Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την “μαζική καταστροφή”!

26 Ιουλίου 201808:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το τριήμερο πένθος τελειώνει αλλά ο θρήνος όχι!

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που σώθηκαν είναι ανατριχιαστικές, ενώ οι ιατροδικαστές κάνουν λόγο για εικόνα μαζικής καταστροφής από όσα βλέπουν, “τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών μαζί με αυτούς που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν διότι υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση, θα πλησιάσει τους 100», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς

Όπως προκύπτει και από τις πληροφορίες που διαχέονται από την πρώτη στιγμή της Εθνικής Τραγωδίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , οι λίστες των αγνοουμένων που διαχειρίζονται το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική και οι μεμονωμένες αναζητήσεις συγγενών και φίλων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νεκρών θα αγγίξει δυσθεώρητα μεγέθη για ειρηνική περίοδο σε έναν τόσο μικρό χώρο.

Τα Social Media μετά το αρχικό σοκ που υπέστησαν αρχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες για την εθνική τραγωδία και να εγείρουν σύμφωνα με τη μελέτη των πρώτων δεδομένων του PaloPro ερωτήματα για καθυστερημένη αντίδραση των Περιφερειακών Αρχών. Παράλληλα είναι συγκινητική η συμπαράσταση που εκφράζουν προς τους πληγέντες καθώς και τα tweets για βοήθεια ,τις φωτογραφίες των αγνοούμενων.

Διασώστες και μέλη του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν τις επίγειες περιπολίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που εστιάζει στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας αγνοούμενους από σπίτι σε σπίτι.

Διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Όσο κι αν όλοι οι υπεύθυνοι και οι θεσμικά αρμόδιοι για τις τύχες του Ελληνισμού καλύπτονται πίσω από μία πρωτόγνωρη αβρότητα και πολιτισμένη αντιπαράθεση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την φιλαλληλία και την αλληλεγγύη, οι φωνές των άταφων νεκρών και των εκατοντάδων αγνοουμένων ζητούν απόδοση ευθυνών και δικαίωση.

Επίσης, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε εκείνους τους υπευθύνους και αρμοδίους που δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα ακόμη και αυτή τη στιγμή που βιώνουμε.

Οι αρμόδιοι, όσο κι αν ελέγχουν την ροή της πληροφόρησης και επιβάλλουν “εμπάργκο” σε μέσα ενημέρωσης, δεν μπορούν να σταματήσουν την διάδοση της αλήθειας από τις περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων.

Εκτός από τους νεκρούς, τα συνεργεία μετρούν τραυματίες και εκατοντάδες σπίτια ολοκληρωτικά κατεστραμμένα.Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές που ξέσπασαν από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα.

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες.

«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 – κατεστραμμένα από την πυρκαγιά – αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να «πάρουν κεφάλια» των ηγεσιών σε Πυροσβεστική αλλά και ΕΛΑΣ, καθώς θεωρείται ότι η μεν Πυροσβεστική δεν είχε κανένα σχέδιο σε περίπτωση που μία πυρκαγιά ξεπερνούσε-όπως και έγινε-την λεωφόρο Μαραθώνος και έμπαινε στην οικιστική ζώνη, ενώ η ΕΛΑΣ έκανε σοβαρά λάθη στην διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, δεν είχε εικόνα και έστειλε εκατοντάδες αυτοκίνητα να παγιδευθούν στον οικισμό Μάτι, όπως προκύπτει απο΄το επιτόπιο

Αντίθετα το Λιμενικό Σώμα έκανε, στο επίπεδο που του το επέτρεψαν οι συνθήκες, πολλή και καλή δουλειά, διασώζοντας 850 άτομα από τις ακτές και αυτό έγινε με πρωτοβουλία της ίδιας της ηγεσίας αφού δεν απαντούσε καν στις κλήσεις η Πολιτική Προστασία, που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις από τις 19.00 το απόγευμα.

Επίσης ότι μπορούσε έκανε το ΠΝ, το οποίο διέσωσε κάπου 70 άτομα με φουσκωτές βάρκες, αν και έφτασε περί τις 03.00 τα ξημερώματα η φρεγάτα «Ελλη» (F-450) στην περιοχή.

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι: «Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή»

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε πρώτη φορά συνέβη. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.

Αρθρογράφος