Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Οργή στον οδοντιατρικό κόσμο για την καθυστέρηση ένταξης στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

15 Ιανουαρίου 202109:33

Την καθυστέρηση ένταξης των οδοντιάτρων, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού κατά του COVID 19, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η πλέον εκτεθειμένη στον κορωνοϊό, καταδικάζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. 

Για «αιτιολογημένη οργή» που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση του εμβολιασμού των οδοντιάτρων, κάνει λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τονίζοντας πως δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού των υγειονομικών ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης σε αερόλυμα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Η Ομοσπονδία, που εκφράζει τους 52 Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας, υπενθυμίζει πως η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η μοναδική που έρχεται σε άμεση επαφή με «δυνητικούς» ασθενείς που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη την ώρα της θεραπείας, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας και οδοντιάτρους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να είχε καλύτερη οργάνωση.

«Δυστυχώς, τα κριτήρια αυτά σήμερα δεν τηρούνται. Οι οδοντίατροι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από το υπουργείο Υγείας και ακόμη μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πελατειακές σχέσεις και βλέπουμε ξανά το «μέσον» να προσπερνά τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που περιμένουν στην «ουρά» για να εμβολιαστούν! … Ο οδοντιατρικός κλάδος εκφράζει την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα άτομα που εμβολιάζονται και ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την επίλυση του θέματος το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, κατήγγειλε και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, που σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για απαξίωση της οδοντιατρικής επιστήμης και της στοματικής υγείας του πληθυσμού. «Το τελευταίο που ελπίζαμε ήταν η ψυχολογική ελάφρυνση μας μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού. Και σε αυτό όμως ερχόμαστε τελευταίοι… Απαιτούμε όμως να λάβουμε επισήμως μια απάντηση, με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ειδικότητα μας- η οποία εξ ορισμού και εξ ανάγκης έχει άμεση επαφή με ανοιχτό στόμα, αναπνευστικές εκκρίσεις και αερόλυμα, ακόμη και για τις ελάχιστες θεραπευτικές παρεμβάσεις – έπεται στη σειρά των εμβολιασμών από κάποιες άλλες ειδικότητες που δεν εκτίθενται σε αντίστοιχους κινδύνους» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκαν τα στοιχεία

Οι οδοντιατρικοί σύλλογοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται από καιρό, ήδη πριν την έλευση του νέου έτους, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία των μελών τους που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν. Καθώς οι εμβολιασμοί των ιδιωτών γιατρών άρχισαν από τις 11 Ιανουαρίου και επειδή οι οδοντίατροι έβλεπαν πως δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για αυτούς, υπήρξαν διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας να δηλώσει μόλις στις 8 Ιανουαρίου πως και οι ιδιώτες οδοντίατροι θα συμπεριληφθούν στην πρώτη φάση του εμβολιασμού.

Έτσι λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους οδοντιατρικούς Συλλόγους να αποστείλουν έως τις 13 Ιανουαρίου (χθες Τετάρτη), μια λίστα που θα περιελάμβανε το ονοματεπώνυμο του κάθε οδοντιάτρου που θέλει να εμβολιαστεί, όπως επίσης και το ΑΜΚΑ του, στοιχεία που κατά πολλούς είναι ήδη διαθέσιμα στις δημόσιες υπηρεσίες. Με βάση τις λίστες αυτές τα στοιχεία των οδοντιάτρων θα εισαχθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, έτσι ώστε ο κάθε ένας να την επισκέπτεται για να κάνει τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά και να περιμένει πότε θα εμβολιαστεί.

«Αγώνας δρόμου» για τους Συλλόγους

Η πολύ «σφιχτή» προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Υγείας, ανάγκασε τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να συγκεντρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία των μελών τους. Και μπορεί κάποιοι που δεν έχουν πολλά μέλη, να μη δυσκολεύτηκαν, άλλοι ωστόσο, όπως της Αττικής που διαθέτει πάνω από 5.000 μέλη ή της Θεσσαλονίκης με 1.677 δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα καθώς λόγω και της πανδημίας, διαθέτουν το 50% του προσωπικού σε σχέση με πριν το lockdown.

Έτσι λοιπόν, τα στοιχεία δόθηκαν έγκαιρα στο υπουργείο Υγείας και ελπίδα όλων είναι να «ανοίξει» το emvolio.gov.gr και για τους οδοντιάτρους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς.

Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Ήμασταν ίσως οι πιο έτοιμοι για την πανδημία

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κούγιας, έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατατάσσουν τα οδοντιατρικά επαγγέλματα στην κορυφή της επικινδυνότητας για επιμόλυνση με COVID.

Ωστόσο, άλλες έρευνες (κυρίως από Κίνα), αποδεικνύουν ότι η επιμόλυνση στους οδοντιάτρους και από οδοντιάτρους προς το κοινό, ήταν ελάχιστη και αυτό, σύμφωνα με τον κ.Κούγια οφείλεται στο ότι οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι στην πρόληψη διασποράς λοίμωξης, ήδη από τα πρώτα φοιτητικά έτη.

«Εδώ και πολλά χρόνια και σαφώς πριν την εποχή του Covid, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούσαν όλα τα προστατευτικά μέσα. Εμείς που έχουμε να κάνουμε με αίμα, ορό, υγρά σώματος, σάλια, που μεταφέρουν ιούς, ήμασταν εκπαιδευμένοι στο να φοράμε γάντια και μάσκα και ακόμη και προσωπίδα. Ουσιαστικά εμείς αυξήσαμε τα μέτρα προστασίας τα οποία ήδη παίρναμε. Για αυτό και ήμασταν ίσως οι πιο έτοιμοι από όλους και δεν είχαμε επιμολύνσεις» εξηγεί ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αυτό κατά τον ίδιο, δεν σημαίνει πως ο ίδιος και οι συνάδελφοι του, δεν είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό. «Συνεχίζουμε να είμαστε εκτεθειμένοι και φυσικά πρέπει να εμβολιαστούμε» αναφέρει, δηλώνοντας ακόμη ότι ένα μεγάλο ποσοστό οδοντιάτρων, εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετάσχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αρθρογράφος