Ποιός φοβάται την ελεύθερη κι ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Θράκη;

22 Σεπτεμβρίου 202212:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σταύρος Μαλιχούδης, Σταυρούλα Πουλημένη, Θοδωρής Χονδρόγιαννος Τάσος Σαραντής, Χρήστος Αβραμίδης, Φωτεινή Λαμπρίδη, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Νίκος Αρβανίτης, Θανάσης Κουκάκης….

Οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι, στοχοποιήθηκαν μέσα στο 2022 ,-ο καθένας για διαφορετικούς λόγους- , απειλήθηκαν ,εκδιώχθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολυπλόκαμη κι απρόσωπη Εξουσία ενώ έγιναν δέκτες νομικών απειλών και πιέσεων μόνον επειδή πραγματοποιούν ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι οι Συνάδελφοι Δημοσιογράφοι την ίδια στήριξη από θεσμικούς εκπροσώπους του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος της Χώρας, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις εξ’αρχής και συμπαρίστανται με κάθε τρόπο όχι μόνον σε όλους όσοι ζήτησαν την συνδρομή τους αλλά κι

Η αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής, η μη γνωστοποίηση της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και οι εκδικητικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδίων, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

“Η Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και η Ελευθερία του Τύπου”

Επιπλέον, μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι διώξεις δημοσιογράφων σε υποθέσεις SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) για έρευνες ή κριτική που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Στόχος των διώξεων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εκφοβισμός και η ηθική και οικονομική εξόντωση των εναγόμενων δημοσιογράφων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τον περασμένο μήνα, η ΕΕ παρουσίασε λεπτομερώς τους φόβους της για το τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου. Η έκθεση απηχούσε τις ίδιες ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι δημοσιογράφοι και οι ομάδες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης: αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων, επιδείνωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος, πιθανή πολιτική επιρροή στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Κομισιόν: Σύσταση στην Ελλάδα να διασφαλιστεί νομικά η βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων

Την ίδια ώρα οι σημαντικότεροι διεθνείς  δημοσιογραφικοί οργανισμοί οπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ (ECPMF) το OBC Transeuropa κ.ά καταδικάζουν κάθε ενέργεια σε βάρος των Ελλήνων δημοσιογράφων και των ΜΜΕ που ασκούν επί χρόνια «ασυμβίβαστη ερευνητική δημοσιογραφία» στην Ελλάδα.

Τον Μάϊο του 1921, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Manchester Guardian” (σημερινής “Guardian”) CP Scott, διετύπωσε με μία απλή προταση και διαχρονικά το περιεχόμενο της “ανεξάρτητης δημοσιογραφίας” – “Το σχόλιο είναι ελεύθερο αλλά τα γεγονότα είναι ιερά” – “Comment is free but facts are sacred”

CP_Scott_leader

100 χρόνια μετά , τον Μάϊο του 2021, η ΠτΔ κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου , στο συνέδριο της ΕΣΗΕΑ ταύτισε την δημοσιογραφία με το οξυγόνο της Δημοκρατίας μας και αναφέρθηκε , επίσης, στο έργο των δημοσιογράφων  που αξιοποιούν τις επιστημονικές πληροφορίες, που διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, που αποκαλύπτουν ψευδείς θεωρίες, που δεν υποκύπτουν στην εντυπωσιοθηρία, και μας βοηθούν να προσανατολιστούμε σε ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο κι αβέβαιο περιβάλλον.

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ένα επικίνδυνο τοπίο για τους δημοσιογράφους αλλά δεν ευθύνεται μόνον η τωρινή Κυβέρνηση για αυτό. Την ίδια ευθύνη έχει το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Χώρας για πολλούς λόγους που τους έχουμε περιγράψει και εδώ , στο Komotinipress…

Ο δημοσιογραφικός κόσμος, όμως, αντιστέκεται προασπίζοντας την ανεξαρτησία του, σεβόμενος τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας, δικαιώνοντας τον ρόλο του και ενισχύοντας τους δεσμούς του με την κοινωνία.

Άλλωστε , ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα έχει γραφεί με πολλές σταγόνες αίμα προερχόμενο από δημοσιογράφους και εκδότες ελληνικών εφημερίδων ενώ οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκτός “κεντρικού συστήματος”, χωρίς την κάλυψη μεγάλων ομίλων, είναι καταδικασμένοι να λειτουργούν ως “μοναχικοί λύκοι” και τελικά καθίστανται “εύκολος στόχος” για τους “διώκτες της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης”.

Το 2022 βρίσκει την δημοσιογραφία στην Θράκη να τελεί υπό διωγμό,  και τον υπογράφοντα ν’απειλούνται η ηθική υπόστασή του και η σωματική ακεραιότηα του ιδίου και της οικογενείας το, να διώκεται από εγκαθέτους εξωχωρίων παρακρατικών δομών που κηδεμονεύονται από αλλοδαπά συστήματα αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται πουθενά η στήριξη από το ίδιο πολιτικό σύστημα που σήμερα ασχολείται με το Predator και ταλανίζεται από ετεροχρονισμένη ευθιξία με παραιτήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις.

Ένας «πιστός» του Τουρκικού Προξενείου η επιλογή του Ανδρουλάκη για την Ξάνθη;

Και το ερώτημα παραμένει: Ποιός φοβάται την ερευνητική δημοσιογραφία στην Θράκη;

Η ΕΣΗΕΜ-Θ εναντίον της στοχοποίησης δημοσιογράφων

Αρθρογράφος