Ν. Δένδιας: Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει το casus Belli – Ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

7 Δεκεμβρίου 202107:06

«Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ασκούμε εξωστρεφή πολιτική αρχών με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Πυξίδα μας διαχρονικά είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας. Η προάσπιση του εθνικού μας συμφέροντος και των πανανθρώπινων αξιών» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια προσχηματικών διαφωνιών γιατί πάντοτε η κατάσταση έχει στοιχεία κρισιμότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών , κατά το τμήμα της ανοικτής των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως «η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν κινείται σε αντίστιξη με την Τουρκία και το τι αυτή πράττει και λέγει». Έχουμε, είπε, «μια αυτόνομη και αυτοδύναμη σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική υπό τη βάση του εθνικού συμφέροντος».

Κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει πάντοτε ανοικτή στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του διεθνές δικαίου για τη μια και μόνη διαφορά που έχουμε με την γείτονα χώρα».

Έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως «αυτονόητη προϋπόθεση της επιτυχίας ενός διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος, το casus belli, και αποδοχή του πλαισίου τού διεθνές δικαίου». Το casus belli «είναι ένα τεράστιο ζήτημα» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι «η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα έναντι νόμιμου δικαιώματός της». Αυτή η απειλή, είπε ο κ. Δένδιας «θα πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό θα είναι και προς το δικό της όφελος, του να αρθεί το casus belli».

Επισήμανε πως «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή πως αυτά που διακηρύσσει σε διάφορους συνομιλητές της, ότι τα πιστεύει και προσυπογράφει έναν διάλογο στο πλαίσιο του διεθνές δικαίου, που δεν είναι προσχηματικός ή βασισμένος σε γενικότητες»

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες, τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου -κατά παράβαση των ψηφισμάτων των ΗΕ- όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο που είναι αυτό των αποφάσεων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τη διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Για τα Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην «πάγια και διαρκή συμμετοχή μας στα Βαλκάνια με έμφαση αφ΄ ενός στην ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκάνιων, ειδικά της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας», σημείωσε «τις ανησυχίες που δημιουργεί η κατάσταση στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη» και υπογράμμισε πως «η ευρωπαϊκή προοπτική οποιαδήποτε χώρας σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στο πλαίσιο της συζήτησης τον ρόλο της χώρας μας «στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, την περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μας με σημαντικές χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία αλλά και νέου πλέγματος διμερών επαφών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με άλλα κράτη όπως το Μπαχρέιν, το Ομάν». Παράλληλα αναφέρθηκε και σε σημαντικές συμφωνίες που διαγράφουν το πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής με χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, για την μετά brexit εποχή. Επίσης στην παρουσία μας στο Μεσανατολικό, τη Λιβύη, τη Συρία, στο ενδιαφέρον της χώρα μας για τα τεκτενόμενα στον Καύκασο, αλλά και σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν ήταν άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ενημέρωσε πως αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα επισκεφθεί τη Νιγηρία και την Αγκόλα, θα έχουμε την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Κένυα, θα εγκαινιαστεί η ελληνική πρεσβεία στη Σενεγάλη και πιθανότητα μετά θα επισκεφθεί και τη Μαυριτανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως εξελίσσεται πολύ θετικά η κορυφαία υποψηφιότητα της χώρας μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς όπως είπε «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεντρώσει 95 δεσμεύσεις και είμαστε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Παράλληλα, δεν έχει εμφανιστεί αντίπαλός μας, υπάρχουν δύο υποψήφιοι, εμείς και η Δανία για τις δύο θέσεις και δεν υπάρχει διεκδίκηση από τρίτη χώρα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι επίσης ήταν πολύ σημαντική η πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO.

Η ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών από τον κ. Ν. Δένδια για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

Με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

«Ασκούμε τολμηρή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

«Η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ καθώς όπως είπε «η τολμηρή και ενεργητική εξωτερική πολιτική που με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα ασκείται αντιμετωπίζει με επιτυχία τα αλληλένδετα προβλήματα της σύνθετης γεωπολιτικής πραγματικότητας».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι, σήμερα, χάρη στις κινήσεις τής κυβέρνησης, είμαστε σαφώς ενισχυμένοι και διπλωματικά και στρατιωτικά έναντι της γείτονος, με την Άγκυρα να λαμβάνει σοβαρά τις συμφωνίες της κυβέρνησης και να υπολογίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας. «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία: Επιθυμούμε διάλογο για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όμως, δεν δεχόμαστε παιχνίδια με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το αποδείξαμε και στον Έβρο και στη θάλασσα. Για το Κυπριακό είπε πως εργαζόμαστε για διζωνική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Κάθε συζήτηση για διχοτόμηση ή συνομοσπονδία είναι απαράδεκτη και ασύμβατη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα «είναι πάροχος ασφαλείας, όχι καταναλωτής», σημειώνοντας πως οι ιστορικές αμυντικές συμφωνίες, τόσο με τηνΓαλλία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το μνημόνιο με τη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργούν ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και συναντίληψης για την έννοια της ασφάλειας και της διεθνούς νομιμότητας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατέθεσε όπως είπε «ευθέως τις ανησυχίες μας, για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται γύρω μας αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας που δημιουργεί μια στασιμότητα ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από το πάγιο αμυντικό δόγμα που είχε η χώρα και από το να είναι ένας πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Μας δημιουργείται, είπε, «η αίσθηση ότι περί πολλών τυρβάζουμε- πλην όμως είμαστε σε μια φάση στασιμότητας και όχι κινητικότητας της εξωτερικής μας πολιτικής».

Για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ανέφερε πως θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι νέες στάσεις και προσανατολισμοί που διαμορφώνονται σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη νέα γεωπολιτική φάση στον οποίο βρίσκεται ο κόσμος ολόκληρος μέσα από τις επάλληλες κρίσεις».

Συμφώνησε πως είναι απαράδεκτη η ύπαρξη του casus belli από την Τουρκία, λέγοντας πως αυτό εγκυμονεί κινδύνους και είναι μια θρυαλλίδα που υπονομεύει και την προσπάθεια για διάλογο. Ζήτησε για το Κυπριακό να ξαναπιάσουμε το νήμα από το Γκραν Μοντανά και των συζητήσεων που ακολούθησαν.

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως «είναι απαράδεκτο ενώ εντοπίζεται ότι υπάρχει ζήτημα από την πλευρά μιας θετικής στάσης για τα δυτικά Βαλκάνια και με συμπερίληψη της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς, από την πλευρά μας ως Κοινοβούλιο, ως ελληνική Βουλή -άρα ως ελληνική κυβέρνηση- να υπάρχει απόφαση, διότι περί απόφασης πρόκειται -τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο της Βουλής να μην έρθουν προς επικύρωση οι Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης, ότι η ΕΕ πλέον καλείται να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο και η χώρα στο πλαίσιο όλων αυτών των συμμαχικών σχημάτων θα πρέπει να αναζητήσει συσχετισμούς που θα την κάνουν πιο δυνατή στην επίλυση ζητημάτων. Αντιθέτως, όμως είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, αυτό που βλέπουμε είναι να προχωράνε επιλογές και να υπάρχουν πιέσεις για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο Σαχέλ, ή παραγγελίες ενός πολύ μεγάλου αριθμού εξοπλισμών από την Γαλλία και συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας εκτίμησε πως «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει κάποια διαφορετική τάση της χώρας αυτής γιατί από την εποχή του Οζαλ -που παρακολουθώ τις εξελίξεις- μικρές ήταν οι διαφορές που υπήρξαν, αντιθέτως έχουμε μια διαρκή επιδείνωση της στάσης της σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν την χώρα μας και την Ευρώπη».

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν υπάρχει μόνο επιδείνωση αλλά και μια στασιμότητα» και ζήτησε για το Κυπριακό και Μεσανατολικό να υπάρξουν έστω κατ΄ιδίαν ενημερώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «υπάρχει μια καθυστέρηση της κύρωσης από τη Βουλή των δύο κειμένων συμφωνιών, που είναι κατανοητή σε σχέση με την ετοιμότητα της χώρας αυτής να ανταποκριθεί σε αυτή τη συμφωνία», σημειώνοντας όμως πως «δεν έχω δει να υπάρχει ούτε μια έκθεση προόδου που η συμφωνία προβλέπει, ούτε και κάποια αποτελέσματα από τις μεικτές επιτροπές που θα έπρεπε να λειτουργούν για να δούμε τι έχει προχωρήσει και τι όχι». Εμείς, είπε «παραχωρήσαμε το όνομα -που ήταν το καλύτερο από τα προταθέντα όπως είχα πει και τότε- αλλά τα υπόλοιπα όλα ήταν λάθος…» προσθέτοντας πως «υπάρχουν μέχρι σήμερα 8 παραβιάσεις που έχουν γίνει από τη χώρα αυτή της συμφωνίας» και «δεν είναι άλλοθι τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που έχει αυτή η χώρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος αντιτάχθηκε με τις επιθετικές -όπως τις χαρακτήρισε- συμφωνίες με τις ΗΠΑ και Γαλλία. Ζήτησε το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων και ειδικά να σταματήσει η απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, όπως και να μην αποσταλούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ. Η εμπλοκή, είπε, της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα έχουν βαριές συνέπειες για τον λαό, καθώς στοχοποιούν τη χώρα μας. Προειδοποίησε πως πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική με οδυνηρές συνέπειες για το επόμενο διάστημα που μας βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες που θα τις βρούμε μπροστά μας. «Οι διαδοχικές υπογραφές της αμερικανοελληνικής συμφωνίας για τις βάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, έχοντας ως σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας» είπε. Ανέφερε πως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι και το ελληνοτουρκικό, σημειώνοντας πως είναι εξωπραγματική η θεωρία περί τουρκικής απομόνωσης καθώς η Άγκυρα παίζει με ΗΠΑ και Ρωσία και παρεμβαίνει σε άλλες χώρες.

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε πως η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για ψηφοθηρία. Αναρωτήθηκε γιατί έχει απαξιωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικήν Πολιτικής τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια κινητικότητα και συνεχώς υπογράφονται συμφωνίες. Ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα του Σαχέλ όπως και στις σχέσεις με χώρες που αναπτύσσουν ολοένα και μεγαλύτερες και στενότερες συμφωνίες με την Τουρκία. Ζήτησε, επίσης, μεταξύ άλλων να μην έρθουν για κύρωση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία γιατί η συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, «είναι κατάπτυστή και άκυρη».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, εστίασε στην αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία στην οποία «φαίνεται ότι υπουργός Εξωτερικών θα είναι μετά από πολλά χρόνια μια “πράσινη” πολιτικός, ενώ και στις ΗΠΑ έχουμε τους Δημοκρατικούς» και έκανε λόγο για εμφανή κίνδυνο. Όπως εξήγησε «αυτός ο συνδυασμός υπήρχε και παλαιότερα, τότε που η πολεμική γερμανική αεροπορία, για πρώτη φορά μετά το 1945 είχε πολεμική δράση στην Ευρώπη, μέσω του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει απειληθεί κανένα μέλος του και χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ. Είχαμε δηλαδή έναν πόλεμο στα Βαλκάνια, μέσα στην Ευρώπη». Προσέθεσε ότι για να δικαιολογήσουν αυτόν τον πόλεμο οι «Πράσινοι», μέσω του Γιόσκαν Φίσερ, έκαναν απαράδεκτες υπεραπλουστεύσεις και απαράδεκτα άλματα σημειώνοντας ότι σήμερα η «πράσινη» υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας μιλάει για την ανάγκη αξιακής προσανατολισμένη εξωτερική πολιτική. Ο κίνδυνος, είπε η κ. Σακοράφα «είναι νομίζω και πάλι εμφανής» και θα πρέπει να ξέρουμε τις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής.

 

 

Αρθρογράφος