Παγκόσμια συνέλευση επιστημόνων για τα εμβόλια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ

19 Ιανουαρίου 202109:28

Περισσότεροι από 2.800 επιστήμονες από 130 χώρες συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο τον εντοπισμό κενών γνώσεων και τον καθορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2.

Συζήτησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων καθώς και νέων υποψηφίων εμβολίων, τρόπους βελτιστοποίησης της περιορισμένης προσφοράς και την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες ασφάλειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ηθικό μειονέκτημα που προκύπτει με την διάθεση του εμβολίου σε φτωχές και πλούσιες χώρες:

Ο Διευθυντής του ΠΟΥ κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus ανέφερε πως 39 εκ δόσεις εμβολίου έχουν δοθεί σε 49 πλούσιες χώρες ενώ μόνον 25 σε φτωχές.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν ήδη χορηγηθεί σε 47 χώρες με υψηλό εισόδημα. Ωστόσο, η παγκόσμια διάθεση εμβολίων έχει αποκαλύψει έντονες ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο διάσωσης.

Αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, που βαπτίστηκε COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access· Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά της COVID-19). Η πρωτοβουλία COVAX έχει σκοπό να προμηθεύσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του 2021.

Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε στον ΠΟΥ και τη Κίνα για τον χρόνο ανταπόκρισης στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους επιστήμονες να εκφράζουν την άποψη πως ο ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε κηρύξει νωρίτερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι όχι στις 30/1/2020και η Κίνα να είχε λάβει νωρίτερα μέτρα, ήδη απο τα τέλη του 2019.

«Η ανάπτυξη και έγκριση αρκετών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απομόνωση και τον προσδιορισμό της αλληλουχίας αυτού του ιού αποτελεί ένα εκπληκτικό επιστημονικό επίτευγμα», δήλωσε ο Δρ Τένδρος, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ σημειώνοντας ότι «η έγκριση των πρώτων εμβολίων δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετά εμβόλια βρίσκονται, τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν για να διασφαλιστεί ότι έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό όλων»

 

 

Αρθρογράφος