Ο ψεύτικος “θυμός” του Ρ.Τ.Ερντογάν για την Γάζα

16 Νοεμβρίου 202309:02
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Υποκριτής, Ψεύτης, Αναξιόπιστος και Ψευδοανθρωπιστής ο Ρ.Τ. Ερντογάν – Κόπτεται για την Γάζα αλλά συναλλάσσεται με το Ισραήλ – Να μην πέφτουν θύματα της παρακρατικής προπαγάνδας οι Μουσουλμάνοι της Θράκης (κι όχι μόνον)
 
Παρά τις αναζωπυρωμένες διπλωματικές εντάσεις, οι επιχειρήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνέχισαν να ανθούν μέχρι σήμερα. Μεταξύ του 2010, της χρονιάς του περιστατικού του Mavi Marmara, και του 2021, ο όγκος συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε από 3,4 δισ. δολάρια σε 8,4 δισ. δολάρια.
 
Ο όγκος του εμπορίου Ισραήλ-Τουρκίας εξαπλασιάστηκε μεταξύ 2002 και 2022, από 1,41 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8,91 δισεκατομμύρια δολάρια — και η Τουρκία κυβερνήθηκε από το ΑΚΡ του Ερντογάν για όλη αυτή την περίοδο. Το Ισραήλ είναι επίσης ο 10ος σημαντικότερος εταίρος της Τουρκίας όσον αφορά τις εξαγωγές. Και το 2022, ένα ρεκόρ 700.000 Ισραηλινών τουριστών επισκέφτηκαν την Τουρκία.
 
Με τις ισραηλινές δυνάμεις να εντείνουν την επίθεσή τους στη Λωρίδα της Γάζας και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει να εντείνει τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Άγκυρα ωστόσο αντιστέκεται στις εκκλήσεις για διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου στο Ισραήλ.
 
Τα υπερδεξαμενόπλοια συνεχίζουν να παραδίδουν πετρέλαιο στο Ισραήλ από το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν. Οι αγωγοί πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν καταλήγουν στο λιμάνι της Μεσογείου, καθιστώντας την Τουρκία βασικό προμηθευτή πετρελαίου για το Ισραήλ.
 
«Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του Ισραήλ σε πετρέλαιο προέρχεται είτε από το Αζερμπαϊτζάν είτε από το Ιρακινό Κουρδιστάν», λέει ο αναλυτής Mehmet Ogutcu του London Energy Club.
 
“Νομίζω ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν παρέχει περίπου το 40 τοις εκατό των αναγκών πετρελαίου του Ισραήλ. Έρχεται μέχρι το Τζεϊχάν και από το Τζεϊχάν, στέλνεται σε ένα ισραηλινό λιμάνι όπου μεταφέρεται σε ένα από τα διυλιστήρια”, εξηγεί ο Ogutcu.
 
Όμως, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνεται, οι εκκλήσεις προς την Τουρκία να διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου αυξάνονται.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα νωρίτερα αυτό το μήνα, προέτρεψε τις χώρες που παραδίδουν πετρέλαιο στο Ισραήλ να κόψουν τις προμήθειες τους, μια κλήση που ο Φιντάν αγνόησε.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν εντείνει τη ρητορική του κατά του Ισραήλ , οι παραδόσεις πετρελαίου από την Τουρκία στο Ισραήλ συνεχίζουν να ρέουν. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν οποιοδήποτε εμπάργκο από την Τουρκία.
 
«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα υποφέρει με κανέναν τρόπο επειδή το πετρέλαιο είναι άφθονο στις παγκόσμιες αγορές», επισημαίνει ο Ogutcu. Ακόμα κι αν η Τουρκία διακόψει τον ανεφοδιασμό του Ισραήλ, «μπορεί να το φέρει από τη Βραζιλία ή τον Καναδά ή από κάποιες από τις αφρικανικές χώρες όπου έχουν καλές σχέσεις», λέει.
 
“Η ισραηλινή κατανάλωση, αν δεν κάνω λάθος, είναι περίπου 225.000 βαρέλια την ημέρα. Δεν είναι σημαντικό ποσό. Μπορεί να εξασφαλιστεί εύκολα είτε μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων είτε στην αγορά spot”, προσθέτει.
 
Αλλά η Τουρκία έχει άλλους τρόπους να βλάψει το Ισραήλ εάν θέλει να χτυπήσει.
“Η Τουρκία θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία του σταθμού ραντάρ Kurecik στη Μαλάτια στην Τουρκία, ο οποίος είναι κρίσιμος για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ , και από όσο γνωρίζουμε, προστατεύει επίσης τον εναέριο χώρο του Ισραήλ”, λέει ο Ilhan Uzgel , ειδικός σε διεθνείς σχέσεις και αρθρογράφος της τουρκικής πύλης ειδήσεων Kisa Dalga.
 
Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει κάνει καμία από αυτές τις επιλογές. «Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ευχαριστήσει το κοινό του, οπότε κάνει σκληρές δηλώσεις», λέει ο Uzel. «Δεν βλάπτει κανέναν· τελικά, είναι μόνο λόγια».

Αρθρογράφος