Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν, ο αρχικατάσκοπος της MIT και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

28 Σεπτεμβρίου 201809:19

Μια λεπτομέρεια που διέλαθε της προσοχής κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν ποιοι πήραν μέρος. Ποιοι βρέθηκαν σ’ αυτό το ωριαίο ραντεβού το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι διαφορές των δύο χωρών είναι χαώδεις και δύσκολα μπορεί να προκύψει το επόμενο διάστημα κάποια αποκλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη, στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ).

Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Προφανώς ο ηγέτης κάθε χώρας φέρνει μαζί του οποιονδήποτε θέλει. Γι’ αυτό ίσως να είναι περίεργο που ο Τσίπρας πήρε μαζί του τον Νίκο Παππά κι όχι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Γιάννη Δραγασάκη που θα μπορούσαν να μιλήσουν π.χ. για επενδύσεις, γενικά όχι μόνο στη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Η ΜΙΤ είναι εδώ

Εκείνο όμως που συζητήθηκε έντονα ήταν ότι μια τόσο σημαντική συνάντηση έγινε υπό την… στενή παρακολούθηση του αρχικατασκόπου της Τουρκίας, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, Χακάν Φιντάν. Σε διπλωματικού επιπέδου συναντήσεις ενδεχομένως οι Τούρκοι να συνηθίζουν να καλούν και τις μυστικές υπηρεσίες, κάτι που ωστόσο μπορεί να έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν.

Και πώς θα μπορούσε να μη συζητηθεί έντονα η παρουσία του Φιντάν, αλλά και του υπουργού Αμυνας, πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ακάρ όταν εντείνονται οι πιέσεις για την παράδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών, ένα θέμα που η Αγκυρα έχει αναγάγει σε μείζον. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν έχει στηρίξει όλη την επιχειρηματολογία του για το πραξικόπημα στο γεγονός ότι αυτοί οι 8 πραξικοπηματίες ήθελαν να τον δολοφονήσουν.
Σύνδεση με τους «8»

Μην ξεχνάμε ότι στις 3 Μαρτίου, λίγα 24ωρα από τη σύλληψη των Μητρετώδη και Κούκλατζη στα σύνορα είχε πάρει θέση ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν που συνέδεσε την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με αυτή των 8 Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Με ανάρτηση στο twitter γράφει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ελλάδα που δεν επιστρέφει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε τις διεργασίες για την επιστροφή των 2 στρατιωτών που συνελήφθησαν».

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, όπου για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν έριξε στο τραπέζι την υπόθεση των «8» αποκαλύφθηκε ότι η Αγκυρα ζήτησε τη συνδρομή της Ιντερπόλ για να επιστρέψουν οι πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Τετάρτη να συμπεριληφθεί η υπόθεση των «8» που αυτομόλησαν στη χώρα μας στο «κόκκινο δελτίο» της Ιντερπόλ με σκοπό την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη παραγγελία δόθηκε προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Επίσης το Anadolu σημειώνει ότι το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εναντίον των «8» είναι καταπέλτης , ενώ σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα δολοφονίας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαγωγές

Είναι προφανής, λοιπόν, ο στόχος της παρουσίας του αρχικατασκόπου της MIT στη συνάντηση. Συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω τους στρατιωτικούς. Ακόμη και να χρησιμοποιήσουν την Ιντερπόλ για το σκοπό αυτό ή ακόμη χειρότερα, να σχεδιάσουν απαγωγή, όπως έχουν κάνει και σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι πραξικοπηματίες στην Αγκυρα. Στις 5 Ιουνίουο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε επιτεθεί στον Τσίπρα λέγοντας ότι είχε υποσχεθεί την παράδοσή τους: «H Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός», ανέφερε.

Ο ίδιος τούρκος αξιωματούχος είχε πει τον Απρίλιο ότι τουλάχιστον 80 Τούρκους που βρίσκονταν στο εξωτερικό και κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έχει μεταφέρει η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στη χώρα, έπειτα από επιχειρήσεις σε 18 χώρες. «Οι υπηρεσίες μας πακετάρισαν 80 (οπαδούς του Γκιουλέν) σε 18 διαφορετικές χώρες και τους έφεραν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο Μποζντάγ στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Είναι φανερό λοιπόν γιατί η Ελλάδα κρατά καλά κρυμμένους τους 8 αξιωματικούς καθώς δεν ξέρει κανείς που βρίσκονται. Ούτε και θα είναι ασφαλείς ακόμη κι αν πάρουν βίζα και αποχωρήσουν από τη χώρα, απλά θα έχει βγάλει η Ελλάδα από πάνω το βάρος. Οι κατάσκοποι της MIT κάνουν τα πάντα για να μάθουν που βρίσκονται και να τους συλλάβουν. Ακόμη και η επίκληση των «κόκκινων σημάτων» της Ιντερπόλ είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κόκκινα σήματα

Διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα τόνιζαν για το θέμα με τα «κόκκινα σήματα» πως όταν πέρυσι είχε συλληφθεί στην Ισπανία ένας Τούρκος συγγραφέας, κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας στην Ιντερπόλ, είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η Τουρκία ότι κάνει υπερβολική χρήση των «κόκκινων σημάτων» της Ιντερπόλ για να διώξει αντιφρονούντες και γενικότερα όσους έχει βάλει στο στόχαστρο (στρατιωτικούς, δικαστικούς, δημοσίους υπαλλήλους, κ.α. που διέφυγαν από τη χώρα). Τότε μάλιστα, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταγγείλει την τακτική της Αγκυρας, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ιντερπόλ.

Εκείνη την εποχή, μάλιστα, πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων έθεταν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ υπάρχουν υποψίες ότι η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ για να φιμώσει επικριτές της. «Αν αποδειχθεί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιντερπόλ», δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του τουρκογερμανού συγγραφέα Ιλίας Ουγιάρ δήλωνε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα μιας «στημένης υπόθεσης». Ο ίδιος ο Ντογκάν Ακάνλι τόνισε χθες σε συνέντευξή του ότι δεν φανταζόταν πως το χέρι της τουρκικής ηγεσίας μπορούσε να φθάσει μέχρι την Ισπανία.

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, υπεβλήθη σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο ψήφισμά της 2161 (2017), επισήμανε ότι το σύστημα κόκκινων σημάτων της Ιντερπόλ έχει χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο καταχρηστικό από ορισμένες χώρες με στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης ή τη δίωξη στελεχών της πολιτικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό. Είναι συνεπώς σημαντικό να υπάρξουν κατάλληλες διασφαλίσεις για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους νόμιμους ακτιβιστές έναντι τυχόν καταχρηστικής χρήσης των σημάτων της Ιντερπόλ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες: ορισμένα κράτη μέλη αρνούνται να λάβουν μέτρα όταν λαμβάνουν ένα σήμα της Ιντερπόλ, ενώ άλλα πραγματοποιούν τη σύλληψη.

Ποιος είναι ο αρχικατάσκοπος Φιντάν

Το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής της ΜΙΤ είχε παραιτηθεί από την ίδια θέση το 2005. Προχώρησε στην ενέργεια αυτή τότε διότι ήθελε να διεκδικήσει μία έδρα στο κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές. Η απόφαση του αρχιπράκτορα εξόργισε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε όλοι αναρωτήθηκαν αν παραιτήθηκε από προσωπική φιλοδοξία ή μήπως ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώθηκαν σε μία ανίερη συμμαχία κατά του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Παρά τη δυσαρέσκεια αυτή Ερντογάν και Φιντάν ήταν και παραμένουν φίλοι. Το 2017 ο πρώτος παρείχε στήριξη στον αρχηγή της ΜΙΤ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με τις μυστικές υπηρεσίες να υπάγονται πλέον στον πρόεδρο.

Ο Χακάν Φιντάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από πολλές τούρκικες εφημερίδες για πολλές «σκοτεινές» υποθέσεις όπως ότι έστελνε κρυφά όπλα και πολεμοφόδια στους Τζιχαντιστές, ενώ το όνομα του έχει διαπλεχτεί με πολλά σκάνδαλα όπως αυτό των Ιρανών κατασκόπων, αλλά και των «υπογείων» δραστηριοτήτων του γιου του Ερντογάν, του Μπιλάλ Ερντογάν. Ο ίδιος σίγουρα γνωρίζει πάρα πολλά για το παρασκήνιο και το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.

(πηγή: Βασίλης Σ. Κανέλλης/in.gr)

Αρθρογράφος