ΟΗΕ: Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης – Δεν ανησυχεί η Αθήνα

2 Οκτωβρίου 202009:19

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ. 

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Στην Αθήνα δεν ανησυχούν

«Τυπική και τεχνική διαδικασία» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τις ενέργειες της γραμματείας του ΟΗΕ η οποία μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 15 Ιουλίου, με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέθεσαν λεπτομερώς τους λόγους – σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο Συναντίληψης  που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ – Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας»

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας» σχολίασε προκλητικά ο Τούρκος Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για χάραξη θαλάσσιων συνόρων, από τα Ηνωμένα Έθνη.

Έγραψε συγκεκριμένα στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας. διαπραγματεύσεων».

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας Τρίπολης – Άγκυρας, αν και πρόκειται για τυπική πράξη που ο ΟΗΕ δεν έχει δυνατότητα απόρριψης, όταν υπάρχει αίτημα δύο κρατών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν θέση για την ουσία και το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας. Η Τουρκία όμως θα έχει τώρα την ευκαιρία, επικαλουμένη αυτή την τυπική διαδικασία να υποστηρίξει ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο έχει πλέον… διεθνή νομιμοποίηση και συνεπώς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της παραχώρησης των αδειών ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ στα παράνομα Οικόπεδα που έχει σχεδιάσει βάσει του τουρκολυβικού Μνημονίου και φθάνουν έως τα χωρικά ύδατα των νησιών (Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης).

 

Αρθρογράφος