Ο Χριστιανισμός στο στόχαστρο της τουρκικής εισβολής στη Συρία

12 Οκτωβρίου 201920:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το 2014 είχαμε επισημάνει  ότι “Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του σχεδίου που ξεκίνησε από τα Βαλκάνια και προωθεί με τη διάσπαση και τον διαχωρισμό των υφισταμένων κρατών, νέα κράτη-προτεκτοράτα, άρα απόλυτα ελεγχόμενα από την οικονομική-πολιτική και άρχουσα διεθνή ελίτ, όπου οι Χριστιανοί δεν έχουν θέση και μέλλον.”

Τα νεώτερα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν   όχι μόνο τη γεωγραφική εξάπλωση των διώξεων αλλά και την αυξανόμενη σοβαρότητά τους, καθώς οι  διώξεις εναντίον Χριστιανών αγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας.

Στη Συρία, ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 2011 σε κάτω από 450.000 και στο Ιράκ οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ. πριν από το 2003, σε κάτω από 120.000 σήμερα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, περισσότεροι από 700.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011. Και ενώ κάποιοι προειδοποιούν για περαιτέρω εκτοπισμό, άλλοι φοβούνται μεγαλύτερη απειλή.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χριστιανών ανήκει σε Ανατολικές Εκκλησίες, εκ των οποίων μεγαλύτερη είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 500.000 μέλη. Υπάρχουν επίσης η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία με 110-160 χιλ. μέλη και η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 90 χιλιάδες.

Οι εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία σφυροκοπούν εδώ και ημέρες στόχους στα εδάφη της Συρίας, σε μέρη όπου ζουν πολλοί Χριστιανοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 40.000  στην περιοχή αυτή.

Οι φόβοι αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και οι απειλές από ιρανικές και κουρδικές ένοπλες ομάδες, καθιστούν δύσκολη –εάν όχι ανέφικτη- την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών στα σπίτια τους στο Ιράκ, πέντε χρόνια μετά την εισβολή ISIS.

Εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων στην χώρα και ΜΚΟ δήλωσαν ότι περίπου το 30% -50% των εκτοπισμένων κατοίκων έχουν επιστρέψει σε ορισμένες παραδοσιακά χριστιανικές πόλεις όπως η Μπαρτέλα και το Καρακός. Προσθέτουν ωστόσο, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ακόμα αρκετά ασφαλείς για να πάνε σπίτι.

Τονίζουν μάλιστα ότι οι οικογένειες που τόλμησαν να επιστρέψουν πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τις ένοπλες ομάδες και εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο Χριστιανοί δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους στο Ιράκ.

«Η Τουρκία σκοπεύει να μας σκοτώσει και να μας καταστρέψει και να τελειώσει με γενοκτονία εναντίον του λαού μας», δήλωσε χριστιανός στέλεχος του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF), όπως αναφέρθηκε από το Christian Broadcasting Network.

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι καθώς υπερασπιζόμασταν τον κόσμο εναντίον του ISIS, ο κόσμος δεν θα μας εγκαταλείψει τώρα. Είναι πολύ πιθανό η αμερικανική απόσυρση από την περιοχή να οδηγήσει στην εξαφάνιση του χριστιανισμού από την περιοχή» αναφέρουν εκπρόσωποι των Χριστιανών και διερωτώνται: «Πώς μπορεί μια χώρα (Τουρκία) να εισβάλει σε μία άλλη με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας; Ο στόχος θα είναι μόνο η τρομοκρατία ή οι «ανεπιθύμητοι άνθρωποι”.

«Το τουρκικό καθεστώς βασίζεται σε ένοπλες εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά των αμάχων και της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Sanharib Barsoum, αντιπρόεδρος του κόμματος της Συριακής Ένωσης. «Τέτοιες απειλές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Σύριων στην περιοχή».

Ανακοίνωση σχετικά με τη κατάσταση στην Συρία εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τα γεγονότα στην βορειοανατολική Συρία και εύχεται και προσεύχεται για την κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας και την επικράτηση της ειρήνης.

Αρθρογράφος