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις μέσα από την διεθνή δράση της;

Άρειος Πάγος: Η Απόφαση 840 / 2021 που απέρριψε την αναίρεση της ΤΕΞ

Αρθρογράφος